Veilig de lift in met je kind – een blog met tips

Van 9 tot 15 november is het Safety Awareness Week. En dit jaar vraagt het Liftinstituut aandacht voor kinderen en liftveiligheid. De aanleiding hiervoor is een tragisch liftongeval waarbij de arm van een vierjarig jongetje door een liftdeur werd meegetrokken. Dus het gaat nu even niet over de afwezigheid van ventilatiesystemen en (te weinig) afstand i.v.m. corona. Ben jij je bewust van de gevaren in een lift? En hoe leer jij je kind om veilig in de lift te stappen?

veilig de lift in met je kind

De aantrekkingskracht van een lift

Een lift heeft een aantrekkingskracht op een kind, daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kind er veilig in stapt. Ik weet het nog van mezelf als kind, hoe magisch ik het vond. Je drukt op een knopje en er gebeuren allerlei dingen. Er gaat een lampje branden en na een tijdje gaan er ineens deuren open! Je stapt erin en je voelt soms kriebels in je buik. De meneer die er ook instapte, gaat eruit als de lift stopt. En later stopt ‘ie ineens ergens anders. Wauw, daar staat ineens een mevrouw achter die deuren, hoe kan dat nou? Het lijkt de metamorfose naar artiest in de mini-playbackshow van Henny Huisman wel! En als je er dan zelf uitstapt, ben je ineens héél ergens anders. Met glazen liften is dat iets minder verrassend, maar daarin is het best spannend om steeds het perspectief te zien veranderen.

De lift als attractie, veilig met je kind instappen

Heel leuk dus allemaal, maar het is goed om ook stil te staan bij de mogelijke gevaren. Het is een beetje te vergelijken met deelnemen aan het verkeer. Je kunt je kind het beste vroeg leren hoe hij veilig met de lift kan gaan. Leg van te voren op een simpele manier uit hoe het werkt. Bijvoorbeeld aan een 2 tot 3 jarige: “We drukken samen op een knopje. En als we omhoog gaan, wachten we en houden we onze handen weg bij de deur. En we gaan pas weer lopen als de deur open gaat.” Vanaf een jaar of 3 / 4 kun je aan een kind uitleggen waarom iets wel of niet mag, zoals dat je handen tussen de deuren kunnen komen. Ook is het belangrijk dat je zelf laat zien wat je zegt; het goede voorbeeld geven dus.

Veilig in de lift: je kind weg houden bij de liftdeur

De belangrijkste tip van het Liftinstituut is om kinderen weg te houden van de liftdeur. Let vooral op bij glazen liftdeuren. Kinderen kijken namelijk graag door glazen deuren en zetten daarbij vaak de handen op het glas. En dan kan het gebeuren dat de handjes worden meegetrokken als de deuren opengaan. Met als gevolg dat een handje klem kan komen te zitten. Van die metalen deuren trekken misschien iets minder de aandacht van kinderen, maar ook hier kunnen kinderen hun handen beter niet op de deuren zetten.

veilig de lift in met je kind

Het veiligste is om tegelijkertijd in te stappen waarbij jij zelf aan de kant van de deur bent. Dat doe ik ook altijd met mijn zoontje, hij was het er dan eigenlijk ook niet mee eens dat hij voor de bovenstaande foto als eerste ‘moest’. Dat doe ik ook nóóit meer trouwens, want die deur ging al zowat dicht voordat ik er zelf bij stond! Gelukkig reageerde het knopje om de lift te roepen meteen! Want je moet ook zelf niet opeens je hand (of andere lichaamsdelen) tussen de liftdeuren doen om ze tegen te houden. Niet alleen omdat je een veilig voorbeeld voor je kind moet zijn, maar vooral ook omdat niet in elke lift een sensor zit die zorgt dat de deur meteen weer opengaat!

Niet springen in de lift

Op de één of andere manier willen kinderen nog wel eens gaan springen in de lift. Maar laat je kind dant niet doen in de lift, want dat is niet veilig. Springen in de lift kan namelijk een storing veroorzaken en leiden tot opsluiting. Een liftopsluiting is erg vervelend en kan een traumatische ervaring voor kinderen zijn.

liften in hal

Lift alarm en bereik in de lift

Stap sowieso niet gelijk in de lift als je de eerste of laatste in het gebouw bent. Want dan kan niemand je helpen als je vast komt te zitten. De lift vormt namelijk vaak een ijzeren kooi waarin je mobiele telefoon vaak geen bereik heeft. Alleen als er een 24-uurs spreek-luisterverbinding in de lift zit, zou je dan de lift kunnen nemen. Maar ook dan kan het vaak lang duren, voordat je bevrijdt wordt. Dan misschien toch maar niet met de lift, traplopen is gelukkig veilig en erg gezond en mét kind erbij hoef je gelijk niet meer naar de sportschool 😉

Bereid je kind voor op een opsluiting

Met mijn zoontje sta ik vrijwel dagelijks in de lift en ik heb hem in de loop der jaren spelenderwijs uitgelegd wat er allemaal gebeurt en kan gebeuren in zo’n lift. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je kind er bang mee te maken, zeker als het allemaal nog nieuw en spannend is voor je kindje, maar het is wel zo veilig om je kind voor te bereiden op een mogelijke storing en/of opsluiting in de lift. Dat voorkomt paniek.

Ik verzin bijvoorbeeld spelletjes met de cijfers op het tableau, ik vraag hem welke nummers hij kent en dan komen we vanzelf bij het knopje waar een plaatje met een bel op staat. Hij is nu bijna vier jaar en weet dat hij die knop lang ingedrukt moet houden als de lift kapot is. Of als hij er per ongeluk alleen in zou staan (je weet maar nooit…). “Dan gaat de liftmeneer met mij praten en die kan jou roepen!”

Wanneer is het veilig om je kind alleen met de lift te laten gaan?

Tja, lastig te zeggen wanneer het veilig is dat je kind alleen met de lift kan gaan. Net zoiets als alleen naar school fietsen. Of alleen buiten spelen danwel thuisblijven. Kijk of je kind zich aan de afspraken houdt die jullie gemaakt hebben. Daarbij is het belangrijk om steeds te herhalen wat er wel en niet mag en kan in een lift. En of je er zelf het vertrouwen in hebt dat jouw kind het kan.

kind bij lift

De meeste kinderen die ik hier in de flat alleen met de lift zie gaan, zijn ouder dan 10 jaar. Tegen de tijd dat mijn zoontje zover is, dan ga ik eerst wel een paar keer oefenen. Dan stap ik in bijvoorbeeld een verdieping eerder uit en op den duur gaan we één voor één, zodat ik eerst nog enigszins toezicht heb. En dan blijft het nog belangrijk om regelmatig na te gaan of hij nog weet wat hij moet doen bij een liftopsluiting. Namelijk alarm slaan via de alarmknop (of telefoon). En nooit jezelf proberen te bevrijden! Maar gewoon rustig op professionele hulp wachten.

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

2 reacties

  1. Ik heb al zo vaak tussen de deuren gezeten. Het lijkt wel of ze mijn rolstoel niet zien de sensoren. En ze gaan soms zo snel dicht! Ook de grote van sommige liften, van de parkeergarage in ziekenhuizen bv. Daar kan net 1 rolstoel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.