Speelgoed van het jaar 2022 – een goed speelgoed competitie

Ook dit jaar kunnen we weer kiezen uit een mooi en gevarieerd aanbod van Speelgoed van het jaar 2022. Zoals jullie inmiddels gewend zijn op MamaScrapelle volgt hieronder een uitgebreid overzicht van alle winnaars met linkjes! Waar zijn jullie benieuwd naar of wat ken je al? Er zijn dit jaar maar liefst 15 categorieën en 44 winnaars om uit te kiezen. Laat de feestdagen maar komen, want nu is eigenlijk al het beste moment om in kopen te doen voor de dure decembermaand! Toe aan een nieuw spel voor het gezin? Op zoek naar verlanglijstje inspiratie voor je kinderen? Je vind het allemaal in dit overzicht.

Kijk hier voor de competitie van 2023

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie kinderspellen

Samen delen, samen spelen. Kinderen ontdekken al op jonge leeftijd alle kanten kennen. Vooruitdenken, verliezen, winnen, samen spelen en opruimen. Lezen van spelregels en natuurlijk je concentratie erbij houden. Dit jaar is de speelgoed van het jaar 2022 competitie uitgebreid en ik ben hier erg blij. De informatie is duidelijker en de vakjury heeft goed beargumenteerd waarom zij deze winnaars hebben gekozen. Laat je inspireren, scroll en lees verder en aan het einde vertel ik hoe jij een prijs zou kunnen winnen.. Goed speelgoed dat aan keurmerken voldoet!

speelgoed van het jaar 2022 kinderspellen

Peek-a-zoo eerste item speelgoed van het jaar 2022

peek a zoo speelgoed van het jaar 2022

Peek a Zoo is een spel van Smartgames voor jonge kinderen waarbij kleurige kubussen van verschillende maten op elkaar gestapeld moeten worden aan de hand van voorbeeldplaatjes. In de kubussen zitten openingen waar kaarten met dierenplaatjes in geplaatst kunnen worden. Zo lijkt het net of dieren in hun kooitje zitten en het kind kan zijn eigen dierenhotel gaan bouwen. Voor kinderen vanaf 12 a 18 maanden goed voor de motoriek en taalspraakontwikkeling. Maar ook voor ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen.

Andere spellen van SmartGames op MamaScrapelle:

Dodo – speelgoed van het jaar 2022

dodo speelgoed van het jaar 2022

Het doel van dit coöperatieve spel van 999 games is om de laatste ei van de bedreigde Dodo te redden. De Dodo zit bovenop een hoge rots en als hij naar beneden kijkt valt zijn ei uit het nest. De spelers moeten een soort paden langs de rots bouwen zodat het ei niet – pats! – naar beneden valt, maar over de paden naar bedenen rolt. De paden worden verkregen door met een dobbelsteen te gooien en dan een fiche te vinden met daarop hetzelfde plaatje als op de dobbelsteen. De fiches liggen op hun kop, dus in het begin moet je raden, maar het is handig om te onthouden waar welke fiches liggen, zodat het vinden de volgende keren makkelijker gaat. Dit deel van het spel lijkt dus op ‘Memory’.

Het spel is een race tegen de tijd en dat zorgt voor spannend speelplezier, vooral als het ei ineens sneller gaat. Goede oefening voor het ruimtelijk geheugen en om samen te werken. Te spelen vanaf 6 jaar.

Kijk hier voor de recensie van dodo

Andere spellen van 999 games op MamaScrapelle:

Hoofd bewaking – speelgoed van het jaar 2022

hoofd bewaking

Hoofd Bewaking van Identity Games is vooral een grappig actiespel om samen met vrienden of het gezin te spelen. Een van de spelers is het Hoofd Bewaking. Hij/zij heeft een soort kap over zijn/haar hoofd en kan alleen een klein stukje van de omgeving zien door een periscoop die op willekeurige momenten open en dicht gaat. Je ziet dus steeds maar even een stukje van de omgeving. De andere spelers moeten allerlei voorwerpen stelen en naar de vluchtauto’s brengen. Het Hoofd Bewaking moet dat voorkomen door de dieven te betrappen.

Het spel kan zowel binnenshuis als buitenshuis (tuin) gespeeld worden en zorgt ervoor dat de spelers lekker bewegen, moeten verstoppen of wegduiken voor de blik van het Hoofd Bewaking. Dat zorgt voor de nodige hilariteit en beweging! Het feit dat het binnen en buiten gespeeld kan worden vind ik zelf een groot pluspunt!

Lees hier de recensie van Hoofd bewaking

Andere spellen van Identity Games op MamaScrapelle:

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie buitenspeelgoed

speelgoed van het jaar 2022 buitenspeelgoed

Buiten spelen is super gezond. Frisse buitenlucht, vitamine D en lichamelijke beweging. Natuurlijk hoort buitenspeelgoed dan ook bij de speelgoed van het jaar 2022 verkiezing. Voor buiten spelen is er speciaal speelgoed, geschikt voor zand, gras, vaak met wat grotere onderdelen en lekker stevig. Houten materialen komen vaak voor. Bewegen maar!

