Het Spoorwegmuseum: “Een leukste reisje van Nederland”

Als leerkracht ben ik ook altijd vrij tijdens de vakanties. Mijn man werkt vier dagen, dus één dag in de vakantie plannen we een leuk uitje om met de kinderen heen te gaan. Dit keer zijn we naar het spoorwegmuseum gegaan, naar het leukste reisje van Nederland!

Hou je paspoort gereed voor het Spoorwegmuseum!

Het spoorwegmuseum het leukste reisje van Nederland

De entree van het Spoorwegmuseum is een mooie aankomsthal waardoor je avontuur al gelijk begint. De kinderen krijgen bij de deur een paspoort. Met het paspoort kunnen ze verschillende stempels verzamelen tijdens het leukste reisje van Nederland . Ik heb twee heel nieuwsgierige kinderen, dus dat paspoort werd opengemaakt en midden in de hal bekeken. Sorry mensen om ons heen. Joshua ontdekte het eerste stempelhoekje, dus samen met papa renden ze er heen. Ik ging ondertussen de kaartjes halen.

Het eerste perron in het Spoorwegmuseum

Nog voordat je het Spoorwegmuseum in gaat heb je het idee dat je er al bent. Na de aankomsthal is daar het perron. De Koninklijke koets van vroeger staat al klaar en je kan een kijkje nemen in een wagon. De kinderen konden niet wachten en renden al naar binnen. De ohhhs en aahhhss hoorde ik al van ver. Ze vonden het helemaal geweldig. Verderop staan ook nog wat treinen en als we verder lopen zien we het perron waar de “echte trein” komt en vertrekt. Want je kan namelijk ook met de trein helemaal tot het spoorwegmuseum komen.

De achtbaan

Wanneer we binnen komen, roept Joshua gelijk dat hij in de achtbaan wil. De achtbaan genaamd “Stalen monsters” neemt je via de zolder van opa mee naar de jaren ’30. Je gaat het donker in en ontdekt verschillende treinen, de werkplaats en moet je zelfs een trein ontwijken. Onze Isabel vind het erg spannend, maar wilde na de eerste keer graag nog een tweede keer. De achtbaan gaat niet hard en is voor bijna iedereen geschikt. Helaas wordt het voor zwangere vrouwen wel afgeraden.

Verschillende bestemmingen in het Spoorwegmuseum

Het spoorwegmuseum het leukste reisje van Nederland

In totaal zijn er deze vakantie zeven bestemmingen gemaakt waar je heen kan gaan in het Spoorwegmuseum in het leukste reisje van Nederland . Op het paspoort staan ze allemaal beschreven. In het paspoort staat ook een plattegrond waar je goed kan zien waar de bestemmingen zijn.

Smaakquiz

leukste reisje van nederland in het spoorwegmuseum

We kiezen als eerste bestemming “Smaak” en spelen mee met “de grote smaakquiz”. De presentator is geweldig en laat het publiek verschillende keren hard lachen. Aan het einde van de quiz staan er nog 10 mensen. Alle tien mogen ze voor het podium komen staan. Onder die 10 mensen zitten Joshua en zijn papa. Tot ieders verbazing kiest Joshua een ander antwoord dan zijn vader. Hij is de enige die voor het rode antwoord kiest. Ik hou mijn adem in. Valt hij als enige af of is hij de winnaar? Joshua blijkt gewoon het goede antwoord te hebben gegeven en wint met de prijs! Hij mag in de winkel een paar bijzondere sokken uitkiezen. Joshua wordt ondertussen door iedereen gefeliciteerd en de hele dag door weet iedereen dat hij Joshua heet. Die glimlach ging niet meer van zijn gezicht tijdens ons bezoek aan het Spoorwegmuseum.

leukste reisje van nederland in het spoorwegmuseum

Rembrandt, Pruts, Verleden en meer

Dan zijn er nog 6 andere bestemmingen bij het leukste reisje van Nederland. Bij Rembrandt kan je een foto van jezelf maken en die overtrekken en Rembrandt helpen met het “schilderen” van zijn kunstwerken. Bij Pruts kan je zelf aan de slag. Met karton kan je een eigen kunstwerk maken. Heel erg leuk! Bestemming Verleden neemt je 2500 jaar terug de tijd in. Maak het graan klein en bak een broodje op een echt vuur. Helaas hadden mijn kinderen daar niet het geduld voor, maar gaaf was het wel.

