Annie M.G. Schmidt Dag – een speciale dag op 20 mei
Op 20 mei 1911 werd Annie M.G. Schmidt geboren, en in 1997 is 20 mei uitgeroepen tot de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt dag . Een eigen dag, hoe bijzonder is dat? Maar dit jaar wordt deze dag uitgesteld, vanwege corona, naar september. En dan is het niet een dag waarop de schrijfster en haar werken in het zonnetje worden gezet, maar zelfs een hele week. Deze blog is alvast een opwarmertje!

Wereldberoemde verhalen
De verhalen van Annie M.G Schmidt zijn wereldberoemd, samen met de tekeningen van Fiep Westendorp. Letterlijk: het meest vertaalde Nederlandse kinderboek is Minoes, naast Jip en Janneke en Floddertje. Ook Pluk van de Petteflet en Wiplala worden overal ter wereld gelezen, van Rusland tot Zuid-Afrika en van Argentinië tot Israël. Je kunt daar hier meer over lezen. Gek idee toch, ik vind die verhalen zo ‘Nederlands’.
Hier in Nederland groeien onze kinderen nog steeds op met Jip en Janneke, wat toch echt wel knap is, aangezien Annie M.G. Schmidt deze verhalen in de jaren 50 schreef. Voor die tijd waren de verhalen van haar uniek. Geen deftige zinnen en moeilijke taal, maar simpel en met veel grapjes. De hoofdpersonen deden vaak ook dingen die niet mogen, of misgaan. En dat vinden wij dus allemaal, ook 70 jaar later, nog steeds leuk om te lezen. Ook hier thuis heb ik veel voorgelezen uit Jip en Janneke.
Echte gebeurtenissen en moderne tijden
En sommige verhaaltjes zijn ons ook in het echt overkomen: toen mijn zoon een jaar of 4 was, zat hij bij de kapper, tot zijn eigen afgrijzen. Hij had al een hekel aan kappers, maar deze keer sprong hij half geknipt en met de kapmantel nog om, uit de stoel en rende de deur uit. Net als Jip, in ‘Jip met de staart’.
De verhalen worden trouwens wel geactualiseerd, zodat het blijft passen bij de tijd waarin de kinderen de boeken lezen. In overleg met haar zoon, Flip van Duijn, past Uitgeverij Querido soms woorden aan zodat het begrijpelijk blijft, maar nog wel steeds herkenbaar als haar taal. Dus bijvoorbeeld: kwartjes en dubbeltjes worden inmiddels geld of munten genoeg. Bewust wordt het woord euro niet gebruikt, want dat zou te modern zijn in deze verhalen.
Een andere modernisering is het omzetten van de boeken in luisterboeken. Dit is ook een leuke manier om de verhalen tot je te nemen, als een soort ‘hoorspel’ (wat gelijk wel weer een heel ouderwets woord is).

Films en musicals
De verhalen en versjes van Annie M.G. Schmidt zijn vaak ook omgezet naar films en musicals. Abeltje en Minoes zijn nog regelmatig op tv (vaak in de schoolvakantie). En Pluk van de Petteflet komt ook regelmatig voorbij. Wiplala is in 2014 nog verfilmd, en van Ja zuster, nee zuster (de serie uit de jaren zestig) is 40 jaar later een film gemaakt. Dus de verhalen blijven een bron van inspiratie. Over Annie M.G. Schmidt zelf is ook een tv serie en later een musical gemaakt. Dus je kan met gemak een Annie M.G. Schmidt- filmmarathon organiseren thuis, er is genoeg leuks om naar te kijken.
Producten van Annie M.G. Schmidt
Al die boeken en films hebben ook tot een heel ‘imperium’ aan spulletjes. Het meest bekend is denk ik de Jip en Janneke spullen van de Hema. Van een knuffel van Takkie, tot aan puzzels een theeserviesje , en natuurlijk de Jip en Janneke champagne.
Op de webshop van Fiep Westendorp is nog veel meer te vinden: behang, paraplus, kleding en zelfs een ukelele. Dat is wel een website om op eigen risico te bezoeken….ik zie daar heel veel leuke dingen, minder goed voor je portemonnee!
Annie M.G. Schmidt week in september
In september zal dus alsnog de week plaatsvinden waarin de boeken van Annie M.G. Schmidt centraal staan. Dit jaar gaat dat vooral over Pluk van de Petteflet. In bibliotheken, scholen en boekenwinkels zal je tussen 1- 11 september Pluk extra tegenkomen. En zo kunnen we dus blijven genieten van de werken van Annie M.G. Schmidt. Klik hier voor meer informatie.


- Positivity journal – schrijf jezelf blij(er) - 11/04/2023
- Buiten hobby gezocht? Ga op zoek met de metaaldetector! - 10/04/2023
- Nationale museumweek: ontdek de leukste musea van Nederland! - 27/03/2023