De leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar

Wij zijn gek op het spelen van spelletjes. Nu het meivakantie is, komen er dus weer heel veel spelletjes uit de kast. Maar wat zijn nu de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar? Hier onze tips!

In deze blog maken we gebruik van klikbare foto’s die je ziet als je ad-blocker uit staat

hoofdfoto stapel

Onze tips voor de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar

Mijn eigen dochters zijn 7 en 9 jaar oud. Een superleuke leeftijd om echt al met spelletjes aan de slag te gaan! De tijd van simpele spelletjes is voorbij, en je merkt dat ze al steeds meer een echt spel aan kunnen. Maar qua concentratie kunnen kinderen vaak nog niet een té lang spel aan. En het mag natuurlijk ook niet te ingewikkeld zijn… daarom is het soms nog best lastig om een goede keuze te maken voor een leuk spel. Daarom hier onze tips voor de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar!

999 Games online academy

Een tijdje geleden heb ik de eerste online academy van 999 Games mogen bijwonen. Dat was eigenlijk een online persevent, waarbij er in groepjes ideeën werden uitgewisseld over het spelen van spellen met kinderen van een bepaalde leeftijdsgroep. Ik vond dit erg leuk, omdat je zo echt wat meer interactie hebt. Vaak is het bij mij bij het kopen van spelletjes zo, dat je een beetje af moet gaan op het ‘gevoel’ dat het spel je geeft als je de verpakking leest. Maar soms heb je zo een enorme miskoop en blijkt een spel enorm tegen te vallen. Daarom vind ik het fijn als je een tip krijgt van vrienden óf het spelletje al een keer ergens hebt kunnen zien en spelen in het echt. En dat hebben we dus online gedaan, tijdens de 999 Games online academy. Game King Bert, dé spelletjes goeroe van 999 games, liet wat van de favorieten zien voor deze leeftijdscategorie.

De leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar

8 superleuke spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar

Tijdens deze online academy kwamen we er met alle deelnemers achter dat we een paar dingen belangrijk vinden voor een spel voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Het moet gemakkelijk te leren zijn én snel te spelen zijn. Het liefst een spelletje wat je zo even na het eten kunt pakken en wat je in 20 of 30 minuten kan spelen.
Ik heb onze 8 favoriete spelletjes voor kinderen van deze leeftijd op een rijtje gezet. Allemaal zeer eenvoudig te leren, met voldoende uitdaging én kort qua spelduur.

Lees ook deze blog met bordspellen voor jong tot oud

Regenwormen

Het spel Regenwormen begint inmiddels al een echte klassieker te worden! Veel mensen die kinderen hebben die ongeveer even oud zijn als mijn meiden, kennen dit spel al. Ken je het spel nog niet? Dan is het zeker een aanrader!
Regenwormen is een dobbelspelletje. Je moet door goed te dobbelen (en een beetje lef te hebben) proberen zoveel mogelijk wormen te verzamelen. Regenwormen heeft een adviesleeftijd vanaf 8 jaar. Mijn eigen dochter van 7 speelt dit spel al heel erg graag. Wel moet je er goed voor kunnen optellen. Dat maakt dit spel meteen heel leerzaam, want je leert er goed van rekenen! Het spel blijft ook leuk na dit een aantal keer gespeeld te hebben, omdat je elkaar ook dwars kunt zitten en het zomaar weer anders kan zijn. Voor ons een favoriet spelletje!

Er is ook een nieuw spel uitgebracht voor de kippen. Geharrewar in de sushibar

Catan junior

De Kolonisten van Catan is een spel wat veel volwassenen spelen. Er is ook een speciale versie voor kinderen: Catan junior. Hierbij leren de kinderen de beginselen van het spel Catan, maar dan met eenvoudigere regels. Het spelbord heeft bijvoorbeeld een vaste opstelling en het doel is om als eerste al je forten te bouwen. Wat ik echt een pluspunt vind, is dat je dit spel in iets minder dan 30 minuten kunt spelen. Dit is dus een stuk korter dan de gewone versie, waardoor het voor kinderen die zich wat minder lang kunnen concentreren op een spel ook perfect is! En je kunt dit spel ook al met 2 spelers spelen, dus dat is ook heel fijn.

Pinguïn party

Dit is alweer een wat ouder spelletje, maar bij ons nog steeds een van onze favorieten en daarom moest het wel op het lijstje komen met de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar.
Pinguïn party is een kaartspel. Er zijn 6 verschillende kleuren kaarten met pinguïns erop. Je gaat een piramide maken, maar je mag op de laag daarboven alleen de kleuren leggen die in de laag daaronder liggen. Lukt het je om al je handkaarten uit te spelen?
Je kunt dit spel met 2 tot 6 spelers spelen en het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je speelt dit spel supersnel, vaak al in 10 minuten. En vaak blijft het hier thuis niet bij één spelletje….

