De kwakzalvers van Kakelenburg Speelgoed van het jaar 2019

Liefhebbers van Harry Potter, Dolfje Weerwolfje, heksje Lilly, Dummy de Mummie en de kleine vampier, opgelet! De kwakzalvers van Kakelenburg, een nieuw spel (2018) van 999 games, staat garant voor een middag of avond vol brouwsels waarmee je punten kan scoren. Of het gezellig wordt hangt uiteraard af van de spelers en er is ook sprake van ontploffingsgevaar, dus kijk uit. Wij gaan in ieder geval weer wat vaker ouderwets een spelletje spelen.

Speelgoed van het jaar 2019

de Kwakzalvers van Kakelenburg

Het spel ‘De Kwakzalvers van Kakelenburg’ bestaat sinds 2018 en is bedoeld voor 2 tot en met 4 spelers in de leeftijd van 10 tot 99 jaar (of ouder natuurlijk). Ik heb het overigens ook gespeeld met mijn dochter van 6 en dat kan prima. Wel moet je dan natuurlijk de waarzeggerskaarten voorlezen. Dat is geen probleem, want de kaart is bedoeld voor alle spelers. Het spel is ontworpen door Wolfgang Warsch. De illustraties zijn door Dennis Lohausen gemaakt. Het spel is genomineerd voor speelgoed van het jaar 2019 Inmiddels is er ook een uitbreiding beschikbaar: De kruidenheksen. Dit deel bevat onder andere een uitbreiding voor een vijfde speler en nieuwe ingrediëntenboeken.

Inhoud doos De Kwakzalvers van Kakelenburg

In de De Kwakzalvers van Kakelenburg met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme.

Inhoud:

  • 4 ketels
  • 1 scorespoor met rondenspoor
  • 12 ingrediëntenboeken
  • 24 waarzeggerijkaarten
  • 4 flessen
  • 4 buidels
  • 20 robijnen
  • 1 bonusdobbelsteen
  • 221 ingrediëntenfiches
  • 4 fiches 0/50 zegels
  • 1 rondeteller
  • 8 druppels
  • 4 scorestenen
  • 4 rattenstenen
  • 1 ingrediëntenalmanak
  • de spelregels

Aantrekkelijk spel de Kwakzalvers van Kakelenburg

de Kwakzalvers van Kakelenburg

Het spel ziet er vanaf het begin aanstekelijk uit. Er zitten veel onderdelen bij en dat maakt nieuwsgierig naar waar dat alles voor dient: robijnen, fiches in verschillende kleuren met nummers erop, houten rondjes, flesjes en noem maar op. Er zitten zakjes bij om alle onderdelen netjes op te bergen. De buideltjes om je fiches in te doen zijn erg leuk. Je moet namelijk je fiches in dat zakje doen en dan blind je fiches uit dat zakje halen. Ik had zakjes van jute nóg leuker gevonden, maar dat is een detail. Er een portie geluk in het spel, maar je moet ook strategisch nadenken of het verstandig is om nog verder te gaan, want je brouwsel kan namelijk ontploffen. Dit gebeurt als je meer dan 7 knalerwten in je pot hebt gedaan. Bovendien is het wel belangrijk welke fiches je koopt en of je gewonnen robijnen inzet of niet.

Heksen en vampiers

Het thema past binnen deze tijd waarin kinderen al op vroege leeftijd boeken lezen zoals Harry Potter, Dolfje weerwolfje, het kleine heksje Lilly, Dummie de mummie, de kleine vampier en dito films. Wat vroeger eng werd gevonden is niet eng meer. Nu is het ene kind (of volwassene het andere niet, maar ik denk dat veel mensen het leuk vinden om brouwseltjes te maken en te doen alsof je een heks of kwakzalver bent.

de Kwakzalvers van Kakelenburg

Hulp bij spelregels

In andere reviews las ik dat de Kwakzalvers van Kakelenburg erg makkelijk te spelen is. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik een youtube filmpje nodig had om het spel te begrijpen. Bij deze de link:

Dat vond ik wel jammer, want eigenlijk wilden we na het sorteren van alle onderdelen graag beginnen. En het was een flinke aanslag op de interesse van de kinderen die liever meteen wilden spelen. Na dat filmpje was het mij helder en konden we aan de slag. En uiteindelijk moet je zo’n spel wat vaker hebben gespeeld waardoor het steeds leuker wordt. Bovendien, heb je vragen over de Kwakzalvers van Kakelenburg dan kan je die ook stellen bij de klantenservice van 999 games.

Hulp voor verliezende medespeler

De eerste keer dat we de Kwakzalvers van Kakelenburg speelden was na 4 ronden (in totaal zijn er 9 ronden) de spanningsboog van de kinderen (6 en 11)  te kort en zijn we dus eerder gestopt. Ik was graag nog door gegaan, maar eerder stoppen kan dus. Het is leuk om je brouwsel te maken en strategisch je volgende fiches te kopen. Het spel is ook nog eens zo lief om de spelers die niet aan de winnende hand zijn extra te helpen. Dat gebeurt aan de hand van het tellen van rattenstaartjes tussen jou en de speler die aan kop staat.

Variatie de Kwakzalvers van Kakelenburg

In het spel de Kwakzalvers van Kakelenburg zijn 4 sets van kaarten die je kan gebruiken. Er wordt geadviseerd om eerst te spelen met de eerste set en pas na het spel vaker gespeeld te hebben het moeilijker te maken met de andere sets met kaarten. Je herkent het niveau aan het aantal boekenleggers dat in de kaarten zit en de kaarten zijn aan beide zijden te gebruiken. Als je het spel al vaker hebt gespeeld kan je er uiteindelijk voor kiezen om een eigen set samen te stellen. Je kan het dus zo ingewikkeld of zo makkelijk maken als je zelf wil.  

Lang plezier voor jong en oud

Volgens de gebruiksaanwijzing duurt de Kwakzalvers van Kakelenburg gemiddeld drie kwartier. Wij deden er 1,5 uur over. Dat komt ook omdat wij om beurten speelden. Het is eigenlijk de bedoeling om tegelijkertijd je brouwsel te maken, maar wij vonden het leuker om dit om beurten te doen.  Het wordt steeds leuker naarmate het spel vordert. Je brouwsels worden steeds interessanter en het vraagt steeds meer strategische keuzes. Ik kan me voorstellen dat je van dit spel lang plezier kan beleven, leuk voor jong en oud.  Ik vermoed dat wij met oudjaar weer ouderwets De Kwakzalvers van Kakelenburg gaan spelen.

Er zijn verschillende edities beschikbaar! *

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.