Skip to Content

Ticket to Ride bordspel: hét spel dat je moet hebben!

Als je een spelletjesliefhebber bent zijn er aan paar spellen die je écht in de kast moet hebben. Monopoly, Triomios, Rummikub, De Kolonisten van Catan, 30 Seconds en Scrabble bijvoorbeeld. En nog zo’n bordspel is Ticket to Ride. Een leuk familiespel voor iedereen van 8 tot 99 jaar!

familiespel voor de vakantie

Ticket to Ride voor wie het nog niet kent

Als je graag spelletjes speelt, heb je vast al weleens van dit spel gehoord. In 2004 kwam de eerste variant uit: Ticket to Ride USA.
Het spelbord is een grote landkaart van Amerika. Het is de bedoeling dat je routes maakt tussen verschillende bestemmingen. Je spaart treinkaartjes, en daarmee kun je met treintjes routes tussen de bestemmingen maken.
Voor alle routes verdien je punten, voor de moeilijke natuurlijk meer dan voor de korte. Wie op het eind de meeste punten heeft, is de winnaar.
Dit klinkt eenvoudiger dan het is, want je zit continu met een schaarste: meestal heb je nét te weinig kaartjes om te bouwen wat je zou willen. En dan zijn er ook nog je tegenstanders, die misschien wel hun zinnen hebben gezet op dezelfde route als jij!

Ticket to Ride europa

Wat vinden wij zo leuk aan Ticket to Ride?

Ik vind het zelf altijd heel erg fijn als een spel eenvoudig te leren is. Niet té veel ingewikkelde regels, maar na een korte uitleg snel aan de slag kunnen. Dat is bij Ticket to Ride zeker het geval!
Je kunt het spel spelen met 2 tot 5 spelers. We hebben het een aantal keer met zijn tweeën gespeeld, maar vaker met 4 personen. Dat vinden wij wel veel leuker, omdat het dan veel ingewikkelder gaat worden om je eigen routes te gaan halen. Je tegenstanders hebben vaak nét hetzelfde nodig als jij, en dan is het soms lastig kiezen: ga je nog even doorsparen, zodat je misschien een lange route kunt maken of kies je voor de veilige optie: snel iets neerleggen?

Ik speel het spel regelmatig samen met mijn man, zus en zwager en wij vinden het altijd heerlijk om elkaar te dwarsbomen.
Daarnaast is het spel niet té ingewikkeld, en kun je tussendoor ook gewoon even lekker kletsen.

Ticket to Ride bordspel

Verschillende varianten

Als je het basisspel onder de knie hebt en toe bent aan meer uitdaging kun je ook voor een andere variant gaan. Je hebt allerlei basisvarianten, zoals een spel dat zich in Amsterdam afspeelt, dat zijn op zichzelf staande spellen.
Daarnaast zijn er ook nog uitbreidingen, die je in combinatie met een basisspel speelt.

Wij hebben zelf Ticket to Ride: USA. Dat spel gaat zoals hierboven beschreven en is de meest eenvoudige variant. Daarnaast hebben we ook Ticket to Ride: Europe. Allebei heel erg leuk, en net even anders!

Ticket to Ride bordspel: Europe

Deze variant speelt zich af op de landkaart van Europa. Dit spel heeft wat extra toevoegingen aan de regels: zo zijn er ook tunnels en stations. De tunnels zijn lastiger om je routes op te bouwen, daar moet je meer kaartjes voor sparen.
Dit vonden wij de eerste keer wel even wennen, maar na het een keer gespeeld te hebben was die regel inmiddels bekend en vonden wij deze variant ook echt super!

spel spelen met de familie

Gratis te downloaden: de Blijf Thuis editie

Een tijdje geleden kwamen de makers van Ticket to Ride met een heel leuk nieuwtje voor de fans: ze hebben een speciale Blijf Thuis editie gemaakt. En het allerleukste is dat je deze versie gratis kunt downloaden!
Deze afgelopen periode hebben we natuurlijk veel thuis gezeten met het gezin, en daar is een leuke spelvariant van gemaakt: met een huis als routekaart.
De route loopt van het bureau, naar de kledingkast en van de kamer van zus naar het aanrecht.
En je hebt alleen maar een printer en wat plakband nodig om deze variant in elkaar te zetten!

Ticket to Ride bordspel USA en Europa

Leukste Ticket To Ride

Zo af en toe houden we een spelletjesavond. We nemen ons vaak voor om een nieuw spel uit te proberen, maar uiteindelijk komen we bijna altijd weer uit bij Ticket to Ride…
Hier is het dus echt wel ons favoriete spel. Ik ben benieuwd: hebben jullie een lievelingsspel?

Lees hier ook de blog van Ellen over de speciale editie van Ticket to Ride en de kindereditie mijn eerste reis

Kijk hier voor alle varianten *
Er is ook een puzzelboek *

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.