Skip to Content

Unlock een escaperoom voor thuis vol met ontsnappingsavonturen

Met Unlock! ontsnappingsavonturen heb je een Escaperoom in je eigen huis. Unlock! is een Escaperoom voor 10+. En met een zoon van 14, was het aan mij om dit spel uit te proberen. De kinderen vonden het heel leuk. Want ja, uiteindelijk heeft mijn dochter (8) ook meegespeeld. Gelukkig maar, want als ik het alleen had moeten doen, zat ik nog steeds opgesloten! Unlock, dus. Kortom, een Escaperoom voor thuis, met kaarten en app. En als je dol bent op Escaperooms, dan ga je Unlock! vast erg leuk vinden.

Unlock

Wat is Unlock!

Unlock! van Unbox now, is een spel dat gebaseerd is op Escaperooms. Er zijn 8 delen, plus een Star Wars editie. Wij hebben deel 1 uitgeprobeerd, ontsnappingsavonturen. Ieder spel bestaat uit 3 avonturen. Bij deel 1 zijn dat:

  1. De Formule
  2. De muis & De Worst
  3. Het eiland van dokter Goorse

Een Escaperoom voor thuis dus. Het spel wordt niet alleen met kaarten gespeeld, maar ook met een app. Dat maakt het wel heel leuk. Als je wil kan je ook de muziek aanzetten die via de app afgespeeld wordt. De speldoos bestaat uit 3 sets met kaarten, plus een setje om te oefenen. En ik raad je aan om eerst te oefenen voordat je start. De app moet je downloaden. Maar, dat is geen enkel probleem.

Hoe wordt Unlock gespeeld?

Voor Unlock maak je een keuze tussen de avonturen. Er is een verschil in moeilijkheidsgraad. De Muis & De Worst is iets toegankelijker dan De Formule. Maar, dat heb ik ontdekt tijdens het spelen. Wel wordt aangegeven dat Het eiland van dokter Goorse voor gevorderden is. Je kan alle avonturen ook alleen spelen, met uitzondering van de laatstgenoemde. Voor alle avonturen heb je 60 minuten. Red je dat niet, dan loopt de tijd wel gewoon door, dus je kan het spel wel afspelen. En wij hebben het zeker niet gered in 1 uur. Het duurde 3 keer zo lang! Maar, dat vonden we niet erg.

Unlock

Welke kaarten in Unlock?

  • Objecten
  • Machines
  • Codes
  • Kaarten met een plaats, resultaat (kan ook strafpunt zijn) of adapter
Escaperoom voor thuis

Escaperoom voor thuis, hoe was het?

Zelf ben ik niet zo dol op het fenomeen Escaperoom. Niet omdat het niet leuk is, maar ik ben er niet zo goed in. Beetje het verhaal van kip en ei. De laatste tijd heb ik wat vaker Escaperooms gespeeld. Ook met het team van MamaScrapelle. Dan weet je toch wat beter wat de bedoeling is. Wat ik juist prettig vind aan zo’n spel thuis, als Unlock, is dat je alle tijd kan nemen om oplossingen te zoeken. En ook dat ik alle tijd kan nemen om de oplossing te begrijpen. Waarom is het dat getal bijvoorbeeld? Want, ook al hebben we af en toe de juiste kaart erbij gezocht. Ik wil dan toch weten waarom het dat antwoord is.

Unlock

Gebruiksaanwijzing en app

We hebben wel, vooral in het begin, de gebruiksaanwijzing erbij gehouden, want dan is het nog niet helemaal duidelijk. Het staat wel goed uitgelegd. Wat er overigens niet bij staat, is dat je niet alleen een hint kan opvragen, maar bij sommige vragen ook de oplossing. En dat is toch wel erg fijn. Unlock wordt er niet leuker van als je heel lang vast zit. Wat ik heel leuk vind aan het spel is de app. Dat maakt het toch wat echter en je kan de instrumenten ook echt uitproberen. De muziek hebben we uit gelaten, want na 3 uur hetzelfde deuntje heb je er ook wel genoeg van. Betekent ook dat we zo graag het spel uit wilden spelen, dat we er zeker die tijd voor over hadden.

Unlock

Escaperoom voor thuis, hoe vonden de kinderen het?

Mijn dochter (8) vond Unlock spannend om te spelen. De verhalen maken het spannend. Alsof je er zelf in mee speelt. En het is leuk om te experimenteren. Ze vindt de hints wel leuk, maar weet liever de oplossingen niet. Want, ze wil het graag zelf oplossen. Maar goed, dat heb ik zelf ook. Met dezelfde reden: begrijpen waarom het dat antwoord is. En ook mijn dochter vindt het daarom erg fijn dat je thuis alle tijd kan nemen om die oplossingen te zoeken en te begrijpen.

Het hoeft niet persé in 60 minuten af te zijn. Elias (14) vindt het een moeilijk spel. Wel maakt de app het erg leuk en realistisch. Hij vindt het vooral knap hoe mensen zo’n spel bedenken en vorm geven. En ook hij vindt het leuk om Escaperooms te spelen, maar vindt het tegelijkertijd ook ingewikkeld. Een mooie manier om jezelf verder te ontwikkelen dus.

Tot Slot

Ik ben niet zo dol op puzzels en rekenen. Wel wil ik dingen graag begrijpen. En Unlock maakt dat wel mogelijk. Daardoor vond ik het toch wel leuk. Het is voor 10 jaar en ouder, maar mijn dochter (8) vindt rekenen en puzzels juist wél erg leuk. Die heeft dus gewoon meegedaan. We hebben wel een beetje vals gespeeld hoor. Want, uiteindelijk wil je gewoon weten wat het antwoord is. Voor sommige oplossingen zijn we nog steeds zoekende naar het ‘hoe dan’? Maar, de wil is er dan ook om dat antwoord te vinden. Dat alleen al is een reden om het spel te blijven spelen. En, ik schat zo in, dat we uiteindelijk ook héél graag binnen de tijd van 60 minuten de uitgang willen openen. En Star Wars? Dat klinkt ook wel héél leuk.

Escaperoom voor thuis

Specificaties Unlock

Meer informatie over Unlock! vind je via deze link.

Unlock
Footer4 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.