Drinkfles zonder plastic, een sterke en mooie collectie van Pura

Niet lang geleden dronken we als mensen allemaal nog uit wegwerpflesjes en pakjes drinken. Een pakje mee naar school was normaal. De schoolmelk kwam immers ook in pakjes. Langzaam aan werd het steeds gebruikelijker om hervulbare flessen en bekers te gebruiken. Voornamelijk plastic, soms RVS. En toen waren daar opeens de Doppers die het hip maakten om herbruikbare flessen te gebruiken. Door hun gebruik van goede materialen, hippe kleuren en slimme marketing kwam de plastic herbruikbare fles in een populaire opwaartse golf. Niks mis mee, ik ben ook graag meegegaan op die golf. Maar tegenwoordig ben ik plastic herbruikbare flessen beu. Ondanks dat het “goed” plastic is stuit ik op wat dingen die me tegenstaan. Hoog tijd om op zoek te gaan naar een fijne drinkfles zonder plastic!

drinkfles zonder plastic pura flessen

Herbruikbare flessen

Herbruikbaar is goed, zover zijn we inmiddels wel als mensen toch? Maar dan volgt snel een tweede vraag, van welk materiaal kies je een herbruikbare fles? Je kan kiezen voor plastic. Dit komt in goed en minder goed plastic. Dat heeft te maken met de herkomst en met soms de aanwezigheid van weekmakers die vanuit het plastic in je drinken komen. Die weekmakers zijn niet goed voor je gezondheid. Naast plastic kan je ook kiezen voor RVS, roestvast staal. ( Al noemen veel mensen RVS roestvrij staal.) Uberstevig materiaal en dit materiaal kan ook goed tot thermos gemaakt worden. En dan is er nog glas. Mijn eerste keuze was ooit een herbruikbare fles met plastic. Maar nu wil ik een drinkfles zonder plastic.

Voordelen plastic drinkflessen

 • Stootvast
 • Licht
 • In veel leuke kleurtjes te maken
 • Makkelijk schoon te maken
 • Kan vaak in de vaatwasser
 • Betaalbaar

Nadelen plastic drinkflessen

 • Verkleurt na verloop van tijd (ook bij alleen gebruik van water)
 • Zure en hete vloeistoffen kunnen vaak niet
 • Goed het materiaal checken op weekmakers en andere slechte stoffen
 • Vervormen van plastic door tijd en vaatwasser
 • Geurtjes! Ondanks alle tips komen er geurtjes in die weer een vieze smaak aan het water afgeven
 • De temperatuur is vaak niet te regelen zoals bij een thermos fles
drinkfles zonder plastic pura flessen

Voordelen RVS drinkflessen

 • Stootvast
 • Thermos variant is makkelijk te maken
 • Ook als het geen thermos variant is, blijft de vloeistof vaak wel even koel of warm
 • Geen weekmakers of gekke stofjes aanwezig
 • Geen gekke geurtjes en dus smaakjes
 • Tegenwoordig ook veel mogelijk met leuke printjes en sleeves
 • Super duurzaam doordat het materiaal blijft zoals het is
 • Kan vaak ook in de vaatwasser, maar even omspoelen werkt vaak ook bij alleen gebruik van water

Nadelen RVS drinkflessen

 • Kan voor sommigen een ijzersmaak geven aan het water
 • Zijn zwaarder dan plastic flessen
 • Kan niet altijd in de vaatwasser
 • Materiaal is duurder

Voordelen glazen drinkflessen

 • Geen smaakjes, geen geurtjes
 • Ook in thermos varianten te maken
 • Geen gekke stofjes aanwezig zoals weekmakers
 • Een puur en eerlijk materiaal

Nadelen glazen drinkflessen

 • Zeer breekbaar, ja er zijn sleeves en dingen maar uit eigen ervaring gaat zo’n fles gewoon niet lang mee bij mij.
 • Zwaar
 • Altijd een sleeve of iets nodig i.v.m. de breekbaarheid
 • Weinig mogelijkheden qua design mogelijk
rvs fles silicone veilig

Onze keuzes

Ooit dus begonnen met plastic drinkflessen, maar inmiddels niet meer onze favoriet. Mijn kinderen vinden de smaak die plastic op de lange termijn krijgt vreselijk. Ikzelf overigens ook. We gebruiken onze flessen vaak met alleen water en toch vindt er na een tijd verkleuring plaats. Ondanks alle schoonmaaktips gaat het niet weg. Plastic vervormt ook door de vaatwasser. Ook als ik het bovenin doe op lage temperatuur. Ook merk ik dat de flessen na verloop van tijd gaan lekken. En dan zijn er nog de weekmakers die in bepaald plastic aanwezig kunnen zijn. Nee wij willen een drinkfles zonder plastic, maar welke dan?