X-Shot Skins Last Stand Dart Blaster Graffiti (16 darts)

shotgun speelgoed van het jaar 2022

De X-Shot Skins Last Stand Blaster van Zuru is een speelgoedgeweer met een roterend magazijn waarmee je in korte tijd 14 schuimpijltjes over meer dan 20 meter kunt afschieten. Bij de Blaster worden vier skins meegeleverd, zodat je kunt kiezen hoe je blaster er uit gaat zien. Leuk actiespeelgoed voor kinderen en jongelui die ‘oorlogje’willen spelen. Goed om de kinderen actief en buitenshuis (samen) aan het spelen te krijgen en een mooi alternatief voor het gamen binnenshuis. Zorgt voor spanning en vraagt om reactievermogen.

Les Papattes

les papattes

Les Papattes van Selecta Toys is een buitenspel waarbij houten schijven zo dicht mogelijk bij (maar niet voorbij) een dik touw moeten worden geworpen. Het touw wordt op ongeveer 7 meter van de spelers gelegd en stelt de oever van een rivier voor. Elke speler krijgt vier houten schijven met daarop de afdruk van een dierenpoot (de Papattes). Vervolgens moet elke speler om de beurt proberen om een schijf zo dicht mogelijk bij het touw te werpen. Dit levert wel of geen punten op.

Een leuk spel voor het gezin of vrienden om samen ontspannen buiten te spelen. Jongere kinderen kunnen meespelen door ze dichter bij de rivier te laten staan als ze mogen gooien. Leuk om samen actief bezig te zijn en goed voor de oog/handcoördinatie en ‘ballistisch inzicht’.

Lees hier de review van Les Papattes

De Dief – speelgoed van het jaar 2022

 de dief speelgoed van het jaar 2022

The Thief van BS toys is een geheugenspel voor meerdere spelers voor binnen of buiten. Een aantal houten voorwerpen wordt in het midden van de kring gelegd en de spelers moeten onthouden welke voorwerpen er liggen. Vervolgens worden een of meer voorwerpen weggenomen (door de dief) en moeten de deelnemers raden welke voorwerpen ‘gestolen’ zijn. Goed om het (ruimtelijk) geheugen te trainen.

Lees hier de recensie van de dief

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie Bouw en constructie

speelgoed van het jaar 2022 bouw en constructie

Bij MamaScrapelle zijn we dol op bouwen. Vooral LEGO en houten speelgoed is veelvuldig over geschreven. Met bouwen leren kinderen geduld, inzicht en motoriek en het is enorm stimulerend voor de creativiteit. Voor bouwen ben je nooit te oud!

Lego City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars

lego ruimteschip

Deze speelset van LEGO, combineert het bouwen van een ruimteschip en bijbehoren met avontuurlijke missies die via de LEGO Bouwinstructies app op een smartphone of tablet afgespeeld kunnen worden. In de missies komen opdrachten voor die aanzetten tot het bouwen. De instructies voor bouwen van het missieruimteschip zitten in de app.

Kinderen spelen een digitaal verhaal in de app, die allerlei uitdagingen met zich meebrengt die de kinderen met het bouwmateriaal moeten oplossen. Bij het bouwmateriaal zitten ook de personages uit de digitale missies, zodat de kinderen in het echt met de missies mee kunnen spelen (en kunnen bouwen). De interactie tussen het concrete constructie- en fantasiespel en de digitale wereld past helemaal bij de huidige generatie kinderen. Het geheel stimuleert probleemoplossend vermogen, fantasie(spel), en constructieve en digitale vaardigheden.

Lees de review van Lego City Missies hier

Andere LEGO blogs op MamaScrapelle

Gravitrax Power Starter-set Launch

gravitrax speelgoed van het jaar 2022

De Gravitrax Power Starter Launch van Ravensburger is een starterset om spannende knikkerbanen te bouwen. Aan de hand van een instructieboek kunnen verschillende knikkerbanen worden gebouwd  met behulp van plastic bouwstenen en geleidebanen. Bovendien kunnen er allerlei onderdelen met speciale functies ingebouwd worden.

Nieuw in de Power lijn is dat de finish en start via electronica met elkaar verbonden zijn, waardoor het bereiken van de finish ervoor zorgt dat er weer een nieuwe knikker gelanceerd wordt. De Gravitrax knikkerbaan is mooi constructiespeelgoed waar veel mee gevarieerd kan worden. Bovendien kunnen de mogelijkheden nog vergroot worden met speciale uitbreidingssets. Het spel stimuleert de constructieve vaardigheden, creativiteit en biedt daarnaast veel speelplezier.

Lees hier de Review van Gravitrax Power Starter Launch

Kijk deze blogs van Gravitrax op MamaScrapelle

Smartivity Pinball Machine

pinball machine

De Smartivity Pinball Machine van Smartgames is constructiespeelgoed waarmee je met houten elementen een flipperkast kan bouwen. Dat gebeurt aan de hand van stapsgewijze instructies. Het bouwen is leerzaam en uitdagend en zal soms ondersteuning vragen van een volwassene om frustratie te voorkomen. Doordat kinderen tijdens het bouwen zien hoe de onderdelen in elkaar grijpen, leren ze er ook iets mee over mechanica. Stimuleert ruimtelijk inzicht en constructieve vaardigheden.

Lees hier de recensie van Smartivity Pinball

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie knutsel en creatief

speelgoed van het jaar 2022 knutsel en creatief

MamaScrapelle is ooit begonnen als creatieve blog. Als je goed rondkijkt vind je talloze blogs waarin geknipt, geplakt, gevouwen, getekend en geschilderd wordt. Sieraden maken, slijm maken, ballonnen en ga zo maar door. Wat zijn we blij met deze categorie in speelgoed van het jaar 2022.

