Bordspellen volwassenen – Een verzameling van de beste

Wie houdt er nou niet van een spelletje? Er zijn zoveel soorten dat er voor iedereen wat is. Kun je lastig tegen je verlies? Speel dan coöperatieve spellen. Vind je alles te makkelijk of verveel je je snel? Ga dan voor lastige spellen voor gevorderden. Bordspellen voor volwassenen er is zoveel keuze! In deze blog geef ik je tips voor al deze categorieën en meer, zodat jij weer zat inspiratie hebt voor je volgende game-night.

Bordspellen volwassenen is een verzameling van de leukste boardgames voor jou spellenavond! Van all-time favorieten tot voor gevorderden.

Bordspellen volwassenen

Of het nu online of offline is, spelletjes waren altijd al populair en dat worden ze alleen maar meer. Spelletjes spelen aan tafel, met elkaar kan je dichter bij elkaar brengen en is super gezellig. Als gezin spelletjes doen of kinderen laten spelen om te ontwikkelen is leuk, maar soms is een spellenavond zonder kids ook fijn. Even die lastigere dingen op tafel, of even meer rust en gewoon volwassenen. Pak de snacks en een drankje er maar bij en geniet even heerlijk van deze bordspellen voor volwassenen.

Misschien heb je al veel spellen, hopelijk vind je dan inspiratie om jou spellenkast aan te vullen en spellenavond een nieuwe wending te geven. Er is van alles voor beginnende tot gevorderde spelers. Van gezelschapsspellen voor volwassenen tot tabletop roleplaying games. Laten we in de wereld van spellen duiken.

Bordspellen volwassenen cooperatieve spellen Bordspellen volwassenen is een verzameling van de leukste boardgames voor jou spellenavond! Van all-time favorieten tot voor gevorderden.

Coöperatieve bordspellen volwassenen

Samen spelen kan enorm leuk zijn en is een keer wat anders dan tegen elkaar spelen. Ik vind zelf de afwisseling wel leuk, maar voor anderen kan de motivatie om coop games te gaan spelen heel anders zijn. In mijn omgeving heb ik onder andere mensen met nare vroegere ervaring met spelletjes, of mensen die slecht tegen hun verlies kunnen. Voor hun kan samen een coop game spelen en niet pushen, een heel bevrijdende en prettige ervaring zijn. En spelletjes horen tenslotte leuk te zijn, dus laten we proberen elkaar dat gevoel terug te geven. Hier zijn leuke bordspellen volwassenen tips om samen te spelen.

Pandemic

Pandemic – bordspellen volwassenen

Pandemic, echt zo’n spel waar enorm veel versies en uitbreidingen van zijn dankzij de grote populairiteit. Kortom, echt eens proberen dus! In Pandemic strijd je samen tegen gevaarlijke ziektes die zijn uitgebroken over de hele wereld. Een strategisch spel.
Kijk hier voor meer informatie*

Jurassic Park Danger!

Jurassic Park: Danger! is een spannend strategiespel, dat zich afspeelt te midden van een ramp op Isla Nublar. Ga het avontuur aan en neem het op tegen de dinosaurussen. Kom jij met genoeg mensen van Isla Nublar af, of winnen de dinosaurussen het deze keer wel? Je komt er snel achtert in Jurassic Park: Danger! het Bordspel.

Lees ook onze blog: Jurassic park Danger!

Jurassic Park Danger!
eldritch horror

Eldritch horror

Een cooperatief spel in een spannend, horror jasje. Durven jullie het aan?
Dit spel zit vol avontuur en spanning. Je moet samenwerken en onderzoeken om mysteries op te lossen. In de tussentijd moet je de horror op afstand zien te houden. Lukt het jullie om te overleven en vernietiging van de wereld te voorkomen? Een mooi spel gebaseerd op Cthulhu Mythos. Kijk hier voor meer informatie*

Carcasonne de mist

Carcasonne, wie kent het niet? Een echte klassieker en tevens leuk als bordspel volwassenen. Carcasonne de Mist is een nieuwe versie waarin je moet samenwerken.
Dichte mist kruipt over de akkers van Carcasonne. De mist wekt onrustige zielen en brengt spoken met zich mee. De spelers moeten er samen voor zorgen dat ze de geesten tot rust brengen voor het er te veel worden.
Lees ook onze blog over Carcasonne de Mist en onze verzamelblog Carcassonne

Een nieuwe carcasonne om bij samen te werken
mysterium

Mysterium – bordspellen volwassenen

Lukt het jullie de moord op te lossen en de geest rust te geven? In Mysterium waant er in en spookhuis een rusteloze geest rond die zich de details van zijn moord niet meer kan herinneren. Om het mysterie op te lossen, helpen de mediums de geest alle stukjes van de puzzel te vinden.
Er is ook een vereenvoudigde versie van dit spel genaamd Mysterium Park*. Dit is ook een coöperatief bordspel, ideaal voor een avondje bordspellen volwassenen. Kijk hier voor meer informatie*

Het jachtseizoen

Coöpertief, modern en gezellig, Het jachtseizoen.
In het Jachtseizoen bordspel verzamel je een krachtig team van vrienden om aan de ultieme jacht te beginnen. Werk als een team om de locatie van de voortvluchtige te achterhalen. Verdeel de taken in je team en beslis wie de StukTV-bus gaat besturen, de drone bemachtigt of als jager de straten opgaat.