Bij de Hollandsche Molen kon je zelf een molentje maken en doe boekjes invullen tijdens het leukste reisje van Nederland. Ook was er van alles te zien. Bestemming “De Stijl” is aan het begin en wordt niet echt bezocht. Kinderen komen voor de stempel en gaan gelijk weer weg. De laatste bestemming is de Sing-a-long.

Gemiste kans bij Sing-a-long in het leukste reisje van Nederland

Ik heb het idee dat de laatste bestemming Sing-a-long in het Spoorwegmuseum, het leukste moet zijn. Vooral voor de kinderen, maar helaas hebben ze de plank volledig mis geslagen. Ze zongen liedjes uit de tijd van mijn opa en oma. Veel liedjes herkende ik wel, maar de tekst wist ik niet. Dan kan je vast voorstellen wat de liedjes voor de kinderen betekenen. Helemaal niks. Alleen het nummer “deze vuist of deze vuist” werd hard meegezongen.

Bij de rest van de nummers was het stil. Ook vind ik dat de band het repertoire afspeelt en het publiek er niet heel erg bij betrekt. Een gemiste kans. De voorstelling van drie jaar geleden vond ik beter. Misschien een tip voor het museum. Kijk naar de liedjes die de kinderen nu zingen en betrek het publiek er meer bij. Een beamer met de tekst erop zou ook kunnen helpen voor het leukste reisje van Nederland.

De vaste attracties in het spoorwegmuseum

locomotief

Tijdens de voorjaarsvakantie waren de bestemming een thema bij het leukste reisje van Nederland. Om de zoveel tijd heeft het spoorwegmuseum een thema. Erg leuk voor de kinderen. Maar als er geen thema is, is het museum nog steeds leuk om te bezoeken. De vaste attracties zijn ook geweldig om te doen. Over de achtbaan heb je al gelezen, maar er is ook een “lift” waarmee je terug gaat in de tijd. Je leert de man achter de stoomtrein kennen en ziet de eerste stoomtrein in Nederland. Het ziet er binnen geweldig uit en je waant je in een dorp uit die tijd. Een aanrader!.

In het Spoorwegmuseum staan ook verschillende treinen waar je in kan kijken en ook buiten staan er treinen. Ook zijn er verschillende plekken waar een tentoonstelling aan treinen kan zien en ontdekken. Ook de borden, seinen en veel andere dingen die met treinen te maken heeft staan tentoon gesteld.

Buiten heb je een mini-treintje die alleen geschikt is voor kinderen. Met de trein maken ze een rondje buiten. Mijn kinderen vind het erg leuk. Ook heb je buiten de attractie “de vuurproef”. Stap samen met vijf andere een locomotief in en laat zien dat jullie weten hoe je hem moet besturen. Samen maken jullie een reis door verschillende tijden en plekken. Erg interactief!

En dan heb je nog de speeltuin waar je lekker kan glijden, klimmen en ontdekken. Joshua wilde mij een grot innemen, maar ik zag mij niet door de plassen in de tunnel op mijn handen en knieën kruipen. Haha

Heb je trek? Dan is er binnen een mooi plein waar je in het restaurant verschillende dingen kan halen. Patat of een tosti. Er is van alles te vinden. Klaar met eten? Dan kan je ook een kijkje nemen in het winkeltje.

spoorwegmuseum perron met oude trein

Tips voor het Spoorwegmuseum

Probeer er al om 10 uur te zijn. De parkeerplaats is niet erg groot en het zou zonde zijn als je niet kan parkeren. In de loop van de dag wordt het ook steeds drukker, dus als je er vroeg bent kan je in alle rust alles bekijken.

Ga eerst naar de achtbaan. Later op de dag staat hier een grote rij. Wij konden de eerste keer gelijk doorlopen, maar de tweede keer hebben we dik een half uur moeten wachten

In het Spoorwegmuseum zijn ook kluisjes. Bij binnenkomst naar links. Je ziet ze niet heel duidelijk en het is ook niet goed aangegeven, maar wel een aanrader. Hoef je niet de hele dag met je jas en tas te lopen.

Wij hebben een heerlijke dag gehad en vinden het spoorwegmuseum dan ook oprecht het leukste reisje van Nederland!

Footer 6 nieuw
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.