Origami 3D – Peacock

origami 3d

Origami 3D van Selecta toys, zijn unieke sets waarmee je de mooiste 3D-papiersculpturen kunt maken die je ooit hebt gezien. Met de hulp van duidelijke instructies en video’s kun je zien hoe alles gemonteerd moet worden. De set bevat kant-en-klare snijvormen, met een duidelijk gemarkeerde buiglijn, die zelfs de richting aangeeft waarin we het moeten doen.

Doctor Squish Squishy Maker

squishies maken speelgoed van het jaar 2022

Doctor Squish is de nummer 1 squishy Doc op YouTube, TikTok en Instagram – met in totaal meer dan 1 miljard views! Ze maakt allerlei cool DIY-slijm en beoordeelt putty en alles squishiliscious! Nu kan jij ook je eigen squishies maken met de Squishy Maker van Boti! Pomp om de grootte van je squishy te bepalen – klein, middel of GIGANTISCH! Je kunt je squishy vullen met wat bij de Squishy Maker wordt geleverd of met je eigen slijm en vulling! En dan spelen maar!

Lees de volledige review van Doctor Squish hier

Lego Dots – Eenhoorn Creatieve Gezinsset

lego dots

Maak samen spelen nog leuker met de LEGO DOTS Eenhoorn creatieve gezinsset (41962)! Het creatieve speelplezier begint zodra kinderen de doos openen. Deze set is speciaal ontworpen voor knutselfans vanaf 6 jaar en bevat 5 verschillende DOTS voorwerpen. Met dit creatieve 5-in-1 feestpakket kunnen kinderen 5 verschillende LEGO DOTS voorwerpen knutselen, waaronder 2 smalle armbandjes, een bakje met los deksel in de vorm van een eenhoorn, plus een klein letterbord en een slinger. Daarnaast zijn er een heleboel kleurrijke DOTS steentjes in de doos te vinden, plus 3 sets alfabetletters om alle voorwerpen mee te versieren.

Lees de recensie van lego dots eenhoorn hier

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie pluche

speelgoed van het jaar 2022 pluche

Knuffels zijn zacht, knuffels hebben engelengeduld om je verhalen aan te horen. Knuffels zijn er altijd voor je. Geen wonder dat kinderen al gauw een eigen favoriete knuffel hebben. Maar tegenwoordig is de wereld van Pluche meer! Er wordt bewogen en geluiden gemaakt en zo worden knuffels magisch! Perfect om fantasiespel te bevorderen! En ze mogen dan ook niet ontbreken bij speelgoed van het jaar 2022!

Magic Mixies Magische ketel met echte mist

magic mixies speelgoed van het jaar 2022

Ervaar échte magie met de Magic Mixies Magische Ketel van Spectron! Wie tover jij op Magische wijze uit de Ketel tevoorschijn? Je Ketel wordt geleverd met een speciale Toverstaf en alle magische ingrediënten die je nodig hebt om een toverdrankje te mixen, waaruit je eigen interactieve, pluchen vriendje zal ontstaan! Voeg stap voor stap alle magische ingrediënten, zoals de kristallen edelsteen en de magische veer, toe aan je Ketel. Na elke stap zal de Ketel het ’tik tik tik’ signaal geven. Tik dan 3 keer met je toverstaf op de ketel en de Ketel zal reageren met groen licht en verschillende geluiden. Je zult versteld staan hoe uiteindelijk je pluchen Mixie uit de ECHTE mist tevoorschijn komt.

Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise

rainbocorns

Er is niets zo leuk voor kinderen als het uitpakken van een cadeautje waarvan je nog niet weet wat het precies gaat worden! Dat is dan ook het spannende aan de Rainbow Puppy Corns Resque Surprise van Zuru. Je maakt het ‘ei’ open en treft daar een pluche eenhoorn aan plus nog enkele andere attributen, waaronder een minibeestje en slime. Die kun je gebruiken om de zieke puppy corn weer beter te maken. Er zijn allerlei verschillende puppy corns, dus kinderen kunnen ze sparen. Fijn voor kinderen die houden van knuffels verzorgen. Leuk voor fantasiespel.

Lees de review van Rainbow Puppy Corns Resque Surprise hier

Woezel en Pip Buurpoes Lopend en Pratend

woezel en pip speelgoed van het jaar 2022

Je eigen interactieve Buurpoes met geluid, een unieke speelervaring! Nu kun je ècht spelen met jouw favoriete vriendje uit de Tovertuin van Woezel en Pip! Aai haar over haar hoofdje of lijfje en ze begint te praten. Ze kan zelfs lopen en met haar staartje zwaaien. Speel, loop, lach en zing je met Buurpoes mee?

Lees de review van Buurpoes hier

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie voertuigen

speelgoed van het jaar 2022 voertuigen

Boys and there toys! Hoe vaak je dat wel niet zegt als ze weer met auto’s spelen. Dat komt nog van heel vroeger en de auto’s van nu zijn ware race voertuigen waar jongens en meiden uren mee spelen!

Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck

rhino race auto

Deze stuntcar van Spectron toys, kan met grote snelheid zowel over allerlei terrein op het land racen als op het water. Als hij over de kop gaat rijdt hij gewoon door. Hij kan op zijn plek ronddraaien (360 graden spin). De stunt car wordt op afstand bestuurd met een controller. Leuk om binnen, maar vooral ook buiten, lekker door allerlei terrein te crossen met een of meer vriendjes. Vraagt concentratie, oog/handcoördinatie en reactievermogen.

