Lovecraft Country, een eerste seizoen met ‘America’s demons exposed!’

Lovecraft country is vanaf 17 februari beschikbaar op Blu-ray en DVD. Een tv serie wat zich afspeelt in de jaren 50 en waar thema’s als racisme, politiek, drama en… horror gecombineerd worden. De toffe cover waarin de tentakels van de Cthulhu naar mij wenken om dit te gaan zien, is uitnodigend. Ik duik in dit eerste seizoen voor jullie en geef nog wat leuke achtergrond informatie want er is veel te ontdekken in deze moderne Lovecraftiaanse wereld.

Lovecraft Country

Lovecraft Country

Lovecraft Country is een baanbrekende reeks die horror en hedendaagse thema’s door elkaar gooit en overgiet met een surreëel en kosmisch sausje. De reeks is gebaseerd op de boeken van H.P. Lovecraft en op het gelijknamige boek van Matt Ruff. We volgen Korea-veteraan ‘Tic’, die samen met zijn jeugdvriendin en oom door Amerika reist, opzoek naar zijn vader die vermist is. Het zijn de jaren ’50 en rassenscheiding is nog verankerd in de wet. Hun reis wordt al snel een zware overlevingsstrijd. Ze krijgen te maken met heftig racistisch geweld en bloeddorstige monsters. Zoals ik aangaf in mijn intro, de tentakels van de Cthulhu, een intergalactisch oermonster uit de keuken van Lovecraft, prijken op de cover van de DVD. Dat is geen lieverdje.

Lovecraft Country

H.P. Lovecraft

Howard Philips Lovecraft was een Amerikaanse fantasy- en horrorschrijver. Geboren in 1890 en overleden in 1937. Hij is dus niet oud geworden, maar 47 jaar. H.P. Lovecraft staat voornamelijk bekend om zijn sciencefictionachtige sferen en kaders waarin hij zijn horrorverhalen plaatst. Sci-fi pulp wordt het ook wel genoemd, maar hij schrijf ook echt pure horrorverhalen. Kosmische horror is een genre wat door hem is ontstaan. De verhalen bevatten vaak bizarre wezens uit de kosmos. Zijn verhalen hebben bepaalde thema’s gemeen. De drang naar kennis, het op de grens zitten met gekte, de bizarre wezens en de algehele horror vibe. Dit vind je dus ook terug in Lovecraft Country.

Tegelijk is in de tv serie Lovecraft Country het thema racisme een groot onderdeel. En laat Lovecraft nou een racist zijn geweest.. Hij had een grote afkeer tegen Joden, donkere mensen en immigranten. Hij was er bang voor. Dit komt mede door zijn opvoeding, een beperkte leefwereld en dit werd gevoed door ervaringen. Nou spreken we over een lange tijd terug en toen was racisme niet zoals wij het nu kennen. Het was ‘gewoon’ om zo te denken en gelukkig veranderen we steeds meer, groeit er steeds meer een gezonder bewustzijn hierin. Vele bekende mensen uit die tijd dachten zo. Wij kunnen hier nu alleen maar van leren en het ombuigen naar iets positief. Zoals deze tv show Lovecraft Country waarin racisme misschien wel de grootste horror is…

Eerste seizoen

Lovecraft Country begint goed, maar het is wel even wennen. Het is echt anders dan dat ik zelfs gewend ben. De tijdsgeest, de horror en het racisme is een nieuwe combinatie wat voor mij nog even moet pruttelen. Daarbij gaat het snel, heel snel. Soms worden dingen en gebeurtenissen voor mijn gevoel overgeslagen. Niet uitgesproken, en dat verward me. Tegelijk is het acteerwerk goed, is het prachtig gemaakt en nodigt het uit tot er in willen duiken. Ook ‘voel’ ik dat de basis een boek is, het verhaal is solide maar ik mis soms onderbouwing en logica. Iets wat in een boek vaak beter naar voor komt.

Aflevering 1, Sundown, gaat dus snel voor mijn gevoel. De horror van het racisme vind ik echt heel benauwend. Dit is gewoon helemaal niet lang geleden, zo bizar hoe mensen kunnen zijn. Het moment dat de menselijke horror verdwijnt en de bovennatuurlijke horror komt is tof. Het is flink bloederig, maar het past erbij. Geen Cthulhu maar wel een Shoggoth laat zijn tanden zien. In aflevering 2, Whitey’s on the moon, ben ik verward en gefascineerd door de eindscène. Wat een gek samenspel van muziek en een gebeurtenis. Maar tegelijk is het zo origineel en eigenlijk heel gaaf in Lovecraft Country.

