Evil Dead Rise, een gruwelijk goed nieuw deel in de franchise

Ik ben een groot liefhebber van de iconische films van Evil Dead. Ja ik heb het over de stoffige oude films uit de jaren 80. Maar ik heb het zeker ook over de tv-serie die in 2015 is uitgebracht. De basis van dit verhaal draait om het dodenboek, ofwel The Book of Dead. Ookwel Naturom Demonto of Necronomicon. Klein weetje om mee te beginnen, dit boek bestaat helemaal niet echt en is bedacht door H.P.Lovecraft. Ik was dan ook heel blij na de misser van een reboot in 2013 dat deze franchise in 2023 een nieuw deel rijker is: Evild Dead Rise. Is dit weer een misser of is het een gruwelijk goede film?

Evil Dead Rise is een nieuw deel wat het verhaal verteld over de twee zussen die opgesloten in hun appartement The Book of Dead vinden.

Synopsis Evil Dead Rise

Evil Dead Rise vertelt het bizarre verhaal van twee van elkaar vervreemde zussen, gespeeld door Sutherland en Sullivan. Als hun hereniging wordt verstoord door vleesgeworden demonen moeten ze vechten voor hun leven in dit nachtmerriewaardige familieverhaal. Ze komen in een gevecht om te overleven terecht en worden geconfronteerd met de meest enge versie van familie…

Maak je klaar voor een huiveringwekkend avontuur met Evil Dead Rise, dé horrorfilm van 2023 die je de stuipen op het lijf zal jagen! Vanaf 12 juli kunnen horrorliefhebbers deze angstaanjagende film thuis ervaren op DVD of Blu-ray™. Vanaf 17 augustus is deze ook digitaal te huur of verkrijgbaar als aankoop bij o.a. iTunes, Google Play en Pathé Thuis.

Evil Dead Rise is een nieuw deel wat het verhaal verteld over de twee zussen die opgesloten in hun appartement The Book of Dead vinden.

Volgorde Evil Dead films

Het valt mee hoeveel films er zijn uitgekomen, maar toch is het altijd fijn om even een volgorde voor ogen te hebben. Evil Dead Rise is het nieuwste deel en er is dus ook een tv-serie die echt de moeite waard is wat mij betreft. De grote Ash uit de eerste drie delen speelt ook hier de hoofdrol in. De tv-serie is over de top, retro, humoristisch en gruwelijk. Een gouden combinatie die echt eer doet aan de films maar zeker in het nu staat. Geen herhaling, juist een perfecte aanvulling. En dan zijn er ook nog comics die doorgaan met Ash en zijn avonturen.

 • Evil Dead (1981)
 • Evil Dead II (1987)
 • Army of Darkness (1992)
 • Evil Dead (2013)
 • Ash vs Evil Dead tv-serie (2013 – 2018)
 • Evil Dead Rise (2023)

In de eerste drie delen draait het om het karakter Ash. Hij begint in een verlaten cabin in the woods met vrienden en daar vinden ze The Book of Dead. Demonen worden opgeroepen en de groep staat een gruwelijke strijd te wachten. Met de iconische scène met de hand die een eigen leven gaat leiden. Deel twee gaat direct door op de gebeurtenissen daar en deel drie neemt Ash mee terug in de tijd.

De Evil Dead versie uit 2013 is een reboot en is niet ten gunste van Bruce Campbell (Ash). Sam Raimi was wel enthousiast omdat hij geloofd dat zijn film prima in het nu geplaatst kon worden. Ik vond de reboot geen succes, zwakke herhaling van wat sterk is. In antwoord volgde opeens een ontzettend goede tv-serie met Campbell in de lead en Raimi ook betrokken. Evil Dead Rise is geen reboot. Het is een nieuw verhaal waarbij Raimi en Campbell betrokken zijn achter de schermen. En wow, wat is dit deel goed!