Lees hier de recensie van de Rhino Wave

Maisto Tech RC Red Bull RB15 #33 Max Verstappen Formule 1

max verstappen

Maisto Tech RC radiografisch bestuurbare auto van de Red Bull RB15 #33 Max Verstappen uit het seizoen 2019. Met deze modelauto van de Tombe, in schaal 1:24 kruip je zelf achter het stuur van de RB15!

Lees hier de review van de Max Verstappen raceauto!

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie poppen

speelgoed van het jaar 2022 poppen

Waar we het bij de jongens over auto’s hebben zo kunnen we het met meiden over poppen hebben. Waren ze vroeger nog breekbaar van porselein, tegenwoordig bewegen ze bijna alle kanten op en worden ze steeds realistischer. Rollenspel, en verzorging alles is mogelijk!

Cry Babies Dressy Coney huilpop

cry babies speelgoed van het jaar 2022

Maak kennis met de nieuwe Cry Babies Dressy Coney pop van Spectron toys! Ze draagt voor het eerst een schattige trendy outfit: een wit zacht jasje met oren, een roze jurk en een legging met stippen. Ook draagt ze mooie roze schoenen! Je kunt haar uit en aankleden en zo eindeloos met haar spelen. Ze heeft mooie kristallen ogen en nieuw écht haar voor extra stylingplezier. Maar Dressy Coney kan ook echte tranen huilen en schattige huilgeluidjes laten laten horen. Stop je haar speentje in haar mond, dan zal ze stoppen met huilen en weer tevreden zijn. Met meer dan 10 babygeluiden en een lichtgewicht ontwerp zodat je haar overal mee naartoe kunt nemen.

L.O.L. Surprise! OMG Fashion Show Style Edition – Miss Frost

speelgoed van het jaar 2022

Bij deze LOL-surprise poppen van MGA Entertainment staat de mode (fashion) centraal. De opvallende trendy outfits kunnen ook binnenstebuiten gedragen worden. Bij de pop worden allerlei accessoires geleverd die allemaal uitgepakt moeten worden. Dat zorgt voor ‘unboxing-plezier’: wat zit er allemaal in de doos? De vele mogelijkheden maken veel variatie mogelijk, waardoor er langdurig met de pop gespeeld kan worden. Leuk om samen met een vriendinnetje fantasiespel mee te spelen.

Kijk hier onze verzamelblog van LOL Surprise

Lees hier de recensie van de Fashion Show Dolls


Gabby’s Magische Poppenhuis voor speelgoed van het jaar 2022

magisch poppenhuis

Speel in je eigen poppenhuiswereld met het DreamWorks Gabby’s Magische Poppenhuis van Spinmaster. Dit fantastische poppenhuis voor kinderen is meer dan 60 cm hoog en zit bomvol fantastische functies om te ontdekken, waaronder een toren met verassingsdoosjes, werkende krulstaartlift, geluiden en nog veel meer. Met een Gabby-pop-actiefiguur van 8,9 cm, Pandy Poek-figuur, meubilair voor elke kamer, drie accessoires en twee verassingsdoosjes kun je direct aan de slag. Open het poppenhuis en druk op de knop aan de voorkant om liedjes, geluiden en zinnetjes van de tv-serie te horen. Met zoveel kamers en verrassingen om te verkennen, kun je je fantasie gebruiken om eindeloze avonturen te spelen met Gabby en haar beste maatje Pandy Poek.

Lees hier de recensie van Gabby’s Magische Poppenhuis

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie peuter

speelgoed van het jaar 2022 peuter

Het peuterspel kenmerkt zich vaak om de wereld te ontdekken. Het speelgoed is vaak gericht op de motoriek, het leren van woordjes en het leren samenspelen. Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van het brein.

Little Stars Badfontein met licht

little stars speelgoed van het jaar 2022

De Little Stars Badfontein van Toi Toys, is een afgeplatte bol die je mee kunt nemen in bad. Als hij op het water drijft gaat hij draaien en sproeien er waterstraaltjes uit de bovenkant. Ook geeft hij verschillende kleuren licht. Het is een vrolijk speelgoedje dat in bad spelen extra leuk maakt. Daarmee kan het kinderen helpen om aan water en badderen te wennen.

My First Wobbly Cars – speelgoed van het jaar 2022

smartmax

De Wobbly Cars van Smartmax, zijn een soort tweewieler-autootjes met vrolijke ronde hoofdjes, die magnetisch aan elkaar geplakt kunnen worden tot een treintje van drie wagons. Ze kunnen met een magnetisch koord voortgetrokken worden en waggelen daarbij. Dat geeft een vrolijk geheel! Leuk voor jonge kinderen om mee te spelen en te bewegen. Het bevordert de fijne en grove motoriek en het evenwicht bij het lopen. De kennismaking met magnetisme zal door veel jonge kinderen als verrassend ervaren worden.

