Ticket to Ride Europe – 15th Anniversary – een favoriet bordspel

Toen ik juli 2020 de blog van Kelly las over Ticket to Ride wist ik dat ik dit spel ook wilde hebben. Onder de kerstboom van kerst 2020 lag dan ook het stand alone spel Ticket to Ride Europe onder de boom. We speelden het de hele kerstvakantie met de familie en daarna lag het maar in de kast te liggen. De reden daarvoor kun je wellicht al raden, iets met een burn-out en daarbij een hele slechte concentratie. Waardeloos. We namen het spel wel mee op vakantie, maar aan spelen kwamen we niet. Gelukkig is er goed nieuws, die concentratie neemt weer toe en we konden Ticket to Ride Europe – 15th anniversary spelen tijdens de kerstdagen. Ja je leest het goed. Een speciale jubileumeditie.

verschil treinen

Ticket to Ride Europe speluitleg

Ticket to Ride Europe is een bordspel dat zo’n beetje de hele eettafel in beslag neemt. Het spel is dan ook voor 5 spelers, al kun je het natuurlijk ook met minder spelers spelen. Persoonlijk vind ik 4 of 5 spelers leuker omdat het dan ingewikkelder wordt. Op het bordspel staan allemaal grote plaatsnamen, in de eigen taal van het land, waartussen allemaal verbindingen staan. Sommige verbindingen gaan onder de grond, anderen over het water, maar de meesten over land. Het zijn treinverbindingen en je hebt als speler ook 3 stations tot je beschikking om gebruik te kunnen maken van een stukje route waar jezelf geen treintjes meer kan plaatsen.

Er komt geen dobbelsteen aan te pas in dit spel, maar toch vind je om de rand van het bord de cijfers 1 t/m 100 voor de puntentelling. Deze punten behaal je door het behalen van routes die op kaarten staan. En door het maken van lange spoorroutes tussen plaatsnamen.

Gekleurde treintjes

Op het bord staan gekleurde routes uitgestippeld. Aan het begin van het spel krijg je een lange route en 3 kleine routekaartjes. Deze mag je allemaal halen, bijvoorbeeld als je denkt dat je ze allemaal kunt halen doordat de routes deels overlappen. De lange route levert je veel punten op, maar kan je ook veel strafpunten ophalen. Als je aan het einde van het spel een routekaart niet heb gehaald dan kost het je namelijk strafpunten.

Ook krijg je aan het begin van het spel 4 wagonkaartjes. Deze kaarten ga je sparen. Aan de zijkant van het spel liggen 5 kaarten maar er is ook een blinde stapel waar je vanaf kunt halen. In het begin is het verstandig om steeds blind kaarten te vragen. De kans is namelijk groot dat je veel kleuren nodig hebt om te bouwen, maar ook dat je zo locomotief/joker wagon krijgt. Voor sommige treinroutes heb je locomotieven nodig. Maar deze kaart fungeert ook als joker dat je hem kunt inzetten voor elke kleur die je nodig hebt. Je mag ook wel een kaart aan de zijkant van het bord pakken, maar als hier een locomotief ligt dan mag je maar 1 kaart pakken in plaats van 2. Tel uit je winst 😉

Het spel stopt als iemand nog maar 2 treintjes heeft. Tijd voor de laatste ronde en daarna de puntentelling. Mijn tip: Tel de punten pas aan het eind van het spel. Want je verschuift de fiche al gauw zo aan de rand van het bord. Doordat je maar 1 route per beurt mag bouwen is dit goed te doen.

Ticket To Ride Europe routes

In Ticket To Ride Europe heb je een lange route van wel 8 treintjes, en een van 6 treintjes. Maar de meeste treinroutes tussen 2 plaatsnamen gaat om 4 treintjes. Dit lijkt makkelijk te bouwen, maar je tegenstanders willen misschien net als jij op een bepaald stukje route bouwen. En dan moet je omwegen gaan bouwen of stations gaan plaatsen om je treinkaartjes te behalen.

Reis het hele Europese continent over met Ticket to Ride Europe, al jaren lang het meest populaire bordspel in Nederland! Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken?

Ticket to Ride Europe 15th Anniversary

Verschillende versies Ticket To Ride

Tijd voor een kort overzicht van alle spellen Ticket to Ride. In 2004 kwam de eerste variant uit: Ticket to Ride USA.
Het spelbord is een grote landkaart van Amerika.

Ticket to Ride Europe en Ticket to Ride USA zijn twee basisspellen. Maar deze kun je uitbreiden met:

Ticket to Ride Nederland: In deze uitbreiding ga je op een fantastisch treinavontuur dwars door Nederland. Reis jij van het bruisende Amsterdam naar het gezellige Maastricht? Of ga jij lekker uitwaaien op de Waddeneilanden? Ook de buurlanden zijn aangesloten op het treinnetwerk. Zo kun je bijvoorbeeld een uitstapje maken naar Antwerpen.

Afrika Hiervoor moet je door het oerwoud, door de woestijn en over de bergen reizen. Nieuw bij deze uitbreiding is dat de waarde van routes verdubbeld kunnen worden met behulp van terreinkaarten.

