Skip to Content

Populaire bordspellen | Favorieten voor jong en oud

Houden jullie ook zo van spelletjes? Bij ons thuis zijn we er dol op. Of we nu met vrienden spelen of gewoon samen, een spelletje is altijd een goed idee. Onze spelletjeskast raakt dan ook steeds voller, want er blijven maar leuke spellen uitkomen. Kun je soms niet kiezen door het grote aanbod? Dat herken ik zeker. Daarom zet ik hier een aantal populaire bordspellen op een rijtje die bij ons goed in de smaak vielen. Ik deel ze in categorieën in, speciaal voor de jongsten, tieners en ouders.

Let op! Maakt u gebruik van een ad-blocker? In deze blog maak ik veel gebruik van handige doorlink plaatjes!

Populaire Bordspellen voor jonge kinderen, tieners en volwassenen. Voor ieder wat wils, ideaal voor jou spellenavond. Ook voor 2 personen

Kinder bordspellen – peuters

Voor kinderen bestaan talloze leuke spelletjes. Vaak gericht op verschillende aspecten van de ontwikkeling. Hieronder noem ik verschillende. Deze bordspellen tips wissel ik af in leeftijd en thema. Vele hebben we bij MamaScrapelle uitgebreid getest en zijn echte aanraders. Wil je hier meer over lezen? Sommige namen linken naar onze blogs hierover.

Tijd voor tips. Wat is er nu leuker dan samen spelen, en een kind hebben dat van spelletjes houd?

Populaire Bordspellen voor jonge kinderen, tieners en volwassenen. Voor ieder wat wils, ideaal voor jou spellenavond. Ook voor 2 personen

De familie stapel en Het verhaal van koning schaak zijn mijn favorieten voor kinderen vanaf 3 jaar. Bij de familie stapel moet er worden samengewerkt. Dit leert veel over overleggen, nadenken en beslissen. Ook zit er een element tijd in dankzij de zon. Erg leerzaam en gezellig. Er zijn zowel acties voor volwassenen als kinderen. Het verhaal van koning schaak is een verhaal en twee bordspellen in één. Op een beeldende manier word er kennisgemaakt met schaken. Zelfs interessant voor de volwassenen die nog niet kunnen schaken. Zoals je al wel ziet zijn er voor peuters nog niet echt veel populaire bordspellen te vinden.

Meer van onze tips voor peuters

Bekijk ook deze bordspellen tips voor peuters.
Montessori dieren van Clementoni voor 3 tot 6 jaar, leer over dieren.
Yeti in mijn spaghetti van Megablue. Vanaf 3 jaar, een kort behendigheidsspel. Hier* vind je meer informatie.
Leer leuke recycling lessen met Ik leer recyclen, vanaf 3 jaar. Hier* vind je meer informatie.
Hard lachen met oma? Probeer Oma’s woeste waslijn, vanaf 4 jaar. Hier* vind je meer informatie.
Louis Liaan is ook vanaf 4 maar met de juiste hulp is deze jonger ook leuk. Hier* vind je meer informatie.

Populaire Bordspellen voor jonge kinderen, tieners en volwassenen. Voor ieder wat wils, ideaal voor jou spellenavond. Ook voor 2 personen

Kinder bordspellen – kleuters

Spelen neemt bij kinderen een belangrijke rol in. Het helpt enorm als je een kind stimuleert en samen speelt. Met andere kinderen samen spelen is ook goed, hierbij leren ze op elkaar letten. Ook voor kleuterleeftijd hebben wij leuke bordspellen tips.

Junior, voorbereiding op het grote spel

In de leeftijdscategorie voor kleuters komen we al meer bij populaire bordspellen zoals tieners en volwassenen die spelen, maar dan aangepast op de leeftijd. Er zijn een paar bordspellen tips die ik wil delen van junior games. Dit zijn de kinder versies van bordspellen voor volwassenen. Bij ons vallen deze spellen erg in de smaak. Ideaal als je deze populaire spellen later samen wil spelen.

Onze tips voor kleutersvanaf 4 of 5 jaar

De geheime gang, memory versus escape room. Hier* vind je meer informatie.
Het sprookjes memory spel. Hier* vind je meer informatie.
Valli Balli, een spel met vallende ballen. Hier* vind je meer informatie.
Hoe laat is het, een klokkijk spel. Hier* vind je meer informatie.
Kies je favoriete kleur stinkdier in De stinkies. Hier* vind je meer informatie.