Kijk ook deze blogs van SmartMax op MamaScrapelle

Play-Doh Super Colorful Café speelset

play doh speelgoed van het jaar 2022

Laat je verbeelding de vrije loop met deze superkleurrijke caféspeelset! Met deze caféspeelset kunnen kinderen creatieve Play-Doh-drankjes maken op hun manier. De speelgoedkoffiemaker vult de mokken met kleurrijke Play-Doh-boetseerklei en draait en verplaatst ze naar het toppingstation, waar nepslagroom wordt toegevoegd. Maak ook talloze kleurrijke Play-Doh-zoetigheden met de koekjes-, cupcake- en donutvormpjes en leg ze op de etagère. Of kinderen nu koffie, thee of frappés maken van Play-Doh of nepsmoothies, deze set geeft de kleine barista’s veel speelplezier. Bij dit Kitchen Creations-drankjesspeelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar horen ook 8 potjes Play-Doh-boetseerklei en 20 accessoires om hun verbeelding extra kleur te geven. Hasbro, Play-Doh en alle bijbehorende kenmerken zijn handelsmerken van Hasbro.

Lees hier de recensie van Play-Doh Super Colorful Café speelset

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie duurzaam

speelgoed van het jaar 2022 duurzaam

Duurzaamheid is een steeds belangrijker criterium om ‘Goed Speelgoed’ te beoordelen. Bijna alle speelgoedbedrijven doen hun best zo duurzaam mogelijk te zijn, en er zijn vele opties, zoals speciaal FSC hout, het gebruik van recycled papier, karton en plastic, of juist het weglaten van onderdelen en verpakkingsmateriaal. Tevens komen steeds meer inruilprogramma’s van de grond. Duurzaamheid kan ook een thema van speelgoed zijn. Zo kunnen spelers leren over wat duurzaamheid inhoudt.

Ik leer Recyclen

recyclen

Ik Leer Recyclen van Jumbo leert kinderen spelenderwijs hoe zij het beste afval kunnen scheiden om te recyclen. Met behulp van de 7 spelletjes, activiteiten en tips ontdekken kinderen welk materiaal in welke bak thuishoort. Zo maken we samen de wereld een stukje schoner en mooier! Ik Leer Recyclen is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en bevat spelletjes die samen of alleen gespeeld kunnen worden. Dit educatieve spel is zelfcorrigerend; Op de achterkant van elk fiche staat de kleur van de bak waar dit in moet. Zo kunnen kinderen ook zelfstandig aan de slag met het thema recyclen.

Leer hier de review van Ik leer recyclen

Lees ook over deze spellen van Jumbo op MamaScrapelle

Wiltopia dierenverzorgingscentrum

wiltopia speelgoed van het jaar 2022

Het dierenverzorgingsstation Wiltopia van Playmobil met twee verdiepingen ligt langs de rivier. Hier worden de inheemse dieren verzorgd. Het station is te bereiken via trappen of aan de rivierzijde via een loopbrug en is goed uitgerust voor de verzorging van de dieren. Het dierenverzorgingsstation heeft een behandelkamer met een tafel, beweegbare chirurgische lamp, weegschaal, warmtelamp en verlichte monitor voor het bekijken van röntgenfoto’s. Een ladder leidt naar de zolder van het station. Daar wordt voedsel opgeslagen en apparatuur voor insectenonderzoek is beschikbaar. Een gedetailleerde speelset om kinderen mee te nemen naar de fascinerende wereld van de Amazone.

Lees de review van Wiltopia dierenverzorgingscentrum hier

Nog meer blogs van Playmobil op MamaScrapelle

Eco Create Decorate your Room

eco create

De EcoCreate sets van Ravensburger bevatten alles wat je nodig hebt om geweldige en unieke doe-het-zelfprojecten te maken van materialen die je thuis niet meer nodig hebt, zoals bijvoorbeeld lege melkpakken of wc-papierrollen. De knutselobjecten krijgen een tweede bestemming en dienen als handige accessoires en als sfeervolle decoratie in de kinderkamer. De eenvoudige instructies loodsen je stap voor stap door elk project en staan garant voor een prachtig eindresultaat. Upcycling en knutselen in één: Met EcoCreate Maxi Decorate my room kunnen kinderen geweldige upcycling projecten maken met materialen die ze niet langer thuis nodig hebben en de knutselmaterialen die in het product zitten.

Kijk hier voor de recensie van Ecocreate

Kijk hier voor andere spellen van Ravensburger op MamaScrapelle

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie wetenschap en educatie steam

speelgoed van het jaar 2022 wetenschap en educatie steam

STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics, dus: wetenschap, technologie, ontwerp, kunst en toegepaste wiskunde. STEAM onderwijs stimuleert competenties als programmeren, samenwerken, creatief denken en onderzoeken. Speelgoed maakt dat leuk, aantrekkelijk en toegankelijk. Spelenderwijs leren programmeren, ontwerpen, berekenen en combineren zijn belangrijke vaardigheden. In iedereen schuilt een nieuwsgierige wetenschapper!

Het verhaal van Koning Schaak ook voor moeders in speelgoed van het jaar 2022

het verhaal van koning schaak

Het verhaal van Koning Schaak van Megableu, is een leuke manier voor (ook jongere) kinderen om de regels van het schaken te leren. Dat gebeurt aan de hand van gekke verhalen en plaatjes. De verhalen wekken de interesse van het kind en verlagen de drempel om aan dit ‘moeilijke’spel te beginnen. Al luisterend of lezend en spelend leert het kind geleidelijk de regels die bij het schaken horen. Een leuke opzet die de motivatie van kinderen weet aan te boren. Schaken vraagt om concentratie, overzicht, planning en (lang) vooruit denken, strategisch inzicht, volgehouden aandacht, logisch en ruimtelijk denken en fantasie. Ook voor moeders, zoals ik, die niks van schaken snappen, heel handig.