Japan en Italië : Stap in een hogesnelheidstrein om Japan te doorkruisen of geniet van het prachtige zicht op de Alpen of Toscane in Italië met deze nieuwe Map Collection van Ticket to Ride. De ene zijde van het speelbord bevat de kaart van Japan, inclusief het metronetwerk van Tokyo en een nieuw soort route: de hogesnelheidslijn. De andere zijde toont Italië, waarbij je vooral veel punten kunt verdienen door regio’s te verbinden.

India en Zwitserland: India voegt een leuk spelelement toe voor extra speelplezier: mandala’s maken. Zwitserland is speciaal ontwikkeld voor 2 tot 3 spelers. Ontdek het bergachtige landschap van dit prachtige land.

United Kingdom , Frankrijk en het wilde westen,

Er zijn ook uitbreidingen die je alleen kunt spelen met de Europese editie:

1912 Dat zich ruim 100 jaar geleden afspeelt

Met Rails en Sails kun je niet alleen per trein maar ook per boot reizen. Een extra lastige editie dus want je moet kiezen hoeveel schepen en treintjes je gaat gebruiken.

Ticket to Ride Germany, is net als Ticket to Ride Europe en USA een stand alone spel.

Ticket to Ride Europe

Verkorte spellen – pocket spellen

Er zijn ook speciale pocketedities die ideaal mee te nemen zijn op vakantie bijvoorbeeld. De spellen duren ongeveer 15 minuten.

Ticket to Ride Amsterdam . Welkom in het Amsterdam tijdens de 17de eeuw met Ticket to Ride Amsterdam. In de 17de eeuw was Amsterdam het bruisende hart van de wereldhandel en de rijkste stad ter wereld! Tijdens deze kortdurende variant uit de Ticket to Ride spellenreeks strijden de spelers tegen elkaar om de meest lucratieve handelsroutes te claimen, contracten te voltooien en waardevolle handelswaren te verzamelen uit de straten van deze legendarische stad!

Ticket To Ride New York. Ticket to Ride New York is een kleinere en kortere editie van Ticket to Ride, waarin je niet per trein, maar per taxi reist in het Manhattan van de jaren 60! Geniet van het adembenemende uitzicht vanaf het Empire State Building (destijds de hoogste wolkenkrabber ter wereld) of maak een wandeling door het prachtige Central Park. Bezoek Times Square, Brooklyn en alle andere toeristische locaties.

Ticket To Ride London: Stap in de bus en reis naar Londen in de jaren 70 met Ticket to Ride London! Deze nieuwste versie van Ticket to Ride brengt je naar de mode- en muziekhoofdstad van de wereld tijdens de jaren 70. Neem een kijkje bij de historische locaties zoals de Tower of London, Hyde Park, Britisch Musuem.

Ticket to Ride Europe

Speciale editie voor het 15 jarig bestaan

Van Asmodee ontving ik Ticket to Ride Europe 15th Anniversary. Met deze speciale jubileumeditie worden de spannende treinavonturen voor veel familie en vrienden over de hele wereld gevierd.

De jubileumeditie heeft een extra groot spelbord met nieuwe illustraties, zeer gedetailleerde treintjes en treinstations in prachtige blikjes. Daarnaast is elke bestemmingskaart die ooit verschenen is sinds de eerste uitgave van het spel inbegrepen wat dit met recht een unieke jubileumeditie maakt van Ticket to Ride Europe.
Omdat wij de gewone editie en de nieuwe editie in huis hadden kon ik mooi de verschillen op de foto zetten voor jullie.

Het doel van het spel blijft hetzelfde: scoor de meeste punten door de meeste treinroutes te leggen, bestemmingskaarten te behalen, bonuspunten te scoren en wordt de grootste treinmagnaat van Europa!

Naast het normale spel, kun je deze editie ook spelen met de drie spelvarianten die werden geïntroduceerd in de Europa 1912-uitbreiding.

  • Europe 1912 – Speel alleen met de bestemmingskaarten met het Europe-logo.
  • Mega Europa – Speel met de bestemmingskaarten van het basisspel en met het 1912-logo.
  • Grote Steden van Europa – Speel met de Big Cities bestemmingskaarten.

Je snapt vast wel waarom wij gekozen hebben om de jubileumeditie te houden en de andere aan vrienden weg te geven. Niet alleen voor de extra uitbreidingen die je hier mee kunt spelen. Maar man wat is het bord mooi groot en die treintjes zien er super mooi uit! Daarbij zitten ze allemaal in een handig blikje, waardoor je niet snel treintjes op de grond vind.

Onze dochter van 8 jaar speelt het spel mee, met hulp van een ouder. Maar ik kan mij zo voorstellen dat als we het spel nog een paar keer spelen ze al zelfstandig helemaal mee kan spelen, want ze heeft het goed door.

Ticket tot Ride Europe 15th Anniversary is een spel dat je met familie en vrienden kunt spelen. Waar je vroeger Monopoly of Risk speelde is daar nu dit spel voor een avondlang plezier en elkaar dwarsbomen. Wat ons betreft verplicht om in huis te hebben. Leg die telefoon eens aan de kant, zet dat beeldscherm maar uit en kom gezellig aan de eettafel zitten met zijn allen. Het lot van de kaarten, en je eigen tactiek zorgen ervoor dat je dit spel dagelijks wil spelen.

Er is nu ook een kindereditie: Mijn eerste reis!

Alle uitbreidingen kun je vinden in de betere speelgoedwinkels of online

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.