Boonanza – een bonenspel al 25 jaar

Het spel Boonanza bestaat al 25 jaar en toch moet ik schoorvoetend toegeven dat ik het nog nooit had gespeeld. Ik de spelletjeskoningin onder mijn vrienden en familie, kende het spel wel van naam, maar hoe het moest? Met de speciale jubileumeditie is daar nu verandering in gekomen! En hoe….

Boonanza

Boonanza van 999 games was al in 2003 genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs. Het is een handelspel en aan mijn man verkocht ik het als een soort koehandel ( dat spel vind hij namelijk erg leuk). Maar met dit spel handel je niet in dieren, maar in bonen en je speelt open en eerlijk met je kaarten op tafel en in je hand. Maar let op dat je ze wel op de goede volgorde houdt!

familiespel 999 games

Onderhandelen, planten en oogsten

Er wordt veel gepraat bij Boonanza en dat komt omdat je het echt samen moet spelen. Er zijn verschillende bonensoorten en elke keer dat je aan de beurt bent ben je verplicht om bonen te planten. Maar als je akkers vol zitten moet je oogsten. En je krijgt alleen geld als je voldoende bonen hebt op je akkers. Dat betekent onderhandelen met elkaar en bonenkaarten verhandelen dus!

In de editie met 3 spelers heb je 2 akkers, maar speel je met meer spelers dan heb je 3 akkers maar ook meer bonensoorten! Speel verstandig, onderhandel goed en kijk goed vooruit naar wanneer het weer je beurt is zodat je je eigen bonen kunt planten op je akkers en meer geld kunt verdienen.

Een vel papier en een pen zijn handig om in de buurt te hebben liggen om de inkomsten te noteren van Boonanza.

Boonanza

Een lang spel

Wij hebben Boonanza een aantal keren gespeeld en vonden het een vrij lang spel. Je moet namelijk 3 keer de kaartendeks hebben omgedraaid om het spel te laten eindigen. Wij kozen ervoor om na 1 ronde het spel te beëindigen. Maar dat heeft ook te maken met dat het we speelden met 9 jarige kinderen. Het spel is eigenlijk voor spelers vanaf 10 jaar bedoeld, en dat heeft ook echt te maken met de duur van het spel van 45 minuten. Maar die 9 jarigen worden vanzelf ouder en slimmer en kunnen dan steeds gemener gaan onderhandelen natuurlijk. Dus voor nu draaien we warm.

Boonanza jubileumeditie

Jubileum editie Boonanza

Naast het basisspel bevat deze versie van Boonanza, de uitbreidingsset voor 7 spelers en speciale regels voor een variant voor twee spelers. Daarnaast kunnen nu extra kaarten worden getrokken door middel van de jubileummunt en zorgen de nieuwe eksterbonen ervoor dat je bonen van andere spelers mag stelen. De jubileummunt en de eksterbonen kunnen vrij met het basisspel of de uitbreidingen worden gecombineerd.

Hieronder laat ik 2 verschillende filmpjes zien van de speluitleg door 999 games. Van de gewone editie en van de speciale jubileumeditie die ik heb ontvangen.

Naast het basisspel van Boonanza en de speciale jubileum editie bestaan er ook verschillende uitbreidingen. Leuk voor als je meer variatie wil of het met meer spelers wil spelen!

Wie is de beste bonenteler en is handelaar van het jaar geworden?
Boonanza is een leuk spel om te spelen met je familie, vrienden en collega’s!

Lees ook deze blogs

Ken jij Boonanza al?

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.