Skip to Content

uitjes in de voorjaarsvakantie – een dagje weg met kinderen

De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur! Dus tijd om wat leuke uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen te laten zien. Want er zijn gelukkig weer een hoop culturele dingen te doen. En natuurlijk kun je ook naar een vakantiepark of leuke bioscoopfilm toe! Voor kinderen én ouders is het fijn dat we weer wat activiteiten buitenshuis kunnen ondernemen. En hopelijk kunnen we ook genieten van lekker weer. We verzamelen een aantal leuke tips, van museum en theater tot bioscoop en pretpark.

Een overzicht van leuke uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen. Van museum en theater tot bioscoop en pretpark voor kids 0-12 jaar.
Afbeelding van Andreas160578 via Pixabay

Culturele uitjes voorjaarsvakantie

Cultuur staat voor museum en theater. Ook met kinderen kun je prima naar het museum en het theater toe. Zoek je nog leuke uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen, dan zijn er genoeg theaters die een apart kinderprogramma hebben. En in bijna elk museum is er ook wel een aparte kinderroute te volgen. Ook zijn er vaak in schoolvakanties extra activiteiten gepland. Hieronder vind je een mooi overzicht van culturele uitjes!

Bij het Maaspodium vind je altijd verschillende voorstellingen voor kinderen.

In de voorjaarsvakantie kun je van een heleboel leuke voorstellingen genieten tijdens het Lentekriebels festival in zowel Theater a/h Spui als in de Koninklijke Schouwburg. Wil je ook zelf theater maken? Doe dan mee met de Lentewerkplaats! 

Krokus Kabaal is een kunstfestival voor de Haagse kinderen.

In de voorjaarsvakantie zijn er bij het Bijlmerpark Theater fantastische jeugdvoorstellingen

Op de site van de Vakantiepas Den Haag vind je ook nog wat inspiratie!

In Utrecht staat Lenteuitjes deze voorjaarsvakantie centraal. Acht theaters in de provincie Utrecht brengen een afwisselend programma met het mooiste jeugdtheater. Voorstellingen over thema’s als vooroordelen, hokjesdenken en klimaatverandering, maar ook grappig en energiek dans- en muziektheater. Voor peuters en kleuters maar ook voor bijna-pubers en natuurlijk voor alle ouders, opa’s en oma’s. 

Spoorwegmuseum Het leukste reisje van Nederland

Geniet van de mooiste treinen uit de Nederlandse spoorgeschiedenis in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Bekijk bijvoorbeeld de eerste stoomlocomotief, doe de vuurproef en bezoek leuke voorstellingen. Een gevarieerd dagje uit in het Spoorwegmuseum!

Lees ook meer over het bezoek van Joyce aan het Spoorwegmuseum!

Uitjes in de voorjaarsvakantie: naar het Kinderboekenmuseum

Zeker leuk om met jonge kinderen te doen is een uitje in de voorjaarsvakantie naar het kinderboekenmuseum. Gelegen bij het Centraal Station Den Haag is dit ideaal om te combineren met een ritje met de trein met je kinderen.

We zijn allemaal opgegroeid met de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt. Beleef in deze interactieve tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum een wonderlijk avontuur. Er is van alles te doen en beleven. Zoals de lift van Abeltje bekijken, een poezenvlog met Minoes maken of op Ibbeltjes Gedichtenbouwplaats gedichtjes metselen. En met Floddertje ga je aan de slag met een woordmixer en lettervermicelli. Een gevarieerd aanbod dus in het Kinderboekenmuseum!

Kijk op de site van het Kinderboekenmuseum voor alle informatie over het programma voor de voorjaarsvakantie!

pim en pom

Rijksmuseum Boerhaave

Ook een leuk uitje in de voorjaarsvakantie met kinderen is Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Kijk hier voor het complete programma en verdere informatie! Workshops, een schateiland, de waterspeeltuin en nog veel meer. Deze voorjaarsvakantie is er bij Rijksmuseum Boerhaave heel veel te beleven. Ga aan de slag met je eigen codetaal-ketting of win een spel van de doosjescomputer! Ga op pad met de Dokterstas of de Wiskunderoute, bekijk de bijzondere videoshow in het anatomisch theater of ga het museum in met de Canon-speurtocht. Je hoeft je geen moment te vervelen deze vakantie! 

Corpus Reis door de Mens

Een bijzonder en leerzaam uitje met kinderen in de voorjaarsvakantie is Corpus Reis door de Mens. Beleef in 55 minuten een spectaculaire ‘reis door de mens’. Maak bijvoorbeeld in het 5D-harttheater een duizelingwekkende reis als rood bloedlichaampje. En adem ook nog mee in de longen, spring op de tong, loop door het oor en verwonder je in de hersenen. Allerlei wetenswaardigheden over je eigen ingenieuze lichaam.

In het interactieve gedeelte kunnen kinderen vervolgens zelf aan de slag met activiteiten en opdrachten. Lees meer in onze blog over dit dagje uit naar Corpus.

Zuiderzeemuseum

In de voorjaarsvakantie is er van alles te doen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Tijdens de voorjaarsvakantie van 25 februari tot en met 5 maart 2023 staan er verschillende activiteiten op het programma voor jong en oud. Laat je smaakpapillen prikkelen tijdens het viergangendiner Bord vol verhalen met rondleiding, geniet van de miniconcerten op de zondagen of speel met elkaar het interactieve spel Mysterie in het Zuiderzeemuseum. Bezoek Kunstenaarsdorpen en ontdek schilderijen uit meer dan veertig Europese kunstenaarsdorpen in één tentoonstelling. Voor kinderen is er een speciale kijkkaart waarmee ze op reis gaan langs vier Nederlandse kunstenaarsdorpen. En ook de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen is een bezoek meer dan waard. Duik in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee!

Maritiem Museum Rotterdam

Tijdens de voorjaarsvakantie, van 25 februari tot en met 5 maart 2023, is er in het Maritiem Museum genoeg te beleven. Of je nu op zoek bent naar nieuwe energie, maritieme avonturen of gewoon een leuke dag uit wilt, het museum heeft iets voor iedereen!

Laat je meevoeren door de Offshore Experience (8+), bekijk de familietentoonstelling Zeemonsters en ontdek of zeemonsters echt bestaan. Of ga aan boord van de Zuipschuit in de haven van Professor Plons en bereid een heerlijk maaltijd in de kombuis. Iedere dag is er iets nieuws te ontdekken in het museum en de haven.

Lees ook onze ervaring van Op zoek naar zeemonsters

Echt een leuk en leerzaam uitje voor de voorjaarsvakantie. En ook leuk om te combineren met een bezoek aan Rotterdam en de SS Rotterdam. Want het Maritiem Museum ligt vlakbij de Erasmusbrug en andere bezienswaardigheden.

Uitjes in de voorjaarsvakantie: bioscoop

Altijd een goed uitje voor een schoolvakantie: een bezoek aan de bioscoop. Of je nu naar het Omniversum, Pathé, Filmhuis of Kinepolis gaat, er is genoeg te zien! Welke kinderfilms draaien er bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie?

Uitjes in de voorjaarsvakantie: pretparken en dierenparken

Natuurlijk kun je ook naar leuke pretparken toe. Een kleine opsomming van onze favorieten:

Wat fijn dat we daar weer van kunnen genieten! Kijk hier voor al onze aanraders uitstapjes met kinderen in Nederland.

We hebben ook een blog met nog meer binnen en buiten activiteiten in de voorjaarsvakantie. Met bijvoorbeeld leuke activiteiten in eigen huis, natuurspeeltuinen en sportieve uitjes voor het gezin.

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.