Skip to Content

Castle Rock, een tv-serie in de Stephen King universe

Stephen King heeft veel boeken geschreven. Heel veel boeken.. En voor wie meerdere boeken gelezen heeft, is het bekend dat veel verhalen zich in en rondom het plaatsje Castle Rock afspelen in Maine. Sommige verhalen overlappen elkaar, hebben karakters die elkaar tegenkomen, of hebben gebeurtenissen en plekken die we kennen. Met elk verhaal breidt de Stephen King universe zich uit, en nu dus ook op beeld. Want samen met grote naam J.J. Abrams rolt daar nu dus Castle Rock uit, en deze serie heeft 2 seizoenen.

Castle Rock seizoen 1

We landen in Castle Rock en de sfeer en toon zijn meteen goed gezet. De ouderwetse, altijd dreigende toon bijt zich vast in de afleveringen. De anthologie serie brengt vele karakters en thema’s uit de boeken van Stephen King samen. In elke aflevering zijn linkjes te vinden, duidelijk en minder duidelijk. Zo horen we verwijzingen naar verhalen en karakters, zien we namen in de omgeving die herkenbaar zijn en is het een feest van herkenning met acteurs. De enige echte Carrie, excuses, Sissy Spacek zet een geweldige rol neer. En ook Pennywise 2.0, Bill Skarsgard heeft een indrukwekkend verhaal in seizoen 1.

Advocaat Henry Deaver ontvangt een bericht vanuit zijn geboorteplaats Castle Rock. In zijn jeugd heeft hij een traumatische ervaring meegemaakt, waar hij eigenlijk weinig meer van weet. Sinds de dood van zijn vader is hij niet meer teruggegaan. Maar dit bericht zorgt ervoor dat hij koers zet naar Castle Rock. Zijn moeder Ruth heeft alzheimer en zijn oude buurmeisje komt ook vrij snel weer in zijn leven. Het bericht wat Henry krijgt komt vanuit de Shawshank gevangenis. Een mysterieuze jongeman heeft daar 27 jaar in een kooi geleefd, diep in de tunnels onder de grond, en noemt zijn naam. Al snel zien we de connecties van de bewoners samenvlechten, komen we achter geheimen en volgen er twists waar je van te voren geen rekening mee hebt gehouden.

Castle Rock

Echt Stephen

Dit is echt Stephen King op zijn best in beeld. Veel boeken zijn niet top verfilmd, al hebben zelfs die slechte verfilmingen een bepaald cultniveau al bereikt. Het begint zoals veel boeken van King voor mij beginnen. Een beetje stroef, stoffig maar met een bepaalde onbekende dreigende sfeer wat naar meer smaakt. Je hebt eigenlijk geen idee welke kant het verhaal precies op zou gaan maar dat de hel gaat uitbreken voel je aan alles. Het acteerwerk is verrassend goed en het verhaal is boeiend. Sommige connecties zijn direct opvallend zoals de hondsdolle hond waar over gesproken wordt (Cujo) en een oom die in een hotel zijn familie heeft uitgemoord met een bijl (The shining). De tijd van de jongen in de kooi, 27 jaar is ook de tijd dat IT zich kalm houdt, tussen verschijnen in.

Uiteraard is gevangenis Shawshank ook een bekende naam. Het meeste ben ik onder de indruk van Sissy Spacek, wat een prachtige vrouw is dit en in aflevering The Queen, slaat de serie om van een 7 a 8 naar een 10 voor mij. Wat een prachtige aflevering. De grens naar het bovennatuurlijke wordt hier nu duidelijk overschreden maar op zo’n mooie ingetogen manier. Het verhaal krijgt vaart en wordt bloedstollend spannend. Bill Skarsgard kennen we van de remake van IT. Wat een bizar goede acteur is dit ook. In IT deed hij de special effects van zijn ogen zelf en ook nu zien we hem op een natuurlijke manier spelen met de vormen van zijn lichaam in Castle Rock. De show eindigt goed, beetje open maar smaakt naar heel veel meer.

Seizoen 2 Castle Rock

We gaan door met seizoen twee. Zelfde gemeente, deels dezelfde plaats maar nieuwe acteurs. We zien nu ook Jerusalems Lot, een plaatsje wat we ook kennen uit de boeken. Dit ligt naast Castle Rock. Ook Derby wordt zo hier en daar vernoemd wat we kennen uit onder andere IT. We beginnen in de auto met een moeder en dochter. Altijd op reis, een favoriet pakkend liedje en de sfeer is gezellig. Langzaam aan zien we dat de moeder verschillende ziekenhuizen langsgaat, ze is een zuster. Daar pikt ze medicatie en trekken ze weer door met de auto door het land. Ze rijden de grenzen van Castle Rock over als de auto een ongeluk krijgt. Annie Wilkes en haar dochter belanden in een tijdelijk onderkomen in ons onheilspellende stadje.

