Het grote doeboek voor vakantiegangers – een boek vol afwisseling

Volgende week vertrek ik op vakantie en ik heb deels al mijn koffer ingepakt. Het grote doeboek voor vakantiegangers heb ik meteen in mijn tas ‘voor onderweg’ gestopt. We moeten namelijk twee dagen in de auto zitten en daarna hebben we twee weken de tijd om heerlijk te ontspannen op de camping. Ik neem altijd graag leesboeken mee op vakantie, maar ook tijdschriften, bulletjournal en een puzzelboekje. Aan puzzelboeken stel ik best wat eisen. Het moet afwisselend zijn en qua niveau precies goed. Ik laat je graag dit vakantieboek zien, dat aan al mijn wensen voldoet.

Het grote doeboek voor vakantiegangers

Bij uitgeverij MUS houden ze van reizen! Ze doen dat wanneer ze kunnen en zelfs wanneer niet, want niets weerhoudt ze ervan hun dolende geest in beweging te houden en rond te zwerven. Dit activiteitenboek is een eerbetoon aan de reizen die ze al hebben gemaakt en de reizen waar ze nog van dromen. Het is een compendium van reisactiviteiten dat ervoor zorgt dat je je hersens pijnigt, dat je verrast, je de wereld laat zien en je de tijd laat vergeten.

Ze hebben in Het grote doeboek voor vakantiegangers bestemmingen in alle geuren en smaken in de aanbieding. Voor stedentrippers, avonturiers, cultuurliefhebbers, ontdekkingsreizigers, voor liefhebbers van lekker eten… Ga mee op reis, stel je vindingrijkheid op de proef en word een echte wereldreiziger!

Ga je mee op reis?

Natuurlijk heb ik voor jullie al even goed gekeken in Het grote doeboek voor vakantiegangers. Ook al laat ik mij graag verrassen, ik wil er graag iets zinnigs over kunnen zeggen. Aangezien ik dit jaar wat later op vakantie ga, omdat wij in regio Noord wonen, wil ik jullie al wel vast via Mamascrapelle dit boek laten zien.

Het leuke aan Het grote doeboek voor vakantiegangers is dat je echt op reis gaat, nouja… mentaal dan. Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken. Het start met een hippietrail, daarna volgen een aantal bladzijdes met stedentrips. In de puzzels die gaan over de stedentrips zit veel informatie die echt nuttig en leuk is om te lezen. De makers van het puzzelboek hebben dit heel goed gedaan, omdat de puzzels er volledig in verweven zijn. Ik zie puzzels over New York, Kaapstad, Marrakesh en nog veel meer prachtige steden.

Na de stedentrips zijn er vele bladzijdes over natuurreizen, waarbij de puzzels gaan over dieren uit bepaalde gebieden en de omgeving. Het niveau van de puzzels is best pittig, maar daar houd ik wel van. Dus geen ‘gewone’ woordzoeker, maar eerst moet je vragen over de natuur beantwoorden voordat je weet welke woorden je moet opzoeken. Gelukkig geen vragen waar je eerst wikipedia voor hoeft te raadplegen, anders zou het vakantiegevoel er voor mij gauw af zijn. Zoals mijn wens was: voor mij ‘precies goed’. Wel zie je aan de tekst op de cover (zie hierboven) dat het taalgebruik soms pittig is. Dit kun je ook verwachten in Het grote doeboek voor vakantiegangers.

Het grote doeboek voor vakantiegangers – we vervolgen de reis

Nadat we de natuur van alle continenten hebben bekeken en uitgepuzzeld, gaan we verder naar de ‘gastronomische uitstapjes’. Met andere woorden…. eten! Zo zie ik een eetbare sudoku, eehhhh niet echt natuurlijk, een breinbreker over drijvende markten en een paellabyrint. Ik word al zo blij van de inhoudsopgave! De puzzels in dit hoofdstuk zijn, net als in de overige, superleuk geïllustreerd. Alle illustraties zijn in dezelfde tinten. Dit maakt het sfeervol, vrolijk, maar toch ook overzichtelijk. De felle neon kleur op de cover komt, gelukkig wat mij betreft, in een wat gematigdere versie terug in het boek zelf.

Kleine letters

Als we zijn uitgegeten, ehhh gepuzzeld met eten, komen we aan bij de culturele reizen. In Het grote doeboek staan ook veel puzzels voor culturele vakantiegangers. We gaan op zoek naar verloren erfgoed, redden ‘en passant’ een klooster en gaan schilders ontmoeten uit de Provence en de Côte d’Azur. Ook hier zie ik weer breinbrekers, taalpuzzels (daar hou ik zo van!), getallenpuzzels en logische puzzels. Gedurende de verschillende reizen, dus ook de culturele reis, staan er hints. Dat is wel zo prettig, want soms lijken de puzzels mij echt heel pittig. Ook nu weer veel informatie over de steden en de activiteiten en leuke weetjes over de reis die we maken. Zo is het puzzelboek echt één geheel.

En we gaan nog niet naar huis…nog lange niet, nog lange niet…

Het grote doeboek voor vakantiegangers stelt op de cover 100 uur aan puzzelplezier te geven aan de puzzelaar. Als ik het boek doorblader geloof ik dat absoluut. Wat een verscheidenheid aan puzzels en informatie! Eén aandachtspuntje voor de leesbrildragende puzzelaars onder ons: vergeet je bril niet. De letters zijn namelijk echt heel klein. Ik vind het niet storen, maar het had echt niet kleiner moeten zijn dan dit. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het te klein vinden.

De volgende reis op het programma is een spirituele. We gaan langs Machu Picchu, doen een retraite in Wenen en gaan op weg naar Santiago. Een kruiswoordpuzzel, zoek de verschillen voor gevorderden en een dot-to-dot puzzel kom ik hier tegen.

Het grote doeboek voor vakantiegangers eindigt met ontdekkingsreizen en wereldreizen. Ik zie op deze bladzijdes ook weer veel korte weetjes, geanimeerde verhalen en verschillende puzzels. Muziekpuzzels, logische puzzels en souvenirs raden. Wat een afwisseling!

Natuurlijk ook de oplossingen

Een puzzelboek is voor mij niet compleet zonder oplossingen achterin. Ik kijk niet snel, maar als ik echt niet verder kom vind ik het ongelooflijk irritant als ik nergens het goede antwoord kan vinden. De juf in mij kijkt ook altijd puzzels na als ik ze af heb.

Het grote doeboek voor vakantiegangers is zeer afwisselend en compleet. Van een pittig niveau, maar het lijkt wel goed te doen. Hints voor als je even een lift nodig hebt tijdens je puzzelreis en de oplossingen als je volledig bent gestrand. Stop jij het ook in je tas?

Specificaties Het grote doeboek voor vakantiegangers

Auteur: Raquel Pineiro | Illustraties: Beatriz Lozano Bárez | Vertaling: Textcase | Uitgever: MUS | juli 2023 | 96 pagina’s | 9789045328300 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.