Lees de review van Het verhaal van Koning schaak hier

Andere spellen van Megableu op MamaScrapelle

Elektronisch lab

elektronisch lab speelgoed van het jaar 2022

Met het Electronisch Lab van Clementoni kunnen kinderen zelf hun electronische circuits bouwen. Dat gaat heel makkelijk met een soort blokjes die op een moederbord kunnen worden geklikt en met kabeltjes met elkaar verbonden worden. Zo kunnen allerlei schakelingen worden gebouwd met verschillende functies. Leuk om te bouwen en om het werkende resultaat te zien. De schakelingen worden gemaakt aan de hand van duidelijke voorbeelden. Een aantal modules kunnen de kinderen zelf in elkaar zetten, zodat ze ook een idee hebben wat er in de blokjes zit. Een leuke en laagdrempelige manier om te experimenteren en te leren over de wereld van de electronica. Dit speelgoed vraagt om concentratie, constructieve vaardigheden, logisch denken, probleemoplossend vermogen (als een schakeling verkeerd is gemaakt) en geeft een eerste inzicht in de electronica.

Lees de review van Elektronisch lab hier

Ander speelgoed van Clementoni op MamaScrapelle

Mijn Interactieve Video Microscoop

video microscoop

Grote ontdekkingen beginnen klein met deze Interactieve Video Microscoop van VTech ! Maak kennis met een hele nieuwe, microscopisch kleine wereld. Vergroot objecten tot wel 200x en bekijk ze realtime op het 2.4 inch kleuren lcd-scherm of plaats één van de negen dubbelzijdige Smart Slides om op een leerzaam avontuur te gaan met BBC video content en afbeeldingen. Maak foto’s van de objecten die je onder de microscoop plaatst en speel 4 te gekke spellen!

Ander speelgoed van VTech op MamaScrapelle

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie actiefiguren

speelgoed van het jaar 2022 actiefiguren

Met actiefiguren denk je al gauw aan Marvel en G.I. Joe. Maar de grootste actiefiguren zijn tegenwoordig van Pokémon.

Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon

horse club

De paarden beauty salon van Schleich is de droom van elk (jong) paardenmeisje (of elke paardenjongen). De beautysalon bestaat uit allerlei onderdelen en kan verbouwd worden. Er zitten twee paarden bij met lange manen en staart van ‘echt’ haar, dat geborsteld en versierd kan worden met clipjes.  Verder twee paardenmeiden en allerlei attributen die typisch horen bij de paardenwereld, zoals zadels, dekens en spullen om de paarden te verzorgen. Alle onderdelen zijn heel gedetailleerd en mooi uitgevoerd. Kinderen die gek zijn op paarden kunnen hier eindeloos mee spelen. Heel leuk voor fantasiespel in je eentje of met een vriendin en om je liefde voor paarden uit te kunnen leven.

Lees de review van de Schleich beauty salon hier

Funko Pops! in speelgoed van het jaar 2022

funko pops speelgoed van het jaar 2022

De Funko poppen zijn typische collectibles, maar ook heel leuk voor fantasiespel met vriendjes. Mooi uitgevoerd met grote hoofden en ogen, sluiten ze goed aan bij de kinderwereld. Er zijn heel veel verschillende poppen, die o.a. allerlei beroemdheden uit de echte wereld of uit films weergeven. Leuk om samen avonturen uit films of games te spelen of uit het leven van de betreffende beroemdheid. 

Dit is Pikachu – Target Exclusive als Funko Pop! figuur, komt verpakt in een window display box en is ongeveer 10 cm groot.

Pokémon Trainer Mission – speelgoed van het jaar 2022

pokemon trainer mission

Bij de Pokémon Mission Trainer van Boti toys, ben je zelf de actiefiguur! Het doel van het spel is om missies uit te voeren waarbij je zoveel mogelijk Pokémon moet vangen. De gevangen Pokémon kun je op je trainerkaart bijhouden. De instructies krijg je van de Pokémon detector, een soort platte bol die je in je hand houdt. De detector vertelt je met aanwijzingen en lichtsignalen of je moet springen, kruipen, naar links of rechts moet of de detector moet schudden om de Pokémon te vangen. Kinderen kunnen op deze manier binnen- of buitenshuis lekker actief zijn. Leuk speelplezier dat aansluit bij de Pokémonrage. Motivatie om lekker bezig te zijn zal hier geen probleem zijn. Mooi alternatief voor schermenactiviteiten.

Lees hier de recensie van Pokémon trainer

Lees ook deze Pokémon blogs op MamaScrapelle

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie kidult

speelgoed van het jaar 2022 kidult

Deze categorie vind ik leuk verzonnen. Een samentrekking van Kids en Adults; speelgoed voor volwassenen. Laten we eerlijk zijn er zijn genoeg volwassenen die nog steeds spelen. Met lego, met race auto’s en bouwpakketten in elkaar zetten. Soms zijn de opdrachten wat lastiger en de maakduur vele malen langer. Goed voor ons brein en fijne motoriek!

Lego Botanische Collectie – Orchidee

lego botanical speelgoed van het jaar 2022

Geniet van een ontspannend bouwproject en maak een prachtige plant voor in huis met dit LEGO® Orchidee (10311) modelbouwproject voor volwassenen. Neem rustig de tijd en zet de gedetailleerde witte en roze bloemen en de vaas in elkaar. Het model is geïnspireerd op een echte orchidee en heeft onderaan 5 bladeren en 2 luchtwortels voor een authentiek displaymodel. Bouw de blauwe geribbelde vaas en vul deze met de bruine LEGO onderdelen: de schorsstukjes waar een echte orchidee in groeit.

