Veilig fietsen met kind naar school en hobby

De scholen zijn weer begonnen. De laatste jaren was men vooral bezig met de veiligheid i.v.m. corona. Maar hoe laat ik mijn kind veilig op de fiets naar school gaan? En vanaf welke leeftijd kan dat eigenlijk? Hier een blog ter inspiratie om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Vroeg veilig fietsen naar school

veilig fietsen met kind, vanaf welke leeftijd alleen naar school fietsen? In groep 7 halen kinderen hun fietsdiploma veilig in het verkeer!

Het klinkt natuurlijk wel zo veilig, om je kind met de auto af te zetten op school. Want dan kan ze niks overkomen. Maar zo vroeg mogelijk je kind veilig op de fiets naar school laten gaan, vind ik belangrijk. Zo doen kinderen namelijk ervaring op voor later. Want er komt een moment dat je kind zelfstandig op pad móét gaan. Bijvoorbeeld naar vriendjes, of later naar het voortgezet onderwijs. En zelf op de fiets naar de sportvereniging. Wie z’n kinderen al vroeg zelfstandig veilig op de fiets naar school laat gaan, laat ze ervaring opdoen in het verkeer. En zo voorkom je dat je kind terecht komt in de statistieken. In de ongevalstatistieken van fietsers scoren 12 tot 14-jarigen namelijk opvallend hoog…

Veilig fietsen met kind – investeer tijd in oefenen

kind leren fietsen

Mijn zoontje is 3 jaar en heeft deze afgelopen zomer op de camping leren fietsen zonder zijwieltjes. Onder een luid applaus van de medekampeerders op het veldje fietste hij trots zijn eerste rondje. In de weken na onze vakantieweek heb ik veel aandacht besteed aan het remmen. Op de camping deed hij dat door met zijn sandalen over het gras te slepen.

Thuis tijdens het fietsen op de stenen, kwam hij erachter dat zijn lievelingssandalen hierdoor kapot gingen. Dus hij had al gauw in de gaten dat hij op een ander manier moest gaan remmen. (En dus niet met andere schoenen aan, zoals hij zelfs slim had bedacht.) Ik vertelde hem steeds hoe hij moest remmen met zijn fiets. En bleef dat herhalen, herhalen, herhalen. En niet zomaar even op een mooie zonnige dag een paar keer heen en weer in de straat. Nee, we gingen iedere dag een stukje fietsen. Steeds een beetje verder. En ook als het regende.

Leren om te remmen op de fiets

Voordat ik hem veilig op de fiets naar school zou laten gaan, wilde ik zeker weten dat hij goed kan remmen wanneer ik in geval van nood “STOP!” moet roepen. Ik gaf hem vertrouwen door gewoon op mijn eigen fiets te stappen en naast hem mee te rijden. Onderweg vroeg ik hem af en toe om te remmen. Ik leerde hem aan om te stoppen zodra hij een scooter of een auto aan hoorde komen (voor zover je die nog hoort dan…). En bij elke keer als we op een kruising kwamen of ergens linksaf moesten. En dat deed hij netjes.

Tunnels en bruggetjes

Oefenen met remmen kan trouwens mooi bij tunneltjes en bruggetjes merkte ik. En daarbij ook het krijgen van vertrouwen. Wederzijds. Want je kind veilig op de fiets naar school leren gaan staat gelijk aan je kind leren loslaten. Eerst zette ik mijn fiets aan de kant om hem al rennend te begeleiden. Daarna mocht ik hem niet meer vasthouden, maar moest ik wel naast hem blijven. En de derde keer wilde hij zelf en racete hij met een galmende “Whiiiieeeeoeee!” door het tunneltje, met zijn beentjes wijd gespreid zelfs.

Vanaf welke leeftijd kan je kind dan veilig op de fiets naar school?