Kijk hier voor meer informatie*

Het-jachtseizoen
Het verboden eiland

Het Verboden eiland

Voor de mensen die thuis zijn in coop games is dit een echte klassieker. Tussen bordspellen volwassenen hoort gewoon verboden eiland.
Jullie team van avonturiers moet samenwerken om te voorkomen dat het Verboden Eiland zinkt, opdat je genoeg tijd hebt om de vier schatten te pakken te krijgen. Als je ze eenmaal hebt moet je bij de Dwazenlandplaats zien te komen en met de helikopter ontsnappen om te winnen. Maar als het eiland zinkt voor de missie is volbracht hebben jullie verloren! Weet jouw team als eerste het eiland te betreden, de schatten te vinden en het er levend van af te brengen? Kijk hier voor meer informatie*

Escape Room games

Een andere leuke tip om coöperatief te spelen zijn de escape room games. Er zijn er enorm veel in verschillende varianten dus je zult je niet snel vervelen. Deze zijn leuk om samen te doen en ideaal voor een spellenavond met vrienden. Tip: Tussen de bordspellen voor gevorderden zitten ook enkele coöperatieve spellen.

voor gevorderden Bordspellen volwassenen is een verzameling van de leukste boardgames voor jou spellenavond! Van all-time favorieten tot voor gevorderden.

Voor gevorderden – bordspellen volwassenen

Uitgebreidere of moeilijkere spellen. Deze duren vaak wat langer en hebben meer regels. Onderaan deze blog geef ik nog wat tips voor mensen die het lastig vinden om hieraan te beginnen of om leuke gezelschapsspellen voor volwassenen in deze categorie te vinden.

zombicide Bordspellen volwassenen is een verzameling van de leukste boardgames voor jou spellenavond! Van all-time favorieten tot voor gevorderden.

Zombicide – bordspellen volwassenen

Zombie survival, coöperatief. Enorm veel opties voor missies en monsters. Je speelt een gezamelijke race tegen het spel waarbij steeds meer zombies verschijnen. Intussen moeten jullie bepaalde doelen voltooien voordat jullie veilig weg kunnen. Strategisch spel voor 1 tot 6 personen.

kijk hier voor meer informatie*

Gloomhaven

Gloomhaven staat al jaren bekend als een van de beste bordspellen dat er is. Deze mag dus zeker niet ontbreken aan bordspellen volwassenen. Dit spel is strategisch, coöperatief en tevens een rollenspel. Meestal speel je dit spel over meerdere sessies. De wereld veranderd continue als je wisselt tussen scenarios. Je speelt eigelijk een enorm avontuur. Vergelijkbaar met een roleplaying-game op de pc, maar dan op tafel. Hiervan is ook de variant ‘Jaws of the Lion‘ beschikbaar. Dit is een opzichzelfstaande uitbreiding. Ideaal als je wil testen of dit iets voor jou is, zonder de enorme doos aan te schaffen.
Voor liefhebbers van Gloomhaven is er nu ook Frosthaven*. Dit is hetzelfde concept maar met nieuwe verhalen, art en een ander jasje. Ook deze word al snel een liefhebber. Kijk hier voor meer informatie *

gloomhaven jaws of the lion
legenden van andor

De legenden van andor

Spannend coöperatief bordspel voor het hele gezin. Dit uitdagende avonturenspel won in 2014 de Nederlandse Expertspellenprijs. De jury prees naast het fantastische artwork vooral de unieke opbouw van de spelregels, die de spelers tijdens het spelen stap voor stap krijgen uitgelegd.
Van dit spel worden zelfs toernooien en wedstrijden gehouden. Hoe vaker je speelt, hoe scherper je jou tactiek kunt maken en ontwikkelen. kijk hier voor meer informatie*

Terraforming mars

Dit strategische bordspel is een spellenprijs winnaar en ook een enorm goed in elkaar gezet spel.
Terraforming Mars sta je aan het hoofd van je een corporatie met een eigen specialisatie en doelen. Speel projectkaarten, vergroot je productie, plaats je steden en groene zones op de kaart en streef naar mijlpalen en onderscheidingen! Zal jouw corporatie de weg wijzen naar een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de mensheid? Kijk hier voor meer informatie