Bordspellen tips voor kleuters vanaf 6 jaar

 • Lynx, een zoekspel voor 2 tot 8 spelers, zorgt voor spanning en hilariteit. Hier* vind je meer informatie.
 • Paddie’s zandkastelen, voor schildpadden fans, met spelmodus klassiek of interactief. Hier* vind je meer informatie.
 • Dodo, gezellig en kort, hierin werk je samen. Hier* vind je meer informatie.
 • De Dino Race, een spannend avontuur. Hier* vind je meer informatie.
 • Pengiuns Huddle up, gezellig en knus. Hier* vind je meer informatie.
 • Clever Junior is een versimpelde en vrolijke versie van het populaire dobbelspel CleverHier* vind je meer informatie.
 • Catan Junior vereenvoudigde versie van het populairste handelsspel Hier* vind je meer informatie.
 • Ticket to Ride Mijn Eerste Reis, laat kinderen kennis maken met de wondere wereld van Ticket to Ride Hier* vind je meer informatie.
Populaire Bordspellen voor jonge kinderen, tieners en volwassenen. Voor ieder wat wils, ideaal voor jou spellenavond. Ook voor 2 personen

Leuke bordspellen voor kinderen

Voor deze leeftijd bestaan enorm veel populaire bordspellen. In deze zee van leuke spellen maak ik graag een overzicht van wat wij al getest hebben. Dan hoef jij dat niet meer te doen.
30 seconds junior. Zowel deze als de volwassenen variant zijn enorm leuk en leerzaam. Hier* vind je meer informatie.

Ook in deze leeftijd zit Raad wat ik denk, een tactisch spel. Hier* vind je meer informatie.
Monopoly kent ook vele verschillende versies. Waar ben jij fan van? Grote kans dat er een monopoly van bestaat. Omdat veel mensen de standaart een beetje zat zijn. Voor diegenen is de Monopoly valsspelers editie ideaal. Al te spelen vanaf 8 jaar. Hier* vind je meer informatie.

Meer tips vanaf 8 jaar:

Populaire Bordspellen voor jonge kinderen, tieners en volwassenen. Voor ieder wat wils, ideaal voor jou spellenavond. Ook voor 2 personen

Populaire bordspellen voor tieners

Wanneer je kinderen iets ouder zijn, verandert hun interesse en het aanbod in spellen. Het is leuk om dan over te gaan naar de familiespellen en spellen vanaf 10 jaar of ouder. Dit geeft wat meer uitdaging en zo is het voor jou als ouder ook spannender. Spelletjes doen is ook een goede manier om wat quality-time met je tiener door te brengen. Hier wat populaire bordspellen om te spelen met je tiener. Deze zijn vanaf tien jaar, tenzij anders aangegeven.

De zoektocht naar El dorado, avontuur en strategie. Dit spel was winnaar speelgoed van het jaar 2020, wat mij betreft terecht. Carcassonne. Dit spel kent vele uitbreidingen andere basisversies. Dit valt bij ons niet alleen bij de kinderen in de smaak, maar is ook nog goed te spelen voor de wat oudere generatie. Hier* vind je meer informatie.

Ticket to ride is een aanrader om aan je spellenkast toe te voegen. Deze spelen wij namelijk met kids, maar ook met schoonmoeder die niet van spelletjes houd en die ene tante die nooit iets van de spellen snapt. Toch vinden de doorgewinterde spelfanaten hem ook leuk. Hier* vind je meer informatie.

Kolonisten van Catan, de volwassenen versie van de junior game waar ik eerder over vertelde. Hier bouw je dorpen en steden en je verzamelt grondstoffen. Komt hier regelmatig terug op tafel, deze moet je eens geprobeerd hebben. Hier* vind je meer informatie.

Meer spellen voor tieners

Carcassonne In dit bekende legspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. Hier* vind je meer informatie.

Populaire bordspellen volwassenen

Populaire Bordspellen voor jonge kinderen, tieners en volwassenen. Voor ieder wat wils, ideaal voor jou spellenavond. Ook voor 2 personen

Natuurlijk speel je soms alleen met volwassenen. Doe jij bijvoorbeeld wel eens mee aan een spellenavond? Of spelen jullie samen of met iemand erbij, wanneer de kinderen naar bed zijn of wat anders doen? Ook hiervoor deel ik graag leuke bordspellen tips.

Risk: Verover de wereld! Terrein veroveren en op een strategische manier je troepen inzetten. Een klassieker, die nog regelmatig in een nieuw jasje wordt gegoten. Blijft leuk om weer eens op tafel te zetten. Hier* vind je meer informatie.

It’s a wonderful world: Wellicht iets minder bekend maar zeker een aanrader. Bouw een groeiend imperium. Ontwikkel je sneller dan de anderen en produceer steeds meer grondstoffen. Ook beschikbaar als twee speler variant, deze heet ‘It’s a wonderful kingdom. Hier* vind je meer informatie.

Kwakzalvers van Kakelenburg: Enorm verslavend en leuk spel. Maak zelf een toverdrank, maar pas op dat je ketel niet ontploft. Mooie stijl en leuk voor vrijwel iedereen. Wat tactiek en wat geluk. Hier* vind je meer informatie.