Zodra je kind niet alleen goed kan fietsen, maar dus ook kan remmen! En ook belangrijk is dat hij het verschil beseft tussen veilig op de fiets naar school gaan en in een parkje tegelijkertijd de duikende meerkoeten nakijken en daar achteromkijkend hele verhalen over vertelt. Zoiets kan je kind niet van de één op andere dag. Fiets daarom naast je kind, met hem aan de stoepkant, of zodra de weg dat toelaat, hem op de stoep en jij op de weg ernaast. Totdat je zeker weet dat hij het verkeer goed in de gaten heeft. En dat kun je testen door hem te laten stoppen als hij een auto hoort of ziet bijvoorbeeld.

De leeftijd waarop je kind veilig op de fiets naar school kan? Ik denk dat dat eerder is dan de meeste mensen zullen denken. Kinderen leren snel. De leeftijd waarop je kind het kan, is dus eigenlijk wanneer je er als ouder klaar voor bent om de tijd te kunnen investeren en het vertrouwen kunnen geven. 😉 Mijn zoontje is drie jaar en fietst veilig op de fiets naar school, oftewel de peuterklas. En ja, dat is en blijft spannend, ook al fiets ik er nu nog naast.

Veilig fietsen met kind – plan je route

Fiets de route een paar keer met je kind wanneer je niet op tijd hoeft te letten. Op een zondagochtend ofzo. In ieder geval buiten de spits. Zo kun je even testen of de route veilig is zonder dat je op de klok hoeft te kijken, omdat je kind op tijd op school moet zijn en je zelf ook door moet racen naar je werk. Je kunt dan ook meteen timen hoeveel eerder je de wekker moet gaan zetten als je voor het echie gaat. Neem daarin ook de pauzes mee. Al doende leerde ik dat mijn zoontje na 1 kilometer een korte drinkpauze nodig heeft.

Kruispunten op weg naar school

veilig fietsen met kind, vanaf welke leeftijd alleen naar school fietsen? In groep 7 halen kinderen hun fietsdiploma veilig in het verkeer!

Tip: geef je kind vóór het oversteken van élk kruispunt (steeds weer herhalen dus weer) instructies om niet midden op een kruispunt te stoppen, omdat hij dorst heeft ofzo… (Dat gebeurde mij een keer.) Mijn ervaring is dat de meeste fietsersverkeerslichten zijn afgestemd op fietsers die (schat ik) minimaal 12 km/u fietsen. Mijn zoontje zal de 8 km/u misschien net aan halen gok ik. En daardoor fietsen we nét op het punt dat de auto’s van rechts alweer groen licht krijgen en beginnen te rijden als wij daar voorlangs gaan! Let daarom extra goed op bij kruispunten! Probeer ze te vermijden totdat je kind hard genoeg kan fietsen. Of steek over via het voetgangersgedeelte.

Voordelen van veilig fietsen met kind

Fietsen maakt kinderen zelfstandig. Voor je kind is de fiets zijn eerste eigen transportmiddel. En die eigen fiets opent voor de wereld, met voorheen onbereikbare bestemmingen. Je kind hoeft niet meer te wachten tot papa of mama tijd heeft om hem of haar weg te brengen. Naast veilig op de fiets naar school, kan je kind zelf naar het zwembad, de bibliotheek of naar opa en oma. Hiervoor moeten ze natuurlijk wel eerst goed kunnen fietsen en weten hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. En daar komt ook weer het vertrouwen en het loslaten van papa en mama om de hoek kijken.

Groep 7 verkeerslessen en fietsexamen

In groep 7 worden kinderen in Nederland intensief voorbereid op de verkeersveiligheid en het verantwoordelijk deelnemen aan het verkeer. Verkeerslessen vormen een belangrijk onderdeel van het curriculum, waarbij kinderen kennis opdoen over verkeersregels, verkeersborden en het veilig oversteken van wegen. Ze leren ook de basisvaardigheden van het fietsen, zoals het handig gebruikmaken van handremmen, het in evenwicht blijven en het veilig manoeuvreren in het verkeer.

Een hoogtepunt voor veel leerlingen is het verkeersexamen en het behalen van het felbegeerde fietsdiploma. Het verkeersexamen is een praktische test waarbij kinderen laten zien dat ze de verkeersregels goed begrijpen en kunnen toepassen. Ze fietsen een vooraf bepaalde route in de buurt, waarbij ze moeten laten zien dat ze op de juiste momenten handgebaren gebruiken, goed om zich heen kijken en veilig kunnen anticiperen op verkeerssituaties.