Enthousiast dacht ik met glas goed te zitten, ik hou van dit materiaal. Naar RVS had ik namelijk een vooroordeel, ik vond de ijzersmaak aanwezig. Maar na duizend kleine stukjes glas op mijn slaapkamervloer, fles die van mijn nachtkastje viel, was ik ook wel klaar met glas. Toevallig won ik een fles van RVS, een thermos variant van een goed merk, en daardoor merkte ik dat het helemaal prima was qua smaak! Een drinkfles zonder plastic wordt voor ons dus RVS flessen.

rvs flessen pura

RVS drinkflessen voor het hele gezin

Ik drink veel water, ik neem het mee in mijn tas. Mee naast bed, mee naar de sportschool en eigenlijk mee overal heen. Daar bij heb ik twee kinderen in de leeftijd van 4 en 9 die water mee naar school nemen. Die flessen moeten weer aan andere eisen voldoen. Ik vind thermos zelf fijn in de zomer zodat het water lekker koud blijft. Maar met een normale RVS fles merk ik dat water ook best lang lekker koel blijft. Daarbij is een kindertas actiever dan menig botsautootje dus de fles moet stootvast zijn en uiteraard lekvrij. Als het dan ook nog makkelijk te openen, sluiten en uit te drinken is… dan hebben we een match met een drinkfles zonder plastic maar met RVS.

Ik heb meerdere geprobeerd voor kind en volwassene: die van Waterdrop, de Hema, Fabelab, Klean Kanteen, Hydro Flask, Yummii Yummii en Pura. Er zitten prachtige ontwerpen tussen, handige designs en elk merk heeft weer andere voordelen. Toch had ik nog niet dé flessen gevonden voor ons allen als gezin. Ik was al een tijdje erg nieuwsgierig naar het merk Pura. Het aanbod is groot en divers, maar niet overweldigend. En er is een groot voordeel bij dit merk. Alle soorten flessen en doppen passen op elkaar! Het groeit dus mee vanaf baby naar volwassene. Als dat niet duurzaam is.

Daarbij brengt dat nog een groot voordeel mee… de flessen komen in diverse formaten, met en zonder thermos. En dat is precies wat ik wil met twee kinderen en volle schooltassen. Een drinkfles zonder plastic, van RVS die niet onnodig zwaar is voor een kindertas. Wij zijn Pura flessen gaan testen voor jullie.

drinkfles zonder plastic pura flessen

Hoe zijn de drinkflessen van Pura?

Allereerst valt dus het duurzame aspect me op en de diversiteit in mogelijkheden qua drinkfles en dop/drinktuiten. Van babyspeen tot sportdop met of zonder rietje. Veel items zijn in diverse kleuren te krijgen en de RVS flessen komen met een bumper of sleeve waarin kleur kan zitten. Wij zijn allemaal verliefd op de swirl sleeves zoals jullie in de foto’s zien. Maar er zijn ook rustige kleuren of geen kleur te krijgen. Voor elke smaak is er wel een kleur. En dus ook bij deze drinkflessen zonder plastic is genoeg kleur te bekennen! Overigens bestaan deze flessen naast RVS uit voedselveilig siliconen van antibacteriële medische kwaliteit. Dat samenspel tussen materialen werkt echt wonderbaarlijk goed.

drinkdoppen pura

Welke flessen hebben we gekozen?

Ik ben voor de Pura sportfles 475 ml thermos variant gegaan met pink swirl sleeve. Ik hou van ijskoud water en dat blijft het zeker in deze sportfles. Het mondje is van voedselveilig siliconen en drinkt heerlijk zacht. Ik had wat twijfels over de wat simpel ogende dop, maar deze sluit dus prima. In een overvolle tas even oppassen of de dop niet blijft hangen aan iets wat je uit je tas haalt. Maar tot nu toe is de dop prima dicht gebleven. Ook vind ik de lus aan de sleeve superhandig. Vaak heb ik mijn handen vol, maar een vinger heb ik wel over. Maar de lus is ook ideaal om bijvoorbeeld met een haak aan je tas te hangen.

Mijn dochters wilden per se ook een swirl sleeve, dus de een heeft een roze en de ander een aqua kleur gekozen. Mijn jongste dochter drinkt niet zoveel en graag uit een rietje, haar schooltasje zit al behoorlijk vol dus een grote beker past niet. Ook neemt ze graag water mee in bed, dus de beker moet absoluut simpel drinken en niet lekken. Mijn oudste dochter heeft ook graag een handzaam flesje, maar een rietje hoeft niet per se. Wel reizen we veel per fiets en ov dus een zware fles is dan voor haar ook niet fijn. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Pura rietjesflessen 325 ml met nog losse sportdoprietjes in roze en blauw erbij.

