Skip to Content

Euridice en Orfeo, een toegankelijke, eigentijdse versie

Euridice en Orfeo is een opera van C.W. Glück uit 1672. En deze opera is nu te zien en te horen. Neem deze kans om op 14 of 15 oktober naar HAL015 in Delft te gaan! TreSonanz realiseert hier namelijk een eigentijdse versie van de ontroerende mythe over Orfeo, die zijn geliefde Euridice terug wil halen uit de dood. Zangeressen Christina Völtl (sopraan) en Natascha Morsink (mezzosopraan) van TreSonanz geven de beroemde opera een nieuw leven. Op 13 oktober was de première van Euridice en Orfeo. TreSonanz laat een toegankelijke opera zien met een mix van humor, ontroering en een zang die je raakt. Ook de violiste heeft nog een verrassing in petto. Kortom, deze Euridice en Orfeo mag je niet missen!

Euridice en Orfeo
fotografie: Jan Hordijk / website Tresonanz

Waarom naar de opera (Euridice en Orfeo)?

Recent heb ik naar de film Love Again gekeken. Eerlijk gezegd was dat vooral omdat Sam Heughan (Outlander) erin meespeelde. Het is een beetje een zoetsappige film, maar de opera Euridice en Orfeo speelt een prominente rol. Niet lang daarna zag ik dus dat deze opera binnenkort te zien en te horen is. Daar wil ik natuurlijk graag bij zijn! Bovendien heb ik zelf als amateur opera gezongen. Een extra reden om naar de opera Euridice en Orfeo toe te gaan. Tot slot de mogelijkheid om naar HAL015 te gaan. Dit is een omgebouwde fabriekshal in Delft. Dat is ook al een verrassing. De locatie maakt Euridice en Orfeo nog intiemer om mee te maken. Het feest begint trouwens al bij binnenkomst. Je bent namelijk gast op de bruiloft van Euridice en Orfeo.

HAL015
bron: website HAL015

Wat maakt deze versie zo bijzonder

TreSonanz haalt de thema’s leven en dood naar de hedendaagse tijd. Euridice en Orfeo laat onze wens van maakbaarheid zien en dat we de dood vaak moeilijk vinden. De vraag wordt ook aan de zaal gesteld: wie zou jij terug willen halen? Daarnaast stappen de zangers steeds in en uit hun rol, en geven persoonlijk commentaar op het verhaal. Dit is zeer ongebruikelijk in de opera-wereld. Bovendien hebben Euridice en Orfeo in deze versie een gelijkwaardige rol. En Euridice is een vrouw van deze tijd. Het gemengd koor maakt het stuk nog intenser. Iedere stem heeft een eigen warmte die prachtig vermengd. De instrumentalisten hebben een volwaardige rol. Dit wordt ook duidelijk door de kleding die zij dragen. De voorstelling is inderdaad intiem, indringend en zeer toegankelijk. Met name het stuk waar Orfeo zijn verdriet over de dood van Euridice laat horen raakte mij zeer.

Tresonanz
fotografie Jan Hordijk, bron website Tresonanz

Waar gaat Euridice en Orfeo over?

De opera Euridice en Orfeo werd voor het eerst opgevoerd in Wenen in 1762. C.W. Glück baseerde zijn opera op het verhaal van Orpheus uit de Griekse mythologie. Het verhaal is als volgt. Euridice is de vrouw van Orfeo. Zij sterft en Cupido vertelt Orfeo dat hij zijn vrouw Euridice terug kan winnen. Hiervoor moet hij naar de onderwereld gaan om haar op te halen. De enige voorwaarde is dat hij Euridice niet mag aankijken totdat ze weer terug op aarde zijn. Orfeo neemt dit advies ter harte en begint daarom een reis naar de onderwereld. Maar ja, kan hij zich aan de voorwaarde houden? En laat Euridice zich zomaar meenemen? Nieuwsgierig geworden? Een trailer van de voorstelling:

TreSonanz

TreSonanz is in 2012 opgericht en bestaat uit Christina Völtl en Natscha Morsink. Zij bedenken en produceren de voorstellingen die ze geven van begin tot eind zelf. TreSonanz werkt daarnaast met verschillende instrumentalisten samen. In Euridice en Orfeo bijvoorbeeld met Duo de Thuiskomst, Qurine van Hoek en Ellen Zijm. De instrumentalisten krijgen ook ieder een eigen (geregisseerde) rol en maken onderdeel uit van de voorstelling. TreSonanz maakt ook producties waarin goede amateur zangers een rol hebben. Op deze manier biedt TreSonanz hen de mogelijkheid om op te treden met professionele musici en te werken met professionele regisseurs. Christina en Natascha dragen hierdoor hun kennis van zang (en theater) over en brengen hun passies (maken van voorstellingen/optreden en het coachen van anderen) hier samen.

cultuurhuis Delft

Tickets

Op 14 en 15 oktober is de opera vier keer te zien in HAL015 in Delft. Kaarten zijn online te koop via https://www.hal015.nl/programma. Speeldata en tijden zijn:

  • zaterdag 14 oktober, 16:00 – 18:30 en 20.15 – 22.30 uur
  • Zondag 15 oktober, 16:00 – 18:30

Lees ook deze blogs

Delft Fringe Festival
Cultuurbarbaren Delft
Disney’s Winnie de Poeh

Footer 6 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.