Skip to Content

Leuke familiespellen voor de vakantie – een overzicht van Asmodee

2 weken meivakantie, 2 weken geen uitstapjes, 2 weken niet op vakantie, 2 weken niet lekker logeren bij opa en oma, 2 weken samen met je gezin doorbrengen dat vraagt om hulp! Gelukkig heb ik wat leuke familiespellen voor de vakantie voor je uitgeprobeerd met Tanja en Elles. Geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.

Dobble musthave familiespellen voor de vakantie

familiespellen voor de vakantie

Dit kaartspel, Dobble, komt in een rond geel blik dat iets groter is dan de handpalm van een volwassene. In dit blik zitten 55 ronde kaarten en een speluitleg. Je kunt met dit blik kaarten zo’n vijf mini-kaartspelletjes spelen die veel weghebben van een variant van omgekeerde memory. Je moet snel kijken en de overeenkomsten vinden tussen de symbooltjes op de speelkaarten. Wie uiteindelijk de meeste kaarten heeft, heeft gewonnen met dit vrolijke familiespel voor de vakantie. Het is een spel voor de hele familie en kan gespeeld worden vanaf 6 jaar volgens de doos, maar we weten dat kinderen met scherpe ogen dit ook al spelen als ze 4 jaar zijn. Ideaal voor op vakantie, aan de tuintafel thuis of voor een kort spelletje na het avondeten.

6 – 11 jaar 2 tot 8 spelers 15 minuten in verschillende varianten verkrijgbaar

Lees ook deze blog Dobble Connect – een nieuwe variant in deze verslavende spellenfamilie

Concept Kids dieren

familiespellen voor de vakantie

Dit bordspel heeft in 2019 de Deutscher Spielepreis voor het Beste Kinderspel in de wacht gesleept. Dat snap ik wel. Het komt in een grote witte doos en ziet er aantrekkelijk uit met de plaatjes van de kleurrijke dieren. Bij dit spel speel je niet tegen elkaar, maar met elkaar om de dieren de raden. Samen spelen met een familiespel voor de vakantie is altijd goed. Het gaat erom dat het ene zo goed mogelijk de kenmerken van dieren opnoemt en het andere team de dieren probeert te raden. Dat kan soms tot grappige situaties leiden.

Het spel is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar en iedereen kan aanschuiven want het spel kun je met 2 tot 12 personen spelen. Ook de spelduur is prima, een minuut of 20. Daarnaast is het heel fijn dat je kunt varieren in moeilijkheidsgraad met twee soorten kaartensets en dat in de spelbeschrijving ook mogelijkheden staan om het spel moeilijker te maken. Doordat in deze doos zowel een volledige Nederlandse als Franse versie in zit, kun je je Frans nog eens ophalen of het spelen met je Franse vriendjes en vriendinnetjes die je op de camping maakt.

4 – 12 jaar 2 tot 12 spelers 20 minuten

Dixit

familiespellen voor de vakantie

Wil je een familiespel voor de vakantie waarin beeld en taal de hoofdrol speelt? Dan is Dixit het spel dat je zoekt. In Duitsland in 2010 uitgeroepen tot spel van het jaar. En om nog even in de paassfeer te blijven.. alle spelers zijn een konijn. Crux van het spel is dat iedere speler om de beurt een verteller wordt. Het gaat er dan om in één zin de inhoud van je kaart weer te geven. Dat is best nog wel lastig. Het moet niet te makkelijk zijn, want dan hebben de andere spelers punten. Het moet ook weer niet te moeilijk zijn, want dan heeft niemand punten.

Dixit bevat 84 verhaalkaarten. Je kan het spelen met 3 tot 6 spelers in de leeftijd vanaf 8 jaar. Het kan ook jonger, want het voordeel van dit spel is dat je niet hoeft te kunnen lezen. Wel verhalen vertellen. Het is op zich geen onderdeel van het spel. Het gaat alleen om een beginzin, maar om het leuker te maken zou ik nadat alle kaarten zijn gelegd de verteller een compleet verhaal laten vertellen. Dat maakt het wel zo gezellig!

Dixit Disney edition – een sprookjesachtig spel

Er zijn ook uitbreidingsmogelijkheden. Die uitbreidingen bevatten ieder 84 verhaalkaarten. Dixit is niet ingewikkeld. De spelregels zijn simpel. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd op hun taal, kennis van boeken, films en spreekwoorden en uiteraard de eigen fantasie. Het spel triggert niet als eerste de competitie en dat vind ik er wel zo leuk aan. Ook de tijd voor één spelletje is prima. Op de doos staat 30 minuten, maar wij speelden een uur.

8 – 99 jaar 3 tot 6 spelers 30 minuten 

Jungle Speed

familiespellen voor de vakantie

Een slim spel voor snelle handen! Bij het interactieve kaartspel Jungle Speed probeer je zo snel mogelijk al je speelkaarten kwijt te raken. Dit kan je doen door als eerste de totem te grijpen indien de vorm van de figuur op jouw kaart overeenkomt met de vorm op de kaart van een tegenspeler. Het lijkt een beetje op Halli Galli, maar dan veel lastiger want de figuren lijken op elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde. Concentratie en snelheid zijn erg belangrijk. En dat is nog niet alles: speciale kaarten maken het nog net iets ingewikkelder voor nog meer hilariteit in het familiespel voor de vakantie.