Gaan er al belletjes rinkelen? Annie Wilkes? Ja DE held, of nou ja antiheld, uit Misery zien we in haar jonge jaren. Deze psychopaat in de dop belandt met haar dochter in Castle Rock. De show laat haar achtergrond en verhaal zien en tegelijk lopen er 2 andere verhaallijnen. Die van de oorspronkelijke bewoners van Castle Rock, een groep settlers die 400 jaar geleden het dorpje gesticht hebben en verdwenen zijn. Daarnaast zien we Pop Merrill met zijn familie. De familie heeft hun eigen geheimen, en runt op een maffia achtige wijze zaken in het dorpje. Alles komt samen en dit seizoen is eigenlijk vanaf het begin al bloedstollend spannend.

Castle Rock

Niks dan lof

Ik kan net zo mysterieus doen als het tweede seizoen van Castle Rock, maar dat ga ik niet doen. Het eerste seizoen was al goed, maar seizoen twee is eigenlijk nog beter. Het begint meteen spannend en Lizzy Caplan, die we onder andere kennen van geweldige film Cloverfield, zet een glansrol neer. Ze is gewoon Annie Wilkes. In hoe ze loopt en praat, het sluit naadloos op Misery ster Kathy Bates. Het is heel natuurlijk en zo herkenbaar. Haar verhaal, achtergrond en ontwikkeling vind ik geweldig. Ze is knettergek natuurlijk maar tegelijk juich je voor haar en hoop je dat ze weet te overleven. Het mierzoete afgewisseld met het psychopathisch gekke is perfect in contrast. Ik kijk trouwens nooit meer hetzelfde naar een ijsschep..

De andere verhaallijnen zijn ook goed. Pop Merrill is niemand minder dan Tim Robbins. We kennen die acteur weer uit King klassieker Shawshank Redemption. De gevangenis die een centrale rol had in het eerste seizoen ook van Castle Rock. Pop en zijn gezin wonen in het nabij gelegen Salems Lot (Juist van het gelijknamige verhaal) en hebben vele geheimen die langzaam uitrollen. Hij zorgt voor zijn neefjes en heeft 2 kinderen uit Somalië geadopteerd. Allemaal inmiddels volwassen en zoekende naar hun plek in de wereld en binnen het gezin. Castle Rock maakt zich op voor het 400 jarig bestaan en daarmee duiken we ook de geschiedenis in van dit stadje. Alles komt samen en het einde vind ik grandioos.

Seizoenen

Beide seizoenen hebben aparte verhalen in een gelijke omgeving. De connecties met het King universe zijn soms duidelijk, soms moet je zoeken. Je hoeft geen fan te zijn of kennis hiervan te hebben om de serie goed te vinden. Het acteerwerk is geweldig en ik vind het zo tof dat bekende acteurs uit eerder King werk weer in deze wereld toetreden. Het einde van seizoen 2 is echt uitmuntend want ze weten seizoen 1 op duidelijke en subtiele wijze te vervlechten en we eindigen niet met een bang, dat gebeurd al eerder. Maar juist op een manier die onder je huid kruipt en niet meer loslaat.

Toch ben ik wel erg teleurgesteld.. Er is en komt geen seizoen 3. Onbegrijpelijk! De verhalen waarom lopen uiteen; Geld en geen bekende verhalen willen vertellen lees ik het meeste terug. Ergens is het goed zoals het is, maar het smaakt gewoon naar meer en ik hoop dan ook op een vervolg! Ik begrijp opeens Annie haar ‘number one fan’ obsessie nog beter..

Max Richter

Wat ik jullie nog mee wil geven aan informatie is die van de muziek die gemaakt is bij sommige afleveringen van Castle Rock. Max Richter ken ik als music composer uit mijn favoriete serie The Leftovers. Een totaal ander soort serie, maar onder andere de muziek daaruit is zo geweldig en rakend. Toen mijn favoriete aflevering van seizoen 1, The Queen, speelde merkte ik aan het einde dat de muziek van Max zijn hand was. Dat maakt die aflevering helemaal kloppend in beleving voor mij. Hij komt nog eens voorbij in het seizoen met korte andere muzikale stukjes.

Kijken naar Castle Rock?

Het is niet makkelijk te streamen Het is een productie van Hulu en dit kan je streamen via Prime / STARZPLAY en dan betalend. Hier bij mij werkte STARZPLAY niet. Ik heb dan ook via Bol de dvd gekocht, toevallig in een leuke aanbieding. Ik ben dan ook blij dat ik het heb gekocht want ik vond het geweldig.

castle rock

Specificaties Castle Rock

Filmproducent: Warner Bros | 2 seizoen | 2018 – 2019 | Mysterie, thriller, horror, bovennatuurlijk | 20 afleveringen | Amerikaans | Meer informatie vind je hier

Connecties

Ik heb in mijn review enkele andere films genoemd. Hieronder wat linkjes voor als je nieuwsgierig bent. Op Cloverfield na allemaal Stephen King verhalen. J.J. Abrams ken je misschien van series als Lost, Fringe en Westworld. Films als de nieuwe Star Trek en Super 8 zijn van zijn hand.
Ben je benieuwd naar meer trivia en connecties in de serie? Kijk dan eens op IMDB!

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.