Skip to Content

Carcasonne de mist – Een nieuwe editie om bij samen te werken

Ken jij Carcasonne van 999 games al? Het is een bekend en geliefd spel voor het hele gezin. Inmiddels zijn er diverse uitbreidingen en varianten op het spel. Carcasonne de mist is een nieuwe variant waarbij spelers moeten samenwerken. De mist trekt over Carcasonne en brengt geesten die jullie tot rust moeten brengen.

Geesten ontwaken in Carcasonne…

Carcasonne de mist

Dichte mist kruipt over de akkers, slokt hele boerderijen op en bereikt de stadsmuren. Zelfs de moedigste ridders huiveren en hun uitrustingen ratelen als ze de verhalen van de nonnen horen: “De mist wekt de onrustige zielen van de katharen, waar tijdens de kruistochten op werd gejaagd. En zij komen nu gerechtigheid halen!” Om de rust in Carcassonne te herstellen, moeten de spelers samen werken om de dolende geesten weer tot rust te brengen..

Carcasonne de mist is een coöperatief spel. Dit speel je dus door samen te werken en als groep punten te verzamelen. De andere Carcasonne versies* speel je tegen elkaar, dit is dus uniek en wilde ik graag proberen. De mist heeft 6 verschillende niveaus met elk nieuwe uitdagingen en spelelementen.
Wat ik heel leuk vind, is dat de mist ook te gebruiken is als uitbreiding op het basisspel. Het heet dan ‘Geesten, Kastelen en Kerkhoven’. De regels en elementen zijn dan hetzelfde. Deze zijn duidelijk uitgelegd en hierdoor ook gemakkelijk te begrijpen als uitbreiding.

Samenwerken tegen de spoken

Deze nieuwe versie Carcasonne de mist, bied dus zat speelvariatie en opties. Ik was enorm benieuwd en ben gaan spelen met vrienden. Een ideale groep om te testen, ik speelde namelijk met iemand die nog nooit Carcasonne had gespeeld, én met iemand die gek is op het spel en het veel gespeeld heeft. Zelf hebben wij het basisspel en spelen het graag af en toe.

Als nieuwe speler was ik met wat hulp in minuten aan het spelen,
en dat doet niks af van de complexiteit en het plezier

Zoals we gewend zijn van 999 games, zijn ook nu de regels lekker overzichtelijk. De basis is snel begrepen, zeker als je al bekend bent met het spel. We hebben een enkele keer teruggekeken in het boekje voor details in een bepaalde situatie maar konden na een keer lezen eigenlijk gewoon spelen. Lekker makkelijk!

Na het spelen van Carcasonne de mist zijn wij alle drie nog steeds enorm enthousiast over de mist. Het is leuk en vernieuwend. Een goede toevoeging aan de spellenkast. Omdat dit niet alleen leuk is, maar veel opnieuw te spelen is en toch uniek blijft. Er zijn zoveel speelniveaus dat je zelf kunt bepalen hoe lang en hoe lastig je wil spelen. De mist als uitbreiding kunnen gebruiken is al helemaal geweldig natuurlijk. Het basisspel hebben we namelijk al en komt ook nog steeds op tafel.

Hoe Carcasonne de mist te spelen

De ‘meeples’, poppetjes van de spelers, zijn in deze variant anders dan de gewone. Dit is een van de redenen dat de mist zo gemakkelijk te gebruiken is als uitbreiding. De starttegel in deze variant is groter dan de andere tegels. Hij is het formaat van vier gewone tegels. In het basisspel is de starttegel even groot en herken je deze aan zijn andere kleur achterkant. Hier is hij gemakkelijker te vinden, zodat je snel kunt starten.

Om Carcasonne de mist voor te bereiden leg je de starttegel klaar. De bordjes voor de puntentelling (scorespoor) en het niveauoverzicht leg je naast elkaar op tafel. Schud de landtegels en leg deze in gedekte stapels op tafel. Afhankelijk van spelniveau laat je er enkele tegels uit. Iedereen kiest en pakt zijn kleur meeples en de geestenmeeples vormen een apart groepje op tafel. Nu ben je helemaal klaar om te spelen.

Tijdens het leggen van landtegels maak je gebieden van mist, waarin geesten tevoorschijn komen. Gezamenlijk moeten jullie zorgen dat je zo veel mogelijk geesten weghaalt en mistgebieden insluit. Dit kan enorm lastig worden. Planning en overleg zul je nodig hebben. Halen jullie genoeg punten zonder af te gaan? Dan kun je door naar het volgende niveau. Jullie verliezen het spel als alle geesten op het bord staan óf als de tegels op zijn. Je moet dus geesten weghalen en tegelijkertijd ook genoeg punten scoren.

Heb je geen zin om het boekje te lezen, óf vind je een video kijken gewoon handiger? 999 games maakt heldere uitlegvideos. Zie de youtube link hierboven voor hun video van Carcasonne de mist. Zelf vind ik dit soort videos bijvoorbeeld handig om met het groepje spelers te kijken. Zo weet niet één iemand de regels, maar direct iedereen. De regels voorlezen aan derest werkt hier ook voor, toch is dit als je met beelddenkers speelt minder effectief.

Carcasonne de mist – Leuk bordspel voor iedereen

De mist is dus een variant van Carcasonne die niet snel zal vervelen en snel te leren is. Hij is ook leuk voor mensen die nog niet bekend zijn met de Carcasonne spellen. Voor jong en oud te spelen, vanaf acht jaar. 1-5 spelers zodat je met het hele gezin kunt spelen. Net als de andere Carcasonne spellen is de mist niet al te lang en kun je in 35 minuten al een potje spelen. Ideaal voor een spellen avondje, even tussendoor of bijvoorbeeld op vakantie.

geesten carcasonne

Lees ook deze blogs

Verzamelblogs:

Reviews van andere 999 games spellen:

Footer4 nieuw
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.