Skip to Content

My City – een verrassend bordspel en een winnaar van Speelgoed van het Jaar 2021

Het bordspel My City is een winnaar van Speelgoed van het Jaar 2021 in de categorie 10/11 jaar. Een terechte winnaar hoor, zo hebben wij ondervonden. Alhoewel we eigenlijk nog maar halverwege het spel zijn, en er nog meer leuks op ons wacht. Toch hieronder alvast onze review want met de feestdagen die eraan komen is dit een goed cadeau-idee. Benieuwd hoe dit spel gaat en waarom je er zo lang plezier van kunt hebben? Lees verder voor alle informatie over My City van 999 games.

voorkant

Bouw je eigen dorp

Het spel My City is bedoeld voor maximaal vier spelers. En het zijn ook deze vier spelers die in principe gedurende alle speelrondes hetzelfde moeten blijven. Want het bijzondere aan dit spel is dat het een legacy spel is. Dat houdt in dat het spel bij iedere ronde een beetje verandert. Door bepaalde uitkomsten in iedere ronde ontstaat er een uniek spel. En je bouwt steeds weer verder aan je eigen unieke stad.

Misschien klinkt het verwarrend, en we moesten het met elkaar ook echt even goed lezen vooraf wat de bedoeling is. Je begint eigenlijk heel simpel met een eigen kartonnen speelveld waarop je een dorp gaat bouwen. Het landschap bestaat in eerste instantie uit lege velden, bossen, rotsen en een rivier. Iedereen heeft daarbij dezelfde gebouwen in verschillende vormen die je aan de hand van het draaien van de gebouwenkaartjes in je dorp gaat neerleggen. My City is dus een beetje vergelijkbaar met het tetris spel. En dat vraagt best wat ruimtelijk inzicht, planning en vooruit kijken. Want ze moeten zo in elkaar passen dat je zoveel mogelijk gebouwen kwijt kunt op je spelbord. En het liefst zoveel mogelijk bomen laat staan!

Er wordt na het spelen van een potje bekeken wie de meeste punten heeft gescoord met zo efficiënt mogelijk bouwen. En als je op de laatste plaats eindigt, niet getreurd. Want dan krijg je de mogelijkheid om je eigen speelbord zo aan te passen door middel van stickers dat je een volgende keer makkelijker punten scoort. Je begint het volgende potje gewoon weer opnieuw met je aangepaste speelveld. Zo zijn er in totaal maar liefst 24 potjes te spelen en hoop je de winnaar te worden van My City.

My City – verrassend speelplezier

Er zijn 8 rondes in het spel My City. Iedere ronde heeft een eigen envelop met uitbreidingen en wat aanvullende regels. Je begint dus simpel en het wordt steeds uitdagender. Tot nu toe al een aantal zaterdagavonden super leuk vermaak. Maar we zijn dus nog niet klaar met de 8 rondes. Per ronde ben je ongeveer 30-45 minuten bezig. In ronde 2 kwamen er kerken bij om te bouwen. In ronde 3 kregen we te maken met overstromingen en in ronde 4 met goudkoorts. En we zijn iedere keer weer nieuwsgierig naar wat er nog meer komt!

Per ronde speel je 3 potjes. Zo zijn er in totaal 24 potjes te spelen en de bedoeling is dat je eindigt met een grote metropool. En dan wordt ook duidelijk welke stad de meeste punten heeft verzameld en wie dus de beste speler is van My City.

Het leuke is dat je in My City je eigen spel speelt en bepaalt. De naam zegt het al! Je begint steeds weer met jouw persoonlijke speelbord waarop de puntentelling is bijgehouden. En waarop jouw persoonlijke plattegrond vorm krijgt. En het betekent dus dat je niet iedere ronde de beste hoeft te zijn om uiteindelijk te winnen. Het is voor kinderen vanaf 10 jaar al goed te doen. En in alle eerlijkheid moet gezegd worden dat zij al wat beter ruimtelijk inzicht hebben dan een zekere meespelende moeder.

My City – een winnaar!

Gelukkig is het spel na deze 8 rondes nog wel verder te spelen. Het spelbord heeft namelijk twee zijdes. De andere kant van het bord kan steeds opnieuw gebruikt worden, waarbij de spelregels vergelijkbaar zijn met ronde 8. Dan ben je dus echt een ervaren bouwer. Een gevarieerd en veelzijdig spel dus, My City van 999 games. Eén van de winnaars in de categorie 10/11 jaar in de Speelgoed van het jaar 2021 verkiezing. Terecht wat ons betreft!

Specificaties My City

Auteur: Reiner Knizia | Merk: 999 games | Leeftijd 10 – 99 jaar | 2 tot 4 spelers | Speelduur 30 – 45 minuten per ronde | Meer informatie vind je hier

Meer van 999 games:

Footer4 nieuw
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.