Na het succesvol afleggen van het verkeersexamen ontvangen de kinderen het fietsdiploma. Dit diploma bevestigt dat ze de basisvaardigheden van het fietsen en verkeersinzicht hebben verworven. Het behalen van het fietsdiploma is niet alleen een persoonlijke mijlpaal, maar ook een belangrijke stap in het vergroten van de verkeersveiligheid. Het stelt de kinderen in staat om met meer vertrouwen en verantwoordelijkheid deel te nemen aan het verkeer, zowel nu als in de toekomst.

Wanneer kind alleen naar school op de fiets?

Het moment waarop een kind alleen naar school mag fietsen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de wetgeving en de inschatting van ouders/verzorgers. Over het algemeen wordt aanbevolen dat kinderen pas alleen naar school fietsen wanneer ze een bepaald niveau van verkeersvaardigheid en verkeersbewustzijn hebben bereikt.

In Nederland, bijvoorbeeld, worden kinderen meestal aangemoedigd om vanaf ongeveer 10 a 11 jaar oud zelfstandig naar school te fietsen. Dit komt vaak overeen met groep 7 of 8 op de basisschool, omdat kinderen op dat moment meer vertrouwd zijn met verkeersregels en ervaring hebben opgedaan in verkeerseducatieprogramma’s, zoals het verkeersexamen en het behalen van het fietsdiploma.

Natuurlijk is de beoordeling van de rijpheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van het kind ook belangrijk. Ouders/verzorgers moeten ervoor zorgen dat hun kind voldoende verkeersinzicht en -vaardigheden heeft ontwikkeld, in staat is om verkeerssituaties correct te beoordelen en op een verantwoorde manier met andere weggebruikers kan omgaan. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om de route naar school te evalueren op mogelijke gevaren en een veilige route te kiezen.

Fietsen als uitlaatklep

De energie waarmee kinderen overlopen, raken ze niet kwijt achter de computer, op de bank bij de televisie of in de klas. Aan het eind van een lange dag zitten en hangen barsten ze soms letterlijk de school uit, hollend over het schoolplein, op weg naar … de auto. Met als gevolg: gedoe en geruzie op de achterbank en drammende kinderen thuis. Fietsende ouders hebben daar toch echt minder last van. Want trappend op weg naar huis komen hun kinderen weer helemaal bij.

veilig fietsen met kind, vanaf welke leeftijd alleen naar school fietsen? In groep 7 halen kinderen hun fietsdiploma veilig in het verkeer!

Fietsen is gezond

Gebruik dit niet als argument om bij je kind mee aan te komen. Want de meeste kinderen vinden alles wat gezond is bij voorbaat verdacht. Maar voor jou als ouder is het goed om te weten dat wetenschappers steeds weer bevestigen dat het gebruik van de fiets (en wandelen) dé manier is om gezond te blijven (en overgewicht te voorkomen!) bij de alledaagse verplaatsingen. Dus voor kinderen én grote mensen. Ik zou zeggen: geef het goede voorbeeld aan je kind en ga samen veilig op de fiets naar school, naar vrienden en naar de sportclub, zo pik je zelf ook elke dag heel wat minuten lichaamsbeweging mee.

Niet vergeten als je veilig gaat fietsen met kind

fietsenstalling
  • Wondreinigingsdoekjes/desinfectiemiddel en pleisters bij beginnende fietsers 😉
  • Een stoere helm opzetten (vanaf het begin mee leren fietsen! Mijn zoontje droeg hem al vrijwel dagelijks vanaf het moment dat hij voorop mijn fiets meeging.) Via deze link vind je de top tien kinderfietshelmen
  • Van te voren insmeren met zonnebrandcrème
  • Of een regenpak meenemen/aantrekken
  • Droge sokken meegeven
  • Handschoenen in de winter of handige Wobs
  • Controleren of de banden hard genoeg zijn (en zo nodig oppompen)
  • Bidon met water
  • Een fietsslot

Lees ook deze blogs:

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.