Lovecraft Country

Ontwikkelen van smaken

Zoals een goed recept betaamd.. na goed pruttelen ontwikkelen de smaken en volgt er een gerecht wat in balans is. En dat geld ook voor Lovecraft Country. Aflevering 3, Holy Ghost, blies me omver. Het acteerwerk van Leti is geweldig hier. Wat een mooie powervrouw. Na de bloederige monsters eerder komen we nu bij boze spoken. En zo is elke aflevering weer anders. We hebben afleveringen met een hoog Goonies en Indiana Jones gehalte, dan weer gore horror, magie en veel andere bovennatuurlijke narigheid. Tegelijk zijn thema’s als jezelf zijn, liefde, familie, vriendschap, en je plek vinden ook heel belangrijk.

Gaf ik eerder aan dat het te snel ging? Inmiddels ben ik aan de Lovecraft Country stijl gewend en vind ik het juist fijn. Er gebeurd zo onwijs veel en aan “loze” dingen wordt geen tijd verspilt. Zo kunnen alle karakters best wat diepgang krijgen in de serie. En de echte antwoorden volgen altijd later. Vaak in een aangenaam snelle flits, heerlijk hoe ze dit doen. Ik heb een aantal favoriete afleveringen. Het begint met aflevering 5, Strange Case. Er zit magie in maar de boventoon voert toch echt wie je bent. Zeker als je alles zou kunnen doen wat je wilt, zonder directe consequenties. Welke kant krijgen we dan te zien?

Lovecraft Country

Liefde

In aflevering 6 krijgen we eindelijk antwoorden met betrekking tot Tic zijn tijd in de Koreaanse oorlog en Ji-ah. Wat een prachtige balans weer tussen liefde en demonen. I Am, aflevering 7 verrast me heel erg. Het zal voor velen wat vaag zijn, maar dit is Lovecraft ten voeten uit. En wat een rol voor Hippolyta. Zo mooi ook hoe ze beseft dat ze in haar leven als vrouw en moeder eigenlijk aan het doven was. Zich liet doven, en dat het tijd is om haar vuur te laten branden. Denk je dat dit een spoiler is? Neejoh dit is 1 minuut uit die aflevering. Jig-a-Bobo geeft me nog nachtmerries. Wederom een geniaal samenspel tussen muziek en horror. Echte horror, ik heb lang niet zulke enge creeps gezien.

Liefde en haat liggen dicht bij elkaar en ook in Lovecraft Country. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken.. Wat een ontzettend nare dingen zijn er in die tijd gebeurd. En tegelijk is er in de serie ook veel liefde. Veel verboden liefde omdat het taboe is, homoseksualiteit bijvoorbeeld. In Jig-a-Bobo speelt zich tegelijk met de horror ook een ander belangrijk verhaal af. Er is een jongen gruwelijk vermoord door blanke mannen. Ruby, de zus van Leti, verwerkt dit op haar manier. En de scene die zich afspeelt tussen haar en Christina is 1 van de meest bijzondere intieme scènes die ik heb gezien.

Lovecraft Country

Lovecraft Country

Ik ben echt onder de indruk van Lovecraft Country. Na de wat bumpy start, rolt het uit tot een heerlijke serie. Ik heb nog lang niet alles benoemd, ik wil geen spoilers geven. De karakters van Christina en William vind ik geweldig en zijn het benoemen nog waard. De special effects zijn echt indrukwekkend. Wat is dat mooi gedaan in deze serie. Ook de muziekkeuze is zo perfect aanvullend. Toch snap ik het helemaal als deze serie niks voor je is, het is echt heel specifiek. Maar ik vind het geweldig en dankzij deze serie duik ik weer de wereld van Lovecraft in. Een grote naam die ik nog niet heb genoemd is J.J. Abrams, die heeft ook zijn steentje bijgedragen in deze tv show.

Nog een erg leuk weetje, het boek waar de serie op gebaseerd is, bevat uiteraard wat andere elementen. Zo zitten er veel meer mannelijke rollen in. Christina is bijvoorbeeld een man en Dee ook. Maar hoe interessant is het dat voornamelijk Christina een vrouw is in de serie. Met bepaalde scènes is dit juist een toevoeging. Ook leuk: op een bepaald punt maakt Tic iets mee, en bespreekt een boek wat hij in handen krijgt. Laat dit boek nou Lovecraft Country zijn, en hij bespreekt de verschillen van het boek en de serie. Dit is toch geniaal.

Kom maar door met seizoen 2! En hopelijk met tentakels van Chtulhu want die heb ik gemist.. terwijl ze wel prominent op de hoes prijken en rijken.

Meer inspiratie voor tv series

Lovecraft Country

Specificaties Lovecraft Country

Distributeur: Warner Bros Home Entertainment | 5051888255988 | Vanaf 16 jaar | Eerste seizoen | 10 afleveringen | Engels gesproken | Meer informatie vind je hier

Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.