Pura drinkfles: de ideale keuze voor schoolgaand kind

De rietjesbeker van Pura zijn echt de ideale beker voor mijn dochters mee naar school en mee onderweg. Ze zijn niet supergroot, dus licht. De rietjesdop lekt niet. Het ontwerp is niet kinderachtig en het kan tegen heel veel stootjes. Ik ben niet voor de thermos variant gegaan omdat ik het formaat wilde die ik heb gekozen en graag een iets lichter model wilde. Voor mijn jongste dochter is dit zeker voldoende. Mijn oudste dochter drinkt op warme dagen met gym net iets meer. Gelukkig is het goed te vullen. Maar de bittere waarheid is dat ik op die dagen mijn Pura thermos sportbeker kwijt ben aan haar. Mijn oudste dochter is vooral heel blij met deze drinkbeker zonder plastic. Zij vond de bijsmaak van de plastic herbruikbare flessen echt heel vies.

De drinkbeker zonder plastic kan ik ook handig aanpassen. De rietjesdop vervang ik dan voor de sportdop met rietje. Let op deze is niet lekvrij! Maar het drinkt wel heel makkelijk. En met de dop erop lekt het overigens niet. Ik heb het puur over het sportrietje zelf. Je kan een lang rietje hieronder bevestigen en dan drinkt het super easy. De sluiting is ook echt heel makkelijk en het voedselveilige siliconen heeft so far nog totaal geen bijsmaak. Dit sportrietje gaat niet mee naar bed omdat het niet lekvrij is als de dop er niet goed op gaat. Dus binnen een paar seconden vervang ik voor in bed dan weer de dop naar de rietjesbeker variant. Maar voor school en onderweg is het prima. Vooral het gemak waarmee je de Pura flessen kan omtoveren tot iets wat perfect bij de gebruiker past, is echt heel erg fijn.

Tips rietjesbeker Pura

Wij moesten even opstarten met de rietjesbeker. Het gemak en design is top. Ook dat het totaal lekvrij is, is geweldig. Maar in het begin dronk het wat stroef. Maar er zijn wat tips die helpen die ik graag met jullie wil delen die helpen om wat makkelijker te drinken indien jij of je kind dit wil.

 • Koken/sterilliseren: kook het mondstukje en rietje uit, dit wordt aangeraden om voor het eerste gebruik te doen. Eventueel nog een keer herhalen
 • Knijpen: knijp het topje samen van het rietje zodat de gaatjes opengaan. Hierna zal de vloeistof makkelijker stromen
 • Er zijn drie kleinere openingen aan de onderkant van tuit of rietje. Dit ziet eruit als drie kleine nopjes. Elke kamer heeft een sleuf die goede ventilatie mogelijk maakt. Gebruik je vinger om op eenieder te drukken zodat de gleuf geopend wordt
 • Laat wat ruimte over en vul je fles niet helemaal. Het gaat om een paar centimeter

Onze mening over de Pura drinkfles zonder plastic

Ik denk oprecht dat we Dé drinkfles zonder plastic voor onze hele familie hebben gevonden. De diverse formaten zijn zo handig en dat daarbij de diverse mondstukken kunnen afwisselen ook. Zo kan ik een kleine beker voor mezelf met drinktuit in een kleinere tas meenemen. Maar een grotere thermosfles is ook zo omgetoverd tot mijn ideale drinkbeker. En deze ben ik dus ook regelmatig weer kwijt aan mijn oudste dochter.

De rietjesbeker die niet lekt is echt geweldig. Geen nat bed als die omvalt, en geen natte kinderwagen. De combinatie van RVS en voedselveilig silicone werkt heel fijn. En de printjes zijn gewoon tof. Wij blijven bij de Pura flessen hangen en ik ga binnenkort uitbreiden met andere formaten flessen. De mondstukken: sport, sportrietje en rietje zijn blijvers. Misschien nog een leuk ander kleurtje.

Ah en nog een fijn voordeel, als het bovenstuk eraf is heeft de fles een hals die breed genoeg is om op z’n kop te blijven staan. Ideaal om te laten drogen.

Wil je meer weten? Op MamaScrapelle staat een mooie blog met alle diverse soorten Pura combinaties die mogelijk zijn:

Het hele assortiment van Pura flessen koop bij diverse verkooppunten en bij de fijne webshop van de Kleine giraf:

Wat laatste tips:

 • Kies ervoor om bij de thermos variant alleen voor warm water te gaan en schenk dit dan uit in een beker en doe daar je theezakje of bouillonpoeder in. Zo blijft je fles fris.
 • Ook echt ideaal voor als je warm water nodig hebt voor bijvoorbeeld babymelkpoeder. Ik nam altijd bakjes mee waarin ik het poeder afmat en daarnaast een thermosfles met warm water. Zo kon ik overal een flesje babymelk maken.
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.