Terraforming mars
twilight imperium

Twilight Imperium – bordspellen volwassenen

Dit bordspel heeft een sci-fi jasje, het gaat namelijk over galactische verovering. Twee potjes van dit spel zijn nooit identiek. Een spel van galactische verovering waarin 3 tot 6 spelers de rol aannemen van een van de zeventien partijen die strijden om galactische overheersing door middel van militaire macht, politiek manoeuvreren en economisch onderhandelen. Elke partij biedt een compleet andere speelervaring. Kijk hier voor meer informatie*

Great western trail

De 19e eeuw in Amerika, dat is nog eens een andere setting. Spelers proberen vee te fokken en hun meest waardevolle vee vanm Texas naar Kanses City te drijven. Daar worden ze met de trein naar het westen gestuurd. Het is belangrijk om de gebouwen langs de weg verstandig te gebruiken en het loont altijd de moeite om cowboys, ingenieurs en ambachtslieden in dienst te nemen. Een goede timing is hier vereist en het blijft de hele weg spannend.

Kijk hier voor meer informatie

great western trail
nemesis lockdown

Nemesis Lockdown – bordspellen volwassenen

Nemesis Lockdown is de nieuwste game van Nemesis. Een standalone uitbreiding. Ik noem deze omdat het basisspel Nemesis niet overal te krijgen is, dit was een kickstarter. En wel een die enorm goed is ontvangen. Er zijn veel uitbreidingen voor dit spel die bijvoorbeeld extra Alien rassen toevoegen.
Coöperatief spel. Ren, vecht, verken en gebruik slim je acties.
Tijdens het spel worden spelers naar een totaal nieuwe locatie gebracht – een geheime basis op Mars wat weergegeven wordt door een bord met meerdere niveaus. Lockdown behoudt de zeer filmische, semi-co-op-ervaring van het originele spel, terwijl er veel nieuwe, frisse mechanica wordt geïntroduceerd. Kijk hier voor meer informatie*

Bordspellen volwassenen bordgame toppers

Boardgame toppers – bordspellen volwassenen

Andere bordspellen die niet coöperatief of kort zijn, en ik niet persé zou bestempelen als lastig. Dit zijn super leuke spellen die ik iedere liefhebber zou aanraden.

ticket to ride Bordspellen volwassenen is een verzameling van de leukste boardgames voor jou spellenavond! Van all-time favorieten tot voor gevorderden.

Ticket to ride

Ticket to ride is een spel dat met iedereen te spelen valt. Het is enorm populair en daarom zijn er dan ook veel uitbreidingen voor nieuwe gebieden en een versie voor jonge kinderen van gemaakt. In dit spel leg je verbindingen tussen steden, zodat je kunt rondreizen met jou treinen. Je voltooid hierdoor bestemmingskaarten. Een tactisch spel dat snel geleerd en opgezet is. Kijk hier voor alle ticket to ride spellen*

Voor meer informatie over Ticket to ride spellen, zie onze blogs;

Kwakzalvers van Kakelenburg

In dit spel met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme.

Iedere speler trekt zolang ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft! Het spel vergt tactiek en werkt met deckbuilding. Mooi ontworpen en super leuk. Kijk hier voor meer informatie en de uitbreiding *

Lees ook onze blog: Kwakzalvers van Kakelenburg speelgoed van het jaar 2019

de Kwakzalvers van Kakelenburg speelgoed van het jaar 2019
Catan, het basisspel + uitbreidingen

Catan

Catan is een spel uit 1999. Toch is het nog steeds populair en hoort thuis in elke spellenkast. Deze kon dus ook niet ontbreken tussen de beste bordspellen volwassenen. Vergt wat geluk en tactiek. Catan is een handelsspel waarbij je grondstoffen verzameld en dorpen en steden bouwt. Hier zijn vele uitbreidingen en andere basisversies op om het spel spannend te houden. Thuis zijn wij gek op zeevaarders*, dit voegt boten toe en zo kun je naar andere eilanden. Steden en ridders* biedt meer speelstukken waardoor je je steden moet verdedigen. Ook is er een juniorversie. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze blog Catan Junior – een voorbereiding op Catan

7 Wonders

Het compleet vernieuwde 7 Wonders spel waarbij je jouw beschaving naar de grootste welvaart moet leiden! Leid één van de zeven grote steden tijdens de Oudheid, ontwikkel jouw stad via wetenschappelijke ontdekkingen, militaire veroveringen, commerciële overeenkomsten en prestigieuze bouwwerken en leid jouw beschaving naar de grootste welvaart! Strategisch spel voor 3 tot 7 spelers. Voor de liefhebbers is er ook 7 wonders Duel*, dit spel is voor twee personen. Zelf vind ik de twee persoons versie heel leuk. Kijk hier voor meer informatie en 2 uitbreidingen

