Skip to Content

Spelletjes voor onderweg – een meeneemlijst met pret voor je kleuter

Als wij op vakantie gaan, gaat er altijd een flinke hoeveelheid aan spelletjes mee. Dat komt mede door mijn eigen herinneringen aan de vakanties die ik als kind meemaakte. We gingen altijd kamperen en als het dan slecht weer was deden we de hele dag spelletjes. Monopoly, Rummikub, tri-ominos, kwartet en speelkaarten waren standaard mee op vakantie. Graag vertel ik je over onze 2 favoriete spelletjes voor onderweg die altijd handig zijn om bij je te hebben met een kleuter 😉

Weetjes Kwartet

Een van de spelletjes voor onderweg de altijd mee gaat op de wat langere ritten zijn de Weetjes Kwartetten * van Identity Games. Ze heeft er inmiddels 2 en het wordt wekelijks wel een keer gespeeld. Ook zonder tegenstander vermaakt dochterlief zich er namelijk prima mee! Want dit OerHollandse spel is niet alleen ontzettend leuk, maar ook leerzaam. Leer spelenderwijs meer over onder andere auto’s, het menselijk lichaam, dinosaurussen en paarden. Ieder kwartetspel heeft prachtige afbeeldingen, is voorzien van een FSC-keurmerk en het formaat van de kaarten maakt het spel ideaal om mee te nemen op reis.

Op elke kaart is wat interessants te lezen om meer te leren over datgene waar het kwartet over gaat. Dus als een van ons even niet mee kan spelen, of als ze in de auto achterin zit, dan leest ze gewoon de kaarten op. Of ze husselt zelf de kaarten door elkaar heen en zoekt dezelfde kaarten erbij.

Speel je het samen dan kun je er voor kiezen om van te voren alle weetjes alvast voor te lezen, en/of tijdens het spel als het kwartet compleet is bijvoorbeeld. Zelfs ik als ouder leer er nog het een en ander van!

De weetjes kwartetten koop je onder andere bij Bol. Leuk om te zetten op je spelletjes voor onderweg lijst!

Dobble

harry potter dobble
spelletjes voor onderweg

Een ander spel wat sinds de meivakantie erg populair is hier in huis is Dobble van Asmodee.

Dobble is een observatie – en snelheidsspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. Het heeft wat weg van het spel Halli Galli, maar dan veel gevarieerder en daarmee ook uitdagender! Je moet als ouder ook echt scherp blijven, anders word je met gemak ingemaakt door je 6 jarige!

Er zijn 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan. Je kunt vijf spelvariaties spelen met Dobble. Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kan spelen. Zie jij als eerste het identieke symbool? 

Dobble is verkrijgbaar in verschillende edities. Een absolute musthave op je lijstje spelletjes voor onderweg.

Lees ook deze blogs met meer spelletjes voor onderweg:

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Saskia

Wednesday 14th of August 2019

Super leuk! Wij doen vaak in de auto ik zie ik zie wat jij niet ziet (totdat ik er klaar mee ben ?). Mijn zoon zou het uren kunnen volhouden. En soms speelt hij ook een spelletje op mijn telefoon. Op vakantie hadden we letterkwartet bij ons, uno en shut the box. Dat vinden we allebei erg leuke spelletjes. Als ik deze spelletjes zou winnen dan zou ik ze volgend jaar mee nemen op vakantie. Op school is er ook altijd een spelletjes dag. Dus wie weet zal mijn zoon een van deze spellen dan uitkiezen om mee te nemen.

Marieke

Wednesday 14th of August 2019

Hier spelen wij meestal onderweg het spel ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is geel. Ik doe graag mee om deze twee leuke spellen te winnen.

Ingrid langstraat

Tuesday 13th of August 2019

Wat een leuke actie weer! Onderweg spelen wij graag raadspelletjes en smartgames. We hebben ook magnetische tekenbordjes en dan moet de één tekenen en de ander raden. Deze leuke spellen nemen wij graag mee als we een weekend naar Limburg gaan, leuk om ze te kunnen vermaken!

Lynn Mahieu

Saturday 10th of August 2019

Mijn favoriete onderweg-spel is autobingo. Je kan er uren mee verder en het blijft een uitdaging! ?

Claudia Diependaal

Friday 9th of August 2019

Ik speel graag spelletjes met de kleinkinderen! Uno speelde ik ook al met mijn oudste dochter van 29. Dat blijft leuk! Dobble ken ik nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen ? Het lijken me hele leuke spellen! Het kan overal mee naar toe. Zelfs bij een picknick in de speeltuin kun je deze spellen makkelijk doen. Zodat ze even blijven zitten ?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.