Skip to Content

Mindfulness Doeboek. Aandacht voor het nu. Een training in 8 weken.

Het mindfulness Doeboek van Eva Brobbel is een praktische gids richting een meer mindful leven. Om meer mindful te kunnen leven heb je niet eerst een uitgebreide theoretische verhandeling nodig. Je moet het gewoon doen. En dit boek helpt je daarbij. Iedere week biedt dit Doeboek een houvast om meer Mindful te gaan leven. En dat 8 weken lang. Ben jij iemand die altijd in de doe-stand staat? Dan is dit boek zeker iets voor jou. Eén advies van mijn kant: start in een week dat je een paar dagen vrij bent of gun jezelf op zijn minst de ruimte om nieuwe dingen aan te leren.

werken op de automatische pilooot

Mindfulness, niet gisteren of morgen, maar dit moment.

Mindfulness. Eén van de dingen waar ik weleens van had gehoord, maar eigenlijk niet precies wist wat het concreet inhield. Wat ik wel wist en weet is dat aandacht voor mijn lijf geen overbodige luxe is. En af en toe eens stil staan ook niet. Ik sta continu in de doe-stand. En dat is eigenlijk in een notendop waar mindfulness voor staat. Wat minder in de doe-stand, wat meer aandacht voor je zintuigen. En het belangrijkste: leven in het nu. Ik ben bijvoorbeeld dol op eten, maar toch bemerkte ik door deze training dat ik het merendeel van de tijd mijn eten gedachteloos naar binnen werk. Dat is toch zonde van dat heerlijke eten? En je kan boos of verdrietig zijn over wat gisteren is gebeurd of angstig voor de dag van morgen. Maar, de dag van vandaag gaat dan zomaar aan je voorbij. Dat wil je toch niet?

Mindfulness Doeboek

Praktische gids Doeboek Mindfulness

Ik had het Mindfulness Doeboek al een tijdje thuis liggen. Het plan was om hier tijdens de zomervakantie aandacht aan te besteden. Want… dan had ik er de tijd voor. Niet dus. Zoals wel vaker gebeurd.. want ik heb nog zoveel te doen. Geïnitieerd door mijn ervaringen bij de powercommunity ben ik toch gestart met het Mindfulness Doeboek. Het vreemde was, ik had het al een keer doorgebladerd, en toen vond ik het héél ingewikkeld. Een excuus om niets te hoeven veranderen. Dit Doeboek is zo makkelijk als het maar zijn kan! Je wordt iedere week geholpen. Iedere week staat een overzicht met de opdrachten van die week, uitleg waar nodig, een vragenlijst, lijsten met ervaringen van je opdrachten en een evaluatie van die week. Hartstikke handig. Tot slot wordt je geholpen door middel van downloads op de website van Eva Brobbel. Het wachtwoord staat in het boek.

De 7 pijlers van Mindfulness

 • Niet oordelen
 • Geduld
 • Frisse blik
 • Vertrouwen
 • Niet streven
 • Acceptatie
 • Loslaten

Mindfulness kan ontspanning bieden, maar het is er niet op gericht. Het gaat over je bewust zijn van alle ervaringen, prettig of onprettig, zonder oordeel en zonder ze te willen veranderen. Accepteren wat er is, zoals het is. Alleen opmerken en erbij blijven met je aandacht is meestal voldoende.

de man op de heuvel oefening

Mijn ervaring met het Doeboek Mindfulness

Mindfulness Doeboek

Inmiddels bijna 4 weken bezig met dit Doeboek. Ik had gedacht dat ik het lastig zou vinden om de meditatie te doen. Maar, na 2 weken is het onderdeel van mijn dagelijkse ritme. De eerste week begint met dagelijks een bodyscan (voelen van je lijf van tenen tot kruin). Daarom was ik blij dat ik hiermee startte in de herfstvakantie. Zo had ik mijzelf de ruimte gegeven om hieraan te wennen en een goede start te maken. Eva Brobbel geeft aan dat je de meditatie ook op kantoor kan doen. Dat zie ik mezelf met de bodyscan nog niet doen, maar dat kan wel met de zitmeditatie. Meditatie klinkt heel zweverig, maar dat is het in feite niet. Wat je doet is aandacht geven aan je lijf. Wat voel je, welke gedachten heb je eventueel. Zodat je wat meer in je lijf zit in plaats van alleen in je hoofd.

Minder in doe-stand, aandacht voor de zintuigen

pay attention

Nu 4 weken sta ik niet alleen maar in de doe-stand. Ik neem nu ook de tijd om aandacht te geven aan mijn lijf en aan het moment. Tijdens het fietsen zie ik de natuur, ik hoor de vogels, voel de kou. Ik proef mijn eten. Je leert ook dat al die zintuigen belangrijk zijn. Als je een rozijn eerst uitgebreid bekijkt en aanraakt voordat je hem opeet is de smaak meer intens. Zeker in deze tijd van thuiswerken vind ik het belangrijk om even te pauzeren van het scherm. Ik maak nu in de middag een wandeling. Voorheen zat ik alweer achter de laptop met snel opkomende hoofdpijn als gevolg. Ik voel me hier in ieder geval beter door. En ik weet nu zeker dat, ookal ga ik weer naar kantoor, ik ga dit nieuwe dagritme behouden, inclusief de meditatie.

Wat biedt het Mindfulness Doeboek?

 • Praktische gids met duidelijke, heldere opdrachten per week.
 • Invulformulieren voor de opdrachten, inclusief evaluatie per week
 • Downloads voor de meditatie-oefeningen.
 • Verschillende meditaties zodat je een keuze kan maken wat bij jou past.
 • Gids die gebaseerd is op het officiële Mindfulness Based Sress Reduction (MBSR) programma, ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.

Aandachtspunt:

Ik vind de ruimte om notities te maken en ervaringen op te schrijven beperkt. Bovendien schrijf ik liever niet in een boek. Daarom heb ik voor iedere week alles (met aandacht) uitgeprint. Je kan het eventueel ook invullen in word of excell.

Wat heb je nodig?

 • De wens en het besef om minder in de doe-stand te staan.
 • Jezelf de ruimte geven om nieuwe structuur aan te brengen in je dagritme. In eerste instantie zal het je wat meer tijd kosten, ook om te wennen en nieuwe dingen aan te leren. Daarna zal die tijd minder zijn.
 • Tijd besteden in de dag voor aandacht voor je lijf. (minimaal 2 x een half uur).
Mindfulness Doeboek

Kinderen en Mindfulness

Het Doeboek Mindfulness is gericht op volwassenen. Maar, ook kinderen kunnen baat hebben bij Mindfulness. Als mijn zoon (13) slecht in slaap kan komen, dan doe ik samen met hem de bodyscan. Dat werkt voor hem om voldoende te ontspannen om in slaap te komen. Voor jongere kinderen (van tot 12 jaar) is er het boekje ‘stilzitten als een kikker‘ van Eline Snel. Dit heeft dezelfde meditaties (ook te downloaden), maar gericht op kinderen. En wat het voor ouders én kinderen kan betekenen om meer bewust van het nu te zijn kan je terug lezen in de blog van Delicia over 30 dagen mindful met je kind.

Specificaties

Uitgever: Rubinstein|,Auteur: Eva Brobbel | 9789047627784| juli 2020 | 152 pagina’s| Interesse? Meer info vind je hier

Mindfulness Doeboek

Lees ook

Doeboek voor docenten

Doeboek voor volwassenen

Footer4 nieuw
EllesInVerwonderLand
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.