Evil Dead Rise is een nieuw deel wat het verhaal verteld over de twee zussen die opgesloten in hun appartement The Book of Dead vinden.

De horror in Evil Dead

Alle Evil Dead films, en ook dus Evil Dead Rise zijn horrorfilms. Ze vallen in het genre bovennatuurlijk, demonisch en gore. Gore betekent dat er gruwelijk vieze scène’s in zitten en heel veel liters of bloed door je scherm knallen. Vroeger betekende gore vaak alleen dat maar tegenwoordig gaat dat ook wel eens gepaard met een goede verhaallijn en goed acteerwerk. De gore in deze film heeft me echt meermaals (heerlijk) laten gruwelen. En dat heb ik niet snel meer! In de trailer zie je al wat dingen gebeuren zoals glas inslikken, een keukenrasp en iets met een staartje wat als touwtje trek uithangbord rondbungelt. Gruwelijk, maar tegelijk daardoor ook heerlijk.

Deze films staan ook bekend om hun hoog demonische gehalte. Het draait immers om een boek der doden waarmee je diverse slechte krachten kunt oproepen. Onder andere overigens, het boek kent meerdere gebruiken. Zoals een spreuk om door tijd en ruimte te reizen. Evil Dead Rise blijft als een huis overeind staan in de horror wat mij betreft. Het is gore, het is demonisch, het is een eigen verhaal maar het is zeker ook eervol naar de eerste trilogie. De acteurs weten geniaal hun demonische kant in beeld te brengen met als kers wel de mama. Jeetje wat gruwelijk goed gedaan en wat een goede karakteristiek hoofd heeft ze voor deze rol.

alyssa sutherland actrice demon

Wat vind ik van deze film?

Als groot liefhebber van de oude films, als enthousiast kijker (met soms gejuich) van de tv-serie en als volger van de Necronomicon kan ik alleen maar zeggen… Wat een heerlijke film is dit! Maar echt, ik heb genoten. Je begint klassiek bij een cabin in the wood. De openingsscène is een trouwe knipoog naar eerdere films. Je hoort het geluid van een vlieg en vliegt mee vanuit dat perspectief (ook wel het vliegende demonen perspectief). De titel wordt op een geweldige manier gepresenteerd na wat gruwelijke moorden en we gaan terug in de tijd. Evil Dead Rise draait grotendeels om de twee zussen Ellie en Beth. Beide met struggles in het leven, en ze hebben elkaar al een tijd niet gezien.

Ellie woont met haar 3 kinderen in een groot appartementsgebouw Le Monde (anagram, schudden maar dat laatste woord). De kinderen zijn echt goed gecast, niet de standaard gezinssamenstelling en het is een fijn en eigen gezinnetje. Meteen wordt de gruwel erger dan ooit voor mij. Evil Dead Rise gaat dus niet in de herhaling met jongeren in een cabin die zich idioot gedragen. Nee het is gewoon een echt gezin met struggles. Een moeder met kinderen, shit dat komt dichtbij want ook ik ben een moeder. En ja mama wacht een gruwelijk noodlot, net zoals de rest. Waarmee ik overigens geen uitspraken doe over de afloop. De hele reis is gewoon gruwelijk.

Tof filmwerk

Iets wat me ook opvalt in Evil Dead Rise zijn de creatieve toevoegingen. Zoals de titelletters zwevend boven het water. Maar ook hoe soms gefilmd wordt is echt heel tof. In de keuken als Ellie de eieren gaat koken en je ziet haar gezicht maar ook de anderen achter haar. Dat is gewoon heel tof. Maar ook de scène op de gang vanuit het oogpunt van een spionnetje in de deur. Dat in combinatie met een solide verhaal en goed acteerwerk maakt deze film voor mij echt tot een goed deel. Ik vergeef de eerdere reboot. Bij deze film zijn ook de twee originele mensen betrokken, Campbell en Raimi, dus dat heeft ook wel wat gedaan denk