Small world of warcraft : Small world is er ook in andere versies, deze versie is van de videogame World of warcraft. KKies tactisch je volkeren. Zowel leuk voor 2 spelers als voor meer. Hier* vind je meer informatie.

Klassieke bordspellen

Vergeet ook niet de klassieke populaire bordspellen zoals bijvoorbeeld Monopoly, Trivial Persuit, Scrabble en Schaken. Deze klassieke spellen worden vaak gezien als eenvoudig of misschien minder hip. Toch kun je elkaar heerlijk uitdagen met deze spellen en ondertussen ontspannen genieten van een borreltje en snack.

Populaire bordspellen voor gamers

Bordspellen voor gamers zijn een geweldige manier om te genieten van de tactiek, strategie en competitie die gepaard gaan met gaming, terwijl je samenkomt met vrienden en familie. Hier zijn enkele populaire bordspellen die speciaal ontworpen zijn voor gamers:

 1. Dominion – Dominion is een deck-building bordspel voor gamers waarbij spelers kaarten verzamelen om hun deck uit te breiden en te verbeteren. Het spel draait om het opbouwen van de beste kaartcombinaties om de meeste punten te scoren.
 2. Terraforming Mars* – Terraforming Mars is een strategisch bordspel voor gamers waarbij spelers samenwerken om de planeet Mars te terraformen. Het spel draait om het beheren van je middelen en het bouwen van infrastructuur om de planeet leefbaar te maken, terwijl je tegelijkertijd probeert om de meeste punten te scoren.
 3. De Legenden van Andor: Spannend coöperatief bordspel voor het hele gezin. Verdedig Andor als tovenaar, dwerg, boogschutter of krijger tegen onder andere trollen en een oeroude draak. Vijf verschillende legenden leiden je stap voor stap door het verhaal en de spelregels! Vele uitbreidingen mogelijk.

Favoriet bij Ellen op school

4. KeyForge is een uniek kaartspel ontworpen door Richard Garfield, de bedenker van het populaire kaartspel Magic: The Gathering. Wat KeyForge anders maakt dan andere kaartspellen is dat elke deck in het spel uniek is en niet kan worden gewijzigd of aangepast. Elk deck is willekeurig gegenereerd en bestaat uit een unieke combinatie van drie van de zeven beschikbare facties, waardoor spelers een unieke spelervaring hebben. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk aember te verzamelen door middel van het spelen van kaarten en het uitvoeren van strategieën om je tegenstander te verslaan. KeyForge is een spannend spel dat zich snel ontwikkelt en veel strategische mogelijkheden biedt voor zowel beginners als gevorderde spelers. Het bordspel met unieke kaartendecks is Engelstalig en speel je met 2 personen.

Andere spellen die we hierboven al noemden zijn bijvoorbeeld: Ticket to Ride, Catan en Risk

Bordspel 2 personen

Populaire bordspellen zijn niet alleen geweldig om met grote groepen te spelen, maar er zijn ook veel geweldige opties voor 2 spelers. Of je nu op zoek bent naar een competitief spel of juist samen wilt werken, hier zijn enkele populaire bordspellen voor 2 personen:

 1. Schaken* – Schaken is een klassiek spel dat al honderden jaren wordt gespeeld. Het spel draait om het verplaatsen van stukken op een bord om de koning van de tegenstander te veroveren. Het is een spel dat strategie en denkvermogen vereist en dat nog steeds populair is.
 2. Jaipur* – Jaipur is een kaartspel voor 2 personen waarbij spelers handelen en ruilen om de meest waardevolle goederen te verzamelen en te verkopen. Het spel draait om het beheren van je middelen en het slim inzetten van je acties om de meeste punten te scoren.
 3. Hive* – Hive is een abstract strategisch spel voor 2 personen waarbij spelers insecten op een bord verplaatsen om de bijenkoningin van de tegenstander te omringen. Het spel draait om het slim inzetten van je insecten en het strategisch blokkeren van de tegenstander om te winnen.
 4. Codenames Duet* – Codenames Duet is een coöperatief bordspel voor 2 personen waarbij spelers samenwerken om agenten te identificeren aan de hand van aanwijzingen op kaarten. Het spel draait om het communiceren met je partner en het strategisch kiezen van de juiste woorden om de missie te voltooien.

Andere bordspellen voor 2 personen die we hierboven al noemden zijn Patchwork, De zoektocht naar Eldorado, Dodo en Carcassonne.

Veel speelplezier

Hopelijk heb zat inspiratie na deze Populaire bordspellen. Heb jij een favoriet? Laat het ons weten!
Zelf ben ik vooral gek op Kwakzalvers van Kakelenburg en It’s a wonderful world. Alvast veel speelplezier gewenst!

Lees ook deze blogs

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.