Candyman 2021 say it, een nieuw deel van deze iconische urban legend

Candyman, Candyman, Candyman….. Ja doei, al van kleins af aan ben ik in de ban van dit verhaal en ik zou het nooit vijf keer zeggen of zelfs maar denken. Ik heb ook even het feit moeten verwerken dat mijn moeder Helen heet. Nu is er een deel van de lezers met grote vraagtekens in hun ogen bij deze introductie. En ik hoop een deel wat me helemaal volgt. Voor deze review duik ik de wereld in van de iconische Candyman (vier…). Candyman 2021 is de nieuwste film in de serie. (dat telde niet als vijf toch?)

dvd

Candyman 2021

Oscarwinnaar Jordan Peele en filmmaker Nia DaCosta brengen een vernieuwende visie over een ijzingwekkende legende: Candyman. De bewoners van een achterstandswijk in Chicago werden decennialang geteisterd door een spookverhaal over een bovennatuurlijke moordenaar met een haak als hand. Een kunstenaar (Yahya Abdul Mateen II) begint de lugubere geschiedenis van Candyman te ontdekken. Niet wetende dat dit hem tot waanzin zal drijven en een golf van geweld zal ontketenen in Candyman 2021.

 • Bonus Materiaal DVD:
 • Alternate Ending
 • Deleted and Extended Scenes
 • Say My Name
 • Body Horror
 • The Filmmaker’s Eye: Nia DaCosta
 • Painting Chaos
 • The Art of Robert Aiki Aubrey Lowe
 • Terror in the Shadows
 • Candyman: The Impact of Black Horror
Candyman 2021

Wie is de Candyman?

Wie is de Candyman? Ik noemde het al een urban legend en dat is deels waar. Alleen is van dit verhaal de oorsprong wel bekend. Die ligt namelijk bij het geweldige afstudeerproject van één van mijn favoriete horror auteurs: Clive Barker. Zijn ´Boeken van bloed´ zijn ongekend goed, en die verhalen waren dus zijn eerste werk. In de boeken staan diverse korte verhalen waarmee je zeker bekend bent. Candyman 2021 volgt gelukkig de oorsprong hieruit. Het echte verhaal heet in het Nederlands ´Graffiti´ en in het Engels ´The forbidden´. Deze nieuwe film verweeft de urban legend van de Halloween snoepjes met een scheermesje erin.

Het originele verhaal is rauw, urban en gaat onder je huid zitten. Het vindt plaats in de grauwte van een achterstandswijk in een stad. Helen rolt vanuit haar onderzoek van de universiteit de achterstandswijk in en raakt bevangen door de graffiti op de muren. Daarbij komt ze steeds meer te weten over wat die tekeningen vertellen. En over het verhaal van de Candyman. Ik wil niet teveel prijsgeven want ook in Candyman 2021 wordt zijn origin story verteld, voor een nieuw publiek. En het is niet leuk als ik dat nu even deel hier.

Zeg mijn naam

De basis van de Candyman is een ongrijpbare koelbloedige moordenaar die draait op wraak van wat hem is aangedaan. Als je zijn naam 5 keer voor de spiegel zegt… dan verschijnt hij en maakt hij je genadeloos af. De basis van Clive Barker is zo ijzingwekkend goed. Maar ook de allereerste film (1992) wist mij te raken. Deze heb ik als (te) jong meisje gezien nog voordat ik het verhaal had gelezen. Net zoals die ´beep beep´ rotclown. In de film is die zoete man donker gekleurd en speelt het zich af in een black community. Die acteur is voor mij dan ook DE Candyman.

Later leerde ik dat het originele verhaal helemaal niet zo met rassen te maken heeft. Maar de films hebben dit wel opgepakt en dat is wat mij betreft een prima toevoeging. Volgens mij is het zelfs één van de eerste donkere seriemoordenaars/bovennatuurlijke engerd. Candyman 2021 speelt hier op door en ook bij de specials op de dvd zit een extra item over de invloed van black horror.

Candyman 2021

Candyman 2021

De nieuwe film is prachtig gemaakt. Visueel is het echt een feestje. Het schaduwspel is geweldig en het spelen met reflecties ook. De acteurs acteren prima. Toch mis ik wel wat ziel en zeker mis ik wat spanning. De spanning is een beetje Hitchcock achtig gedaan. Simpele scènes met muzikale begeleiding die spelen en prikkelen met je beleving. Er is een mix van ouderwetse elementen, ik had soms echt retro horrorvibes. Tegelijk is het wel heel erg nu. Candyman 2021 vertelt het verhaal van kunstenaar Anthony en zijn vriendin, galerie eigenaresse Brianna.

Hun appartement is bizar mooi en groot, dat vond ik echt opvallend. Het levert prachtige beelden. Wel schept het ook wel echt afstand tot kijkers denk ik. Het is een ver van een bed verhaal geworden door de erg specifieke karakters. Het is ook heel arti farti gebracht, heel kunstig. En dat is soms mooi, soms ook wat onnodig en afleidend wat mij betreft. Maar tegelijk speelt kunst/streetart altijd wel een rol in dit verhaal. Candyman 2021 is eervol naar de origins in boek en films. Een karakter heet Clive (naar Barker) en hij leest een boek Weefwereld wat ook van Barker is (geweldig boek).

schaduwspel

Verrijking

Ondanks mijn gemis van de echte ziel en connectie tot dit verhaal, is het wel een verrijking van de franchise. Candyman 2021 weet het verhaal voller te maken op een kloppende manier. Ik noem bijvoorbeeld The hive, heel tof! Ik geef verder geen uitleg, want spoilers, maar het is wel veilig om te benoemen. En het laatste shot van de film, yes YES. Dat maakt alles goed. Nou ja nee, maar wel veel en ik sluit af met een goed gevoel.

Ik vraag me alleen af of deze film voor de nieuwe generatie interessant is omdat het zo trouw is aan het boek en eerdere films. Ik denk dat het daarvoor niet te eng is en niet boeiend genoeg. Omdat ik de oorsprong en het verhaal al ken, dat helpt denk ik wel. Maar ik kan er helemaal naast zitten. Candyman 2021 geeft wel een toffe opening voor een vervolg die ik zeker ook weer ga kijken.

De film is op DVD en Blu-ray verkrijgbaar. Geschikt vanaf 16 jaar. Universal Studios.

Chronologische verhalen Candyman

 • Oorsprong in Boeken van Bloed – Clive Barker. verhaal Graffiti / The Forbidden
 • Film Candyman 1992
 • Film Candyman: Farewell to the Flesh 1995
 • Candyman 3: Day of the Dead, ook een film

En acteur Tony Todd is voor mij DE Candyman. En die cover van de eerste film met die bij naast het oog, brr maar geniaal en altijd in mijn geheugen gegrift.

Ook geliefd in black horror is voor mij Lovecraft Country, een eerste seizoen met ‘America’s demons exposed!’

graffitit
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.