7 – 99 jaar 2 tot 10 spelers 10 minuten In verschillende varianten verkrijgbaar

Story Cubes familiespel voor de vakantie tip

familiespellen voor de vakantie

Rol de dobbelstenen van Rory’s Story Cubes en gebruik de negen zichtbare afbeeldingen om een verhaal mee te verzinnen. Dankzij de onbeperkte mogelijkheden biedt Rory’s Story Cubes uren fantasierijke pret aan alle leeftijden. Er is 1 regel en dat is dat geen enkel verhaal fout is. Of je nu een lang verhaal maakt of een kort verhaal dat maakt niet uit. Gebruik 3 dobbelstenen voor het begin, 3 dobbelstenen voor het midden en 3 dobbelstenen voor het einde van het verhaal. Een leuk creatief familiespel voor de vakantie.

In 9 verschillende varianten verkrijgbaar onder andere bij bol

6 – 99 jaar 1 tot 12 spelers 20 minuten

FamilieSpellen voor de vakantie gratis downloaden en printen

Asmodee heeft nog meer leuke ideeen voor de meivakantie. Wat dacht je van zelf spellen in elkaar zetten met het Print & Play inititatief.

Heb jij toevallig al een Print & Play spel geprobeerd? Alle spellen zijn te vinden op onze Print & Play website: https://print-and-play.asmodee.fun/nl/

FamilieSpellen voor de vakantie voor wat oudere kinderen:

Natuurlijk heeft Asmodee ook nog heel veel leuke familiespellen voor de vakantie voor wat oudere kinderen in het gezin.

Azul

In het tactische spel Azul is het aan de spelers om in opdracht van de koning de muren van het koninklijke paleis in Evora te verfraaien. Vorm patronen, bekleed de muren van het paleis, scoor de meeste punten en win!

12 – 99 jaar 2 tot 4 spelers 40 minuten

Kijk hier voor de uitleg en ervaring van het Azul spel

Ticket to Ride Europe Musthave familiespellen voor de vakantie

Spelers proberen treinroutes op hun bestemmingskaarten te volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen via de juiste kaartencombinaties. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met jouw treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar! Zie hier de hele blog en deze uitgebreide blog over ticket to ride europe

8 – 99 jaar 2 tot 5 spelers 60 minuten

Exploding Kittens NL

Exploding Kittens, dat een combinatie is van Russisch Roulette en schaken. Doel van het spel is net zo lang te overleven totdat je de laatste speler bent. Wanneer je aan de beurt bent, speel je je “actiekaarten” zoals Ontmantel en Voorspel de Toekomst om de Exploding Kittens te ontlopen. De ene kaart gebruik je om een tegenstander te vloeren, een andere gebruik je om een aanval af te weren. En als je de juiste combo speelt, kun je een aanval uitvoeren die het aantal spelers met één doet afnemen: KABOEM!

7 – 99 jaar 2 tot 5 spelers 15 minuten

Splendor

In Splendor speel je een diamantenhandelaar. Met diamanten koop je kaarten (zoals mijnen, winkels en transportmiddelen). Deze kaarten geven prestige en overwinningspunten, maar ook korting op de aanschaf van nieuwe kaarten. Wanneer je genoeg kaarten hebt verzameld krijg je misschien zelfs bezoek van edelen, welke nog meer overwinningspunten opleveren. Splendor is een zeer toegankelijk engine-building spel met mooi uitgevoerde onderdelen.

10 – 99 jaar 2 tot 4 spelers 30 minuten

Jaipur

In het spel Jaipur hoop je de persoonlijke handelaar van de Maharadja te worden door aan het einde van de week (ronde) rijker te zijn dan je tegenspeler. Om dit te realiseren verzamel en ruil je goederen (kaarten) op de markt, en vervolgens verkoop je deze voor roepies (draai de fiches om). Voor een grote verkoop (3 of meer kaarten), ontvang je een beloning (bonusfiche). De kamelen hebben geen verkoopwaarde, maar zijn erg handig om mee te handelen, zeker als je veel goederen van de markt nodig hebt. Aan het einde van iedere ronde ontvangt de rijkste handelaar een Zegel van Uitmuntendheid. De eerste speler die 2 Zegels verzamelt, wint het familiespel voor de vakantiespel.

10 – 99 jaar 2 tot 2 spelers 30 minuten

Unlock

Unlock! is een coöperatief kaartspel geïnspireerd door escape rooms; ruimtes waaruit je moet ontsnappen binnen 60 minuten. Unlock! laat je deze ervaring nu thuis aan je eigen tafel beleven met een kaartendeck en een gratis app die je door de diverse scenario’s leidt. Doorzoek de ruimtes, combineer voorwerpen en los alle puzzels op! Deze eerste uitgave van het familiespel voor de vakantie bevat drie spannende ontsnappingsavonturen.

10 – 99 jaar 1 tot 5 spelers 120 minuten

Zie hier de review van Unlock!

Throw Throw Burrito

Throw Throw Burrito is een grappig partyspel – van de makers van Exploding Kittens – dat een combinatie is van een kaartspel en trefbal. Het familiespel voor de vakantie is geschikt is voor de hele familie en draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien…Scoor punten door sets van drie dezelfde kaarten te vinden, maar zodra de Burrito kaart gespeeld wordt, volgt er een duel waarbij je de burrito’s moet zien te ontwijken. Steel punten van je tegenstanders door hen te raken met de inknijpbare, schuimrubberen burrito’s en win!

7 – 99 jaar 2 tot 6 spelers 15 minuten 

Jouw favoriete familiespellen voor de vakantie?

Wat zijn jouw favoriete familiespellen voor de vakantie? Bij ons wordt het in de eerste week van de meivakantie slecht weer dus zullen we veel spellen gaan spelen, misschien heb je nog inspiratie voor ons?

Zie ook deze blogs

Footer4

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.