Lees ook deze blog over Lego Botanical collection

Beedz Art – Frida Kahlo 5000

speelgoed van het jaar 2022 beedz art

Maak zelf een prachtig kunstwerk van strijkkralen van ca. 30x30cm groot met BEEDZ Art van SES creative. Een echte eyecatcher voor aan de muur van bijvoorbeeld woon- of slaapkamer. Plaats eenvoudig de kralen in het juiste patroon, zoals aangegeven op het grote instructievel. Strijk daarna de kralen aan elkaar tot één geheel. De set bevat 5000 strijkkralen in de juiste kleurenmix, vier koppelbare strijkkralenborden, een instructieposter met groot voorbeeld, een groot strijkvel en verstevigingsvlies. BEEDZ Art is een complete activiteit met alle benodigdheden om direct aan de slag te kunnen met een nieuwe creatieve uitdaging!

Kijk hier voor de recensie beedz art

Rear mirror puzzel Verkeersdrukte

rear minor

Een nieuwe, eigentijdse puzzel: de Rear View Mirror puzzle van de Tombe. Deze puzzel is extra uitdagend omdat je je de verkeerssituatie die je in de achteruitkijkspiegel ziet, in spiegelbeeld moet puzzelen. Bovendien is niet de gehele situatie zichtbaar en zul je de buitenste randen zonder voorbeeld moeten leggen. Hierdoor onderscheidt deze puzzel zich van bestaande puzzels. Deze 1000 stukjes puzzel is modern en vernieuwend. En dit is nog maar het begin!

Zie de review van de mirror puzzel hier

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie familiespellen

speelgoed van het jaar 2022 familiespellen

Familiespellen om te spelen met het hele gezin. Denk aan Monopoly als het bekendste bordspel dat al generatieslang meegaat. Deze spellen zijn toegankelijk en kunnen snel geleerd en gespeeld worden.

Stella – speelgoed van het jaar 2022

stella speelgoed van het jaar 2022

In het competitieve kaartspel Stella – Dixit Universe van Asmodee, moeten spelers beelden interpreteren naar aanleiding van een gemeenschappelijk woord. Kies dezelfde kaart als de andere spelers om te winnen! Je moet risisco nemen, maar ook oppassen dat je niet in de val wordt gelokt. Heb jij het lef om de sterren achterna te jagen?

Andere spellen van Asmodee op MamaScrapelle

Cross Clues

cross clues

Cross Clues is een coöperatief spel van Geronimo, over het leggen van verbanden tussen aanwijzingen. Werk samen om het raster van codewoorden in te vullen door aanwijzingen te geven die de kruising van twee verschillende codewoorden in het raster voorstellen. Denk goed na over je aanwijzingen en denk als een team om zoveel mogelijk van het raster in te vullen! Duizenden verschillende combinaties garanderen eindeloos speelplezier..

Lees hier de recensie van Cross Clues

Renature – speelgoed van het jaar 2022

renature speelgoed van het jaar 2022

Renature is een prachtig spel van Hot games, voor 2-4 spelers waarbij je prachtige dominostenen met dieren gebruikt om tuinen aan te leggen en zo gebieden in bezit te krijgen.

Elke speler krijgt een bord met grote stukken hout in de vorm van graszoden, struiken, dennen en eiken. Deze planten gebruik je om de meerderheid te krijgen in een tuin en zijn verkrijgbaar in een neutrale kleur en in de eigen spelerskleur. Bovendien krijgt elke speler een stapel dominostenen met elk twee van de tien dierenmotieven.

Lees hier de recensie van Renature

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie familiespellen vanaf 10 jaar

speelgoed van het jaar 2022 familiespellen vanaf 10 jaar

Ben je klaar met Monopoly spelen en toe aan wat meer diepgang en uitdaging dan zijn deze familiespellen voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar perfect. Nog steeds snel te leren, maar met meer tactiek en inzicht nodig.

Click! The Great Wall

speelgoed van het jaar 2022

Jullie staan op de Chinese Muur en natuurlijk wil jij de beste foto’s mee naar huis nemen! Wissel, schuif en speur de Chinese Muur af op zoek naar de beste compositie met Click! The Great Wall van Jolly Dutch. Maar zorg dat je snel genoeg bent, anders heeft je tegenstander de foto al gemaakt!

Dit spel is ECOFRIENDLY! Het spel is gemaakt van FSC materialen, biologisch afbreekbaar plastic en inkt, en hars in plaats van lijm. Daarnaast is de productie en het vervoer CO2 gecompenseerd.

Lees ook deze blog over Herrlof van Jolly Dutch.

KuddeGedrag in speelgoed van het jaar 2022

kudde gedrag

Een echt party spel, waarbij je niet de enige wilt zijn met een afwijkend antwoord. Kuddegedrag van DGTL Detox, heeft een snelle uitleg en speelt het leukst met veel spelers. Het gaat bij dit spel niet zozeer om het juiste antwoord, maar om het antwoord dat de meeste andere spelers zullen geven. Ben je als enige het buitenbeentje dan krijg je de roze koe en kan je geen punten meer scoren totdat een andere speler het buitenbeentje wordt.

