Doeboek voor volwassenen – het perfecte vermaak voor de zomer!

Als kind was ik altijd al gek op doeboeken. Nu ik volwassen ben, vind ik het vaak zelfs een beetje jammer dat deze er voor mensen van mijn leeftijd niet meer zijn. Maar dat heb ik dus blijkbaar verkeerd gedacht, want er is dus gewoon een doeboek voor volwassenen! En deze heb ik al apart liggen voor de zomervakantie…

Doeboek voor volwassenen

Het enige echte doeboek voor volwassenen

Doeboek vol.2 is een vakantiedoeboek speciaal voor volwassenen. Puzzels en raadsels om je geest roestvrij te maken en je hersenen te herbebossen. Leer terwijl je jezelf vermaakt en vermaak jezelf terwijl je leert.

Dat is de omschrijving van het ‘Doeboek voor volwassenen Vol.2’ (want er was blijkbaar ook al een eerste deel verschenen). Het boek is gemaakt door een journalist en echte kenniskampioen Daniel López Valle (en dat is aan het niveau en de originaliteit van de opdrachten ook wel te merken) en zijn partner Cristóbal Fortúnez, die de fantastische illustraties bij dit doeboek voor volwassenen heeft gemaakt. Van de Spaanstalige editie zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Je kunt in dit boek wel 150 oefeningen en opdrachten vinden, wat garant zou moeten zijn voor 120 uur puzzelplezier. Dus haal je potlood maar uit de kast!

quiz

Voor alle volwassenen die nog even kind willen zijn

Dit was wat ik dus al die jaren heb moeten missen! Toen ik nog op de basisschool zat, keek ik 2 keer per jaar enorm uit naar dat moment dat je het doeboek mee naar huis kreeg. Ik had toen een abonnement op een bekend schooltijdschrift, en twee keer per jaar was het feest! Andere kinderen keken dan ook jaloers naar mijn doeboek. Terwijl ik naar huis liep, brandde het boek in mijn handen, want wat wilde ik er graag aan beginnen! Dat deed ik natuurlijk niet, ik bewaarde het nog braaf voor de vakantie. Nu ik zelf kinderen heb, zie ik dat zij ook regelmatig een doeboek of leuk puzzelboekje hebben. Dan ben ik bijna zo enthousiast dat ik zelf die opdrachtjes met ze mee wil gaan maken. Wat zou het dan ook leuk zijn om een doeboek voor volwassenen te hebben! En nu is deze er dus.

Opnieuw ligt het me hier vanaf de tafel aan te staren. Het roept naar me: ‘Pak een pen, en vul mij in!’ Maar ik laat het nog braaf liggen, tot het echt vakantie is. Natuurlijk heb ik er stiekem al wel het één en ander in zitten lezen. Want tja… ik moet natuurlijk wel een goede review kunnen maken. Dat mijn man roept dat ik nog niet stiekem mag beginnen, schuif ik dan dus ook met dat argument aan de kant. Ik heb straks helemaal geen voorsprong bij het maken van deze puzzels als we er met de familie mee aan de slag gaan, dit is gewoon onmisbaar research!

Het tofste doeboek voor volwassenen dat je maar kunt bedenken

Waarom dit boek dan zo mijn aandacht trekt? Het ziet er gewoon zó tof uit, dat je er wel mee aan de slag MOET. Dat komt in eerste instantie door de geweldige tekeningen. Een beetje cartoonesk, veel bekende mensen en een heerlijk kleurgebruik.

De puzzels zijn ontzettend uitdagend. Denk niet aan een gewoon kruiswoordpuzzeltje of sudoku, maar dit is echt een boek om je hersens te laten kraken. Op een leuke manier dan, dat wel. Voorin het boek staat ook een rijtje pictogrammen opgenomen. Zo heb je de volgende puzzels (en ik neem de tekst even letterlijk over uit het boek, dan zul je merken dat het ook heel grappig is):

  • Groen: lichte breintraining.
  • Geel: matige intensieve hersenoefeningen. Lichte neurale overhitting.
  • Rood: zware hersengymnastiek. Neuraal kookpunt.
  • Genieënverdelgers: hoog-intensieve cerebrale ervaring, alleen voor extreem goed getrainde geesten.
  • Een schaaltje olijven: speciaal aanbevolen voor groepjes.
  • WC: perfect voor de afzondering en mentale focus die alleen een wc kan bieden.
  • Remember: zaken waar we graag aan terugdenken.

Vooral naar de puzzels met het symbool van een schaaltje olijven én de wc-puzzels was ik natuurlijk erg benieuwd!

David Hasselhoff

Een boek met van alles wat

Het doeboek voor volwassenen staat echt bomvol. Denk aan vermaak, logische spelletjes, letterpuzzels, doolhoven, quizzen en kruiswoordpuzzels. Maar dan net allemaal met een ludieke twist.
Zo moet je bijvoorbeeld ontdekken door welke kwal David Hasselhoff is gestoken, zoek je helden en hun aartsvijand bij elkaar en maak je een kruiswoordpuzzel waarbij je bandnamen moet doorstrepen die alleen maar met emoji’s zijn weergegeven.
Of je ontdekt hoe honden in allerlei talen blaffen, moet je uit een mega doolhof zien te bevrijden op een festivalterrein (en mag dan niet bij de dixies uitkomen) en frist je kennis over de scheikundige symbolen en elementen weer even op.

Je puzzelt over plagiaatzaken in de muziekgeschiedenis, moet bekende motoren herkennen uit films en moet Netflix series herkennen aan de hand van een opdruk op een t-shirt.
Dit en nog veel meer tref je dus aan in ‘Doeboek voor volwassenen vol.2’. Je kunt het zo gek niet bedenken (en dat is dus niet zomaar een uitspraak, want zo gek kon ik het echt niet bedenken).
Wij gaan in de zomervakantie altijd met de familie op vakantie en dit boek heb ik dus met heel veel moeite apart gelegd om dan pas te gaan maken. Maar het beeld van David Hasselhoff die is aangevallen door een kwal laat me niet los, dus het is nog even volhouden. En dan weet ik zeker dat we ons met zijn allen enorm zullen gaan vermaken!

Kijk hier voor de wintereditie

doeboek voor volwassenen

Specificaties ‘Doeboek voor volwassenen Vol.2’

Auteur: Daniel López Valle | Illustraties: Cristóbal Fortúnez | Vertaling: Uitgeverij MUS | Uitgeverij: Uitgeverij MUS | 9789045327457 | 15 mei 2023 | 96 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Lees ook het grote doeboek voor vakantiegangers

footer 8
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.