Beverbende: zeker een aanrader voor de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar

Tijdens de online academy werd het spel Beverbende geïntroduceerd. Ik had er weleens van gehoord, maar het nog nooit gespeeld. Toen ik hier aan de eettafel over vertelde, hoorde ik van mijn kinderen en man dat ze het spel al kenden, en dat dit superleuk is! Hoe heb ik dit gemist kunnen hebben…. Dat was dus voor mij een reden om ook thuis Beverbende in de kast te zetten. Dit spel hebben wij de afgelopen week sinds we het in huis hebben al heel veel gespeeld, en ik kan zeggen dat het dus echt een aanrader is! Je hebt 4 gedekte kaarten voor je liggen, en je moet door te ruilen proberen om zo min mogelijk punten te verzamelen. Ik vind het best nog lastig, mijn kinderen zijn er beter in dan ik…. Ik kan gewoon niet zo goed onthouden wat waar ligt, en als ze dan ook nog kaartjes gaan wisselen, ben ik het kwijt. Dat zorgt er wel voor dat je als volwassene en kind een gelijke kans hebt, wat het spel erg leuk maakt! Wil je meer uitleg over dit spel zien, kijk dan eens naar het filmpje (met Game King Bert!).

Vlotte geesten

Een spel wat zeker niet mag ontbreken op het lijstje van de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar is Vlotte geesten. Hier inmiddels al bijna versleten, zo vaak is het al gespeeld. En als er op school een spelletjesmiddag is, gaat dit spelletje vaak mee naar school.
De eerste keer vond ik het best ingewikkeld, wat het vraagt een andere manier van denken. Heel goed om het logisch redeneren te oefenen!
Er zijn 5 voorwerpen: een boek, stoel, fles, spook en muis. Je draait daarna een kaartje om. Je moet nu zien welke kleur of welk voorwerp mist op het kaartje en dit voorwerp moet je zo snel mogelijk pakken. Maar zie je een voorwerp wat exact hetzelfde is, dan moet je zo snel mogelijk dit voorwerp pakken. Best nog even lastig in het begin dus. Mijn dochters zijn er inmiddels zo goed in geworden, dat ik het niet meer zo gemakkelijk van ze win. Sterker nog: zij winnen vaak van mij…..

Keer op keer

Dit spel was voor mij helemaal nieuw. Ik hou van dobbelspelletjes, omdat ze vaak snel te leren zijn en ook snel te spelen. Gelukkig is op de website van 999 Games de uitleg van Game King Bert te vinden:

Na het kijken van deze uitleg was het voor mij duidelijk wat te doen, en zijn wij dus thuis ook ‘Keer op keer’ aan het spelen. Dit spel is wel wat uitdagender dan de andere spelletjes, geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Mijn jongste dochter van 7 doet het wel mee, maar je merkt dat het qua inzicht soms nog wel wat lastig is. Al merk ik dat ze er steeds beter in wordt! Er is ook keer op keer kids en keer op keer 2

keer op keer

L.A.M.A.

L.A.M.A. is een heel vlot kaartspel, wat je supersnel onder de knie hebt. De naam van het spel L.A.M.A. staat voor ‘leg alle minpunten af’. Je moet dus proberen zo min mogelijk punten over te houden aan het einde van het spel. Dit spel was ook de winnaar van de verkiezing van speelgoed van het jaar 2020 en dat zegt denk ik wel genoeg.
Qua spelopzet lijkt het een beetje op het spelletje Uno, je moet elke keer je handkaarten op de stapel proberen te leggen. Je mag alleen een kaart neerleggen van dezelfde waarde óf 1 punt hoger.
Het leuke van dit spel is dat het binnen een paar potjes zomaar kan veranderen. Want als je in een potje je handkaarten helemaal uitspeelt, dan mag je een fiche naar keuze inleveren, dus zelfs ook een fiche met de waarde van 10 punten. Zo blijft L.A.M.A. spannend tot het eind!

De leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar

Carcassonne (junior)

De laatste tip voor de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar, is het spel Carcassonne en ook Carcassonne junior. Carcassonne staat hier al jaren in de kast en dit spel spelen we nog regelmatig. Er is ook een junior variant. Deze junior variant is zelfs al te spelen vanaf 4 jaar! Dus ook met jonge kinderen kun je dit spel al spelen. Het is leuk om kinderen al op jonge leeftijd met een spel in aanraking te laten komen. Zo leren ze de basisbeginselen en kunnen ze daarna gemakkelijker overstappen naar de gewone variant.
Carcassonne is al goed te spelen met kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt dan de basisregels vereenvoudigen, door bijvoorbeeld alleen poppetjes te laten zetten op de wegen en in de kastelen (en dus niet in de weilanden).
Zo is het spel ook voor jongere kinderen al goed geschikt!

Nog meer speltips voor kinderen van 6 tot 10 jaar?

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar. We zijn wel heel benieuwd wat jullie favorieten thuis zijn? Laat het in de comments zeker weten!

Check hier al onze recensies van 999 games

Footer4
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.