We hebben ook een recensie

7 wonders oudheid
30 seconds partyspel

30 seconds

30 seconds is een snel kennisspel dat je in teams speelt. Perfect voor een spellenavond. Ook ideaal voor feestjes en grotere gezelschappen.
Je speelt in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Wil je dit toch eens met het hele gezin spelen? Er is van dit spel een junior versie, lees onze blog 30 seconds junior. kijk hier voor meer informatie en uitbreidingen*

Nog een paar bordspellen volwassenen:

 • El dorado, tactisch, avontuur
  Lees onze blog, De zoektocht naar El Dorado
 • My city, ontwikkel je stad.
  Lees onze blog My City – een verrassend bordspel en een winnaar van speelgoed van het jaar 2021
 • Bonfire*, maak de vreugdevuren weer aan nu de houders van het licht zich hebben teruggetrokken
  Afwisselend en uitdagend
 • Ark nova*, bouw dierenverblijven en steun natuurbescherming
 • Tapestry*, strategisch ontwikkelingsspel
  Weef het verhaal van je eigen, unieke beschaving
 • Azul*, abstract, strategisch. Stenen verzamelen en leggen
  Van dit spel zijn diverse varianten. Elke speelt net iets anders en is vooral anders in stijl en ontwerp.
 • Stenen Tijdperk*, toegankelijk en strategisch
  Begin met Akkerbouw, produceer nuttige grondstoffen en haal zoveel mogelijk punten
Bordspellen volwassenen is een verzameling van de leukste boardgames voor jou spellenavond! Van all-time favorieten tot voor gevorderden.

Fantastic games and where to find them

Oke sorry dat was flauw, Fantastic Beasts and where to find them is wat anders, maar het klinkt wel leuk toch?
Speel je graag lastigere of uitgebreidere spellen? Hier zijn veel verschillende genres en types in, waar ik in deze blog niet op in ga. Zelf ben ik gek op deze categorie en hoor ik vaak dat mensen niet goed weten waar ze deze kunnen vinden of dat het erg lastig is om de spellen te leren spelen. Dit kunnen hoge drempels zijn. Als je toch interesse hebt in dit soort borspellen volwassenen, laat je vooral niet tegen houden. Hopelijk heb je iets aan deze tips, dit hielp mij en andere voor jou namelijk ook.

Tips bordspellen volwassenen

 • Zoek bijvoorbeeld youtube naar kanalen die games reviewen, zij laten je weten wat leuk is en geven een indruk.
 • Bekijk soms kickstarter. Enorm veel grote, bijzondere games kwamen van kickstarter. Ben je bang voor het risico? Je kunt zien hoeveel budget er nog moet komen voordat de game sowieso gemaakt wordt en het doel is behaald
 • Bekijk eens spellenwinkels. Er zijn veel kleinere spellenwinkels die speciale gameavonden houden. Hier is dan iemand aanwezig die spelletjes uitlegt en van alles kent. Dit kan enorm helpen.
 • Wist je dat er bordspellencafés bestaan? Hier kun je zitten en spelletjes doen, die zijn daar al aanwezig. Ook hier is iemand aanwezig die uitleg kan geven. Soms hebben spellenwinkels ook zo’n ruimte in hun winkel.
 • Bekijk “How to play” filmpjes. Als je met je medespelers samen een “How to play” kijkt en de handleiding ernaast houdt, hoeft een spel voor het eerst gaan spelen geen enorme onderneming te zijn.
 • Speel tijdens het lezen van de handleiding. Soms moet je dingen voor je zien om te snappen waar het over gaat of hoe iets zit.
Bordspellen volwassenen is een verzameling van de leukste boardgames voor jou spellenavond! Van all-time favorieten tot voor gevorderden.
Foto van iconade3 via Freepik premium

Veel plezier op jouw spellenavond met bordspellen volwassenen

Hopelijk heb je zo door deze tips voor bordspellen volwassenen nieuwe spellen gevonden voor jouw spellenavond. Wil je graag meer tips? Lees dan nog even verder.

Naast bordspellen volwassenen hebben wij allerlei leuke spellentips verzameld voor volwassenen, kinderen en voor op reis. We hebben diverse verzamelblogs in verschillende leeftijdscategorieën.

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

1 reactie

 1. Kom er zo dus achter dat ik een hele hoop spellen niet ken. Je hebt bij sommige spellen mijn interesse wel gewekt om ze een keer te proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.