Skip to Content

Metrolijn – een reis met de metro van 999 Games

Als je weleens met de metro bent geweest, herken je vast wel de kleurige plattegronden met alle aansluitingen. En dat is precies het uitgangspunt van het spel Metrolijn van 999 Games: je moet proberen zoveel mogelijk haltes aan te doen en als eerste de eindbestemmingen te bereiken. En dat klinkt nog eenvoudiger dan het is!

Metrolijn

Metrolijn, een afwisselend spel

Berlijn, Madrid, Amsterdam of Parijs. De metro rijdt kriskras door de stad. Kies de juiste lijn en de beste overstapmogelijkheden. Zet je kruizen handig, wees sneller dan de andere spelers en markeer als eerste de puntenrijke eindstations. Maar pas op! Stopt je trein voortijdig, dan blijf je op het spoor achter….
Na het lezen van deze korte spelbeschrijving van Metrolijn was ik natuurlijk ontzettend nieuwsgierig of dit een leuk spelletje zou zijn….

Een variant op een roll and write

De laatste tijd spelen wij hier thuis veel roll and write spelletjes. Bekende varianten zoals bijvoorbeeld ‘Keer op keer‘ of ‘Lost cities’. Metrolijn is eigenlijk ook een soortgelijk spelletje, waarbij iedereen op zijn eigen blaadje zijn eigen zetten noteert. Alleen hoef je er dus niet bij te dobbelen, maar worden er kaartjes omgedraaid. Een ‘Flip and write’ dus! Maar het principe is natuurlijk wel een beetje hetzelfde.

Wat heel leuk is bij dit spel, is dat er 4 verschillende steden zijn om te spelen. Zo heb je dus vier verschillende plattegronden, wat elke keer weer een nieuwe spelvariant geeft en nét dat beetje afwisseling. Wij hebben deze eerste keren alleen nog maar Amsterdam gespeeld, omdat we het idee hadden dat dat de makkelijkste was. Bij de andere plattegronden komen er nog wat extra moeilijkheden bij. En wat ik hier heel fijn bij vindt, is dat beide kanten van de blok bedrukt zijn. Minder papierverspilling, en je hoeft minder snel een nieuwe blok te kopen van Metrolijn!

verschillende plattegronden

In het begin even wennen

Ik vind het altijd fijn als je een spelletje snel onder de knie kunt krijgen en je dus snel op weg bent. Bij Metrolijn moest ik wel even 2x de gebruiksaanwijzing lezen, omdat deze net iets ingewikkelder is dan de andere roll and write spelletjes die we normaal spelen. Maar eigenlijk is het spelletje heel simpel!
Je moet zoveel mogelijk stations (rondjes) marken op jouw vel en proberen als eerste de eindstations te bereiken. Deze eindstations leveren punten op. Sommige veel, andere maar weinig. Maar alle spelers spelen bij Metrolijn met precies dezelfde kaartwaarde. In theorie zou je dus precies hetzelfde kunnen doen, maar dat is niet leuk. En gelukkig heeft iedereen meestal ook wel zijn eigen inzicht in wat het beste zou zijn.. Zo heeft iedereen zijn eigen speltactiek en kom je dus uiteindelijk heel anders uit.

Bij Metrolijn heb ik gemerkt dat je wel even flink moet puzzelen. Want je moet handig kiezen. Doe je dit niet, dan worden je eigen routes afgesneden, en heb je daar later in het spel veel hinder van. Ook mag je bij elke metrolijn maar een beperkt aantal zetten doen om deze vol te krijgen. Je kunt proberen dit uit te denken, maar als er een verkeerde kaart gedraaid wordt, is je route wellicht onderbroken en valt je hele plan in duigen. Dat vond ik wel echt het leuke en verrassende van dit spel.

De adviesleeftijd is vanaf 8 jaar. Voor mijn dochter van 8 vind ik het denk ik nog net iets te pittig (daar zou ik toch eerst met een andere roll and write beginnen), mijn oudere dochter zou goed mee kunnen doen. Nu ik dit spelletje een aantal keer heb gespeeld, heb ik het idee dat ik het beter onder de knie heb, en daardoor zou ik de keren daarna weer een andere tactiek gebruiken. Dit is echt wel een leuk en afwisselend spel, wat je bovendien even snel kunt spelen (in een minuut of 20). Metrolijn is dus ideaal om mee te nemen op vakantie, of om gewoon even een spelletje na het avondeten te spelen!

ingevulde scoreformulieren
Een paar ingevulde scoreformulieren na een spelletje Metrolijn: close finish!

Lees ook deze blogs

Heb jij Metrolijn al eens gespeeld?

Footer4 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.