Lees de review van Kuddegedrag hier

Lees ook deze blogs van DGTL Detox

Robin Hood – speelgoed van het jaar 2022

robin hood speelgoed van het jaar 2022

Neem het op tegen de Sheriff van Nottingham in dit coöperatieve avonturenspel Robin Hood van 999 games. Verken het prachtig geïllustreerde speelbord en ontdek de geheimen van Sherwood Forest. Elke keuze die je maakt, beïnvloedt het verloop van het verhaal. De Avonturen van Robin Hood maakt gebruik van een begeleidend boek. Zo maak je geleidelijk aan kennis met het spel en hoef je van te voren bijna geen spelregels door te nemen.

Het prachtig vormgegeven speelbord bevat locaties, die door middel van inkepingen en verwisselbare lagen tijdens het spel veranderen. Verplaatsen gebeurt door middel van speelstukken van verschillende lengtes, waardoor je zonder vakjes vrij over het speelbord kunt reizen. De Avonturen van Robin Hood is ontwikkeld en geïllustreerd door Michael Menzel, de bedenker van De Legende van Andor. Dit zie je terug in de prachtige artwork en het gemak waarmee je samen in het spel wegwijs wordt gemaakt. Een aanrader voor Andor-fans!

Lees hier de recensie van Robin hood

Speelgoed van het jaar 2022
Categorie kennerspellen

speelgoed van het jaar 2022 kennerspellen

Kennerspellen zijn spellen met een lange speeltijd, maar ook een langere opzettijd. De aanhouder wint bij deze spellen en na een paar keer spelen heb je kans om ook te kunnen gaan winnen. Goed onthouden, inzichten en tactiek bepalen voor de volgende keer.

Libertalia

libertalia

De eilanden van Galecrest zitten vol met buit. Als luchtpiraat ga jij de strijd om roem en rijkdom aan. Je leidt je eigen bende piraten, die je een voor een naar de verschillende eilanden stuurt. Rang en reputatie bepalen of jij de buit binnensleept. In Libertalia van 999 games, krijg je per ronde een aantal karakterkaarten, waarvan je er vervolgens per beurt één in moet zetten. Elke speler heeft dezelfde karakterkaarten. De hoogste karakterkaart die op een eiland is geplaatst, wint de buit. Bij gelijkstand wint de speler met de beste reputatie. Zwakkere piraten kunnen echter nog een tactische rol spelen in de nachtfases, die na de eilandfases plaatsvinden.

Libertalia is een tactisch spel, waarbij je goed moet letten op wat je tegenspeler van plan is. Jullie hebben immers allebei dezelfde kaarten op handen! Hierdoor ontstaat een spannend kat-en-muis-spel. Wie zet het slimst de karakterkaarten in en gaat er met de buit vandoor?

Lees hier de recensie van Libertalia

Turning Tides

turning tides speelgoed van het jaar 2022

Turning Tides van never be boardgames is een tactisch tweespeler spel waarbij je probeert het schip van je tegenstander in 3 zones kapot te schieten of zijn voltallige crew uit te schakelen. Het is spelkaart gedreven waarbij je goed moet opletten welke kaarten je tegenstander al heeft gespeeld. Of welk moment je ervoor kiest om juist niets te doen. Een spel waarbij de kansen net zo snel kunnen keren als de wind. Als de vroegere galjoenen varen de schepen zijwaarts langs elkaar heen. Vuur!

The Hunger laatste spel speelgoed van het jaar 2022

the hunger


Het spel The Hunger van Geronimo, is een deckbuilding game waarin de spelers hongerige vampiers zijn.

Het spelbord van The Hunger toont een koninkrijk met een spiraalvorminge weg. De spelers moeten de weg afgelegd hebben in 15 rondes. Soms zijn er splitsingen waar ze keuzes maken (weg, water, spoor).

Onderweg kunnen de spelers jagen op mensen (= goed voor punten) of nieuwe kaarten aan hun deck toevoegen. Ze kunnen de meest aantrekkelijkste prooien kiezen op het jachtveld. Dit is een apart spelbord met kaarten die doorschuiven. Hoe meer de spelers jagen, hoe vervuilder hun deck en dus hoe trager ze zullen verplaatsen op het bord.

Op vakjes met een crypte, kunnen ze opdrachten kiezen. Vakjes met een schat leveren punten, of koopkracht of een voordeel op.

In het spel The Hunger is het belangrijk om punten bij elkaar te sprokkelen. Wanneer de spelers echter niet voor zonsopgang terug in het kasteel of op het kerkhof zijn, dingen ze niet mee naar de overwinning. Van de spelers die tijdig aangekomen zijn, wint de speler met de meeste punten!

Lees hier de recensie van the hunger

Speelgoed van het jaar 2022

Het label Winnaar Speelgoed van het Jaar geeft duidelijkheid.
Het staat voor Goed Speelgoed. Gegarandeerd Goed Speelgoed. Daar kan je op vertrouwen. 

speelgoed van het jaar 2022

Vanaf nu kan er gestemd worden door jou! Deze spellen zijn door een vakjury gekozen, maar de winnaars bepaal jij door je stem. Welk speelgoed van het jaar 2022 is jouw favoriet?
Kijk op de website voor meer foto’s, het jury rapport, video’s en stem op jouw favoriete speelgoed!

Kijk hier voor eerdere edities speelgoed van het jaar en het beste speelgoed van Nederland hier:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.