Skip to Content

Setup, een vleugje Rummikub gecombineerd met speels en tactisch denkwerk!

Ben jij groot fan van Rummikub en houd jij van een potje tactisch denkwerk met cijfers en figuren? Dan is Setup het geschikte spel voor jou! De geleerde combinaties van Rummikub pas je toe tijdens dit spel maar pas op dat je je tegenstanders geen bonuspunten geeft. Wie haalt als eerste de eindstreep? Succes en Set-m’ up!

materialen

Setup, een gecombineerde versie van rummikub en kaarten

Setup is een losstaand spel wat iets weg heeft van het spel Rummikub en de tekens van het kaartspel. Bij Setup zijn de volgende materialen bijgeleverd:

  • beurtbalkje waar de persoonlijke stenen op staan ( dit zijn er 4 bij start beurt )
  • het ‘grabbel’ zakje waar de overige stenen in zitten
  • 4 pylonnen om je mee te verplaatsen over het bord

Tijdens de start van het spel pakken de spelers elk 4 stenen uit de grabbelzak en plaatsen zij deze op hun beurtbalkje. In het midden van het bordspel worden ook 4 stenen neergelegd en naast het bord nog eens 4. Dit zijn de vrije pakstenen. De vier stenen moeten na het eindigen van elke beurt weer aangevuld worden tot 4 net zoals je eigen beurtbalkje.

De jongste van het gezelschap mag beginnen en heeft de vrije keus om een steen uit het midden te gebruiken voor zijn of haar set. Dit kan een set zijn die oplopend is van dezelfde kleur zoals 2, 3 en 4. Een andere mogelijkheid voor een set is het cijfer gelijk te hebben maar kleur en vorm anders zoals een harten 6 een klaver 6. Bij optie 1 zou ik nu 3 punten krijgen. Bij optie 2 zou ik nu 2 punten krijgen.

Aan het einde van de beurt wordt er gekeken hoeveel punten je hebt verkregen door de geplaatste stenen. Let op, gebruik jij de persoonlijke stenen van je tegenstander krijgen zij bij telling een bonuspunt. Als de persoonlijke beurt voorbij is, en de pylonnen zijn verzet, zorg je dat de vrije pakstenen weer aangevuld worden tot 4 en dit geldt hetzelfde voor je eigen beurtbalkje.

Setup

Setup, de bijgeleverde handleidingen en qr-code.

Bij Setup is de handleiding in verschillende talen bijgeleverd. Dit zorgt ervoor dat het meteen voor een hoop spelers toegankelijk is. In de handleiding staat onder andere de speluitleg, welke materialen er zijn en voorbeelden met welke combinaties er mogelijk zijn. Tevens is er ook een QR-code te scannen met de speluitleg. Deze is alleen in het Engels te beluisteren en is er geen mogelijkheid tot een andere taal. Daarentegen zitten er in de box handleidingen in verschillende talen waardoor het alsnog toegankelijk blijft. Hieronder de talen waarin het beschikbaar is:

  • Nederlands
  • Engels
  • Duits
  • Frans
  • Italiaans
materialen

Het tactische denkwerk voor extra punten

Tijdens het spelen van Setup probeer je in je eigen beurt een set te creëren. Dit kan zoals hierboven beschreven in een opeenvolgende rij of het combineren van hetzelfde cijfer in verschillende kleuren. Beide opties zijn hieronder weergegeven. Tijdens de eerste keer spelen had ik echter niet door dat je geen meerdere sets mocht tellen. Je kiest er in je beurt bewust voor optie 1 of optie 2. Het kan ook zonder deze regel gespeeld worden maar hierbij heb ik gemerkt dat het spel sneller klaar. Tevens is de startspeler in het meeste voordeel en kan het gemakkelijkst als eerste over de finish komen.

Op de linker foto is de gele ster 9 en de gele ster 10 samen een set, beide stenen zijn geel gekleurd en hebben als teken een ster. Als ik in mijn beurt ervoor kies om de gele ster 10 te combineren met de 9 mag ik het niet ook nog combineren met de rode harten 10. Op de rechterfoto zie je een opeenvolgende rij van een paarse klaver 2 tot een paarse klaver 6. De witte lijnen op het bord zorgen ook voor de combinaties. Zo speel je dus niet alleen horizontaal en verticaal, maar ook diagonaal. Een leuke toevoeging vond ik! Het spel is klaar als je over de finish heen komt. Die is per aantal spelers anders. Kijk naar het bordspel en zoek in de blauwe vakjes het aantal figuurtjes. Wat gelijk staat aan de aantal deelnemende persoon is de finish lijn.

Een korte omschrijving van Setup

Het spel Setup is te spelen vanaf 8 jaar in verband met de kleine onderdelen en het denkwerk wat erachter zit. Je kan het alleen of in teams spelen met vrienden of familie. Hierbij is de regel van 2 tot 4 spelers gehanteerd. Dit vanwege de persoonlijke vlakken die matchen aan jouw eigen beurtbalk. Nieuwsgierig geworden naar Setup en eventuele verdere uitleg? Meer informatie over Setup vind je hier.

Mijn ervaringen met Setup

Ik ben een erg groot spelletjes fanaat en vind het dan ook heerlijk een weekend vol te plannen met verschillende games. Zo was tijdens het lange hemelvaart weekend het spel Setup aan de beurt. Ik heb dit samen met twee andere personen uitgeprobeerd / gespeeld. Ik ben een groot fan van rummikub en wilde dit daarom dan ook erg graag spelen. De beschrijving in de handleiding is makkelijk en snel te volgen wat er voor zorgt dat je snel kan beginnen. Het enige minpuntje , als ik iets zou moeten bedenken, is de qrcode die alleen te beluisteren is in het Engels. Anderzijds zijn er van 5 verschillende talen handleidingen toegevoegd dus zou je prima aan de slag ermee kunnen.

De materialen zijn van stevig karton en plastic gemaakt en passen goed op elkaar bij het plaatsen van verschillende stenen. De eerste keer hebben wij een regel verkeerd geïnterpreteerd waardoor wij met meerdere sets snel klaar waren en de volgende keer het volgens de originele regels gespeeld hebben. Het is een leuk en tactisch spel omdat je met gebruik van de persoonlijke stenen zelf hoger scoort maar hierdoor je ook punten aan je tegenstander geeft. Het is makkelijk mee te nemen en weinig opzet werk. Een absolute aanrader als vakantiespel of op de zondag middag onder het genot van een drankje en een knabbeltje.

Lees ook deze blogs van Asmodee

Footer4 nieuw
Kimberley
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.