Skip to Content

Small World of Warcraft bordspel van Asmodee

Een nieuw bordspel uittesten, daar zeggen wij geen nee tegen! Small World of Warcraft is een bordspel gebaseerd op het bekende computerspel World of Warcraft. Aangezien mijn man dit spel vroeger veel heeft gespeeld, waren wij natuurlijk wel ontzettend benieuwd naar dit bordspel! Het is van Asmodee, ook dezelfde spellenfabrikant als Ticket to Ride.

Small World of warcraft bordspel

Small World of Warcraft bordspel: onze eerste indruk

Wij zijn hier thuis helemaal gek op bordspellen. Onze kasten staan dan ook overvol, en ik heb al een aantal blogs geschreven over onze favoriete spellen. Mijn man en ik houden wel allebei van een ander type spel. Ik houd meer van de gezellige spellen, waarbij je ondertussen ook kunt kletsen en waarbij geluk ook een factor is. Mijn man is meer fan van de tactische bordspellen.


Ik vind het altijd belangrijk dat het spel gemakkelijk te leren is, en de uitleg niet al te lang en moeilijk is, ik wil snel aan de slag. Toen ik de doos opende van Small World of Warcraft moest ik wel even flink slikken: er zit een behoorlijke handleiding bij dit bordspel, en deze is in het Engels. Ik moest me er toch wel echt even toe zetten om de spelregels door te lezen.
Wat het extra lastig maakt, is dat sommige Engelse woorden vrij technisch zijn, en je daardoor niet meteen weet wat de bedoeling is. En ik ben niet zo’n kenner van World of Warcraft, dus ook alle namen van personages en landen waren voor mij onbekend.

Small World of warcraft bordspel

Het verhaal van Small World of Warcraft

Gelukkig kende mijn man veel terminologie van het computerspel wel. World of Warcraft speelt zich af in de wereld Azeroth. Daar vechten 2 groepen continu tegen elkaar, namelijk the Alliance en the Horde. Beide groeperingen willen bezit nemen van het land, en er is te weinig land voor alle volkeren die zich bij de groeperingen hebben aangesloten.
Zo zijn er bijvoorbeeld elfen, goblins, mensen, dwergen en trollen. Elk volk heeft zijn eigen kracht en zet deze ook in om zoveel mogelijk land te veroveren.

Tijdens dit spel moet je als speler handig gebruik maken van de verschillende volkeren en hun specialiteiten. Ook krijg je daar nog een extra kracht bij, waardoor er veel combinaties mogelijk zijn. Lukt het om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen en zo de heerser van Azeroth te worden?

tactisch spel van asmodee

Wat zit er allemaal in de doos?

Als spelletjesfanaat heb ik altijd een favoriet moment: het openen van een nieuw spel en het uitdrukken van de spelonderdelen uit het karton. En daarbij kon ik bij Small World of Warcraft mijn geluk niet op, want er zitten echt enorm veel onderdelen in het spel.
Elk volk heeft zijn eigen kaartjes (Race tokens). Deze zitten bij elkaar in een handig verzamelbakje. Als je de verschillende volkeren van World of Warcraft niet kent, moet je even goed kijken, want er zijn erg veel verschillende soorten kaartjes!

Small World of warcraft bordspel


Het spelbord bestaat uit allerlei stukken eiland, in 3 verschillende maten. Het aantal stukken land dat je moet gebruiken is afhankelijk van het aantal spelers. Je kunt dit spel met 2 t/m 5 spelers spelen.
Verder zijn er in de doos Race Banners te vinden en Special power badges. Ook Victory coins (overwinningspunten), een dobbelsteen en nog heel veel losse kaartjes, die bij bepaalde volkeren ingezet gaan worden.

Natuurlijk zit er een handleiding in (helaas is deze nog in het Engels, dus hoop dat deze in toekomstige edities ook in het Nederlands zal verschijnen). Én voor elke speler een kaart met daarop de beknopte handleiding, alle rassen én hun krachten. Superhandig, want dat zal je de eerste keren dat je het spel speelt zeker nodig hebben!

tactisch spel van asmodee

Hoe gaat het Small World of Warcraft bordspel in zijn werk?

Ook al moest ik me even door de handleiding heen ploeteren, het principe van het spel is eigenlijk vrij simpel. Je kiest een ras, en krijgt daarvoor evenveel kaartjes van je ras als op je Race Banner en Special Power badge samen te zien is. Met deze kaartjes ga je proberen zoveel mogelijk land te veroveren.
Dit is soms echt goed nadenken, want heb je genoeg kaartjes om het stuk land nog te veroveren? Of is het toch verstandiger om je landen wat zwaarder te bewaken? De volgende speler gaat daarna hetzelfde doen. Je zult merken dat het land eigenlijk te klein is, en je al snel confrontaties met elkaar gaat krijgen.

Op een bepaald moment heb je nog te weinig poppetjes van jouw volk over om de landen goed te verdedigen of nieuwe landen te veroveren. Dan zul je je volk ‘in verval’ moeten laten gaan, en over moeten stappen op een ander ras.
Voor elk stuk land dat je bezet, krijg je overwinningspunten. Sommige rassen hebben speciale krachten (deze combinaties kunnen elke keer anders zijn) en dit zorgt voor verrassende wendingen in het spel! Zo kun je ineens een volk aanvallen op een ander eiland, of met een 1-mans leger een grootmacht verslaan.

Small World of warcraft bordspel

Onze ervaringen met het spel

Zoals ik al eerder beschreef ben ik meer van de spelletjes die gemakkelijk aan te leren zijn. Small World of Warcraft heeft echt wel wat meer oefening nodig, maar ik heb wel gezien dat dit een spel is wat heel veel diepgang én variatie heeft.
De eerste keer dat wij dit spel gingen spelen, hebben we er ruim 2 uur over gedaan. Op de doos staat aangegeven dat de spelduur zo’n 40 tot 80 minuten is. Ik denk dat als je dit spel wat vaker hebt gespeeld, het zeker inderdaad een volgende keer sneller gaat. Nu moesten we elke keer nog veel teruglezen (en vertalen) en uitzoeken welk ras en welke kracht nu eigenlijk het meest gunstig is.

Mijn man was zeker heel enthousiast! Hij is echt van de tactische spellen en dat kun je in Small World of Warcraft zeker terugvinden. Als je het spel wat vaker speelt, kun je ook heel tactisch bepaalde volkeren kiezen. Nu wist ik soms niet wat ik het beste kon kiezen.

Ook is het leuk dat dit spel met 2 spelers te spelen is, maar ook met meerdere spelers. Het spelbord wordt dan ook anders (dit kun je ook met 2 spelers elke keer net anders maken) én er zitten speciale spelregels bij om in teams te spelen, de zogenaamde ‘Battle for Azeroth’ variant.
Voor spelliefhebbers is dit spel echt een aanrader, vanwege zijn prachtige materialen en eindeloze spelmogelijkheden!

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heidie

Monday 19th of October 2020

Zo op het eerste oog lijkt het me wel wat voor mijn zoon. Maar ik ben zelf ook meer van de spellen die je vrij snel kunt leren en die geen uren duren. Gelukkig kun je tegenwoordig de filmpjes op you tube bekijken zodat je sneller doorhebt hoe het spel werkt. Dat vind ik zelf prettiger dan handleidingen doorspitten (zeker als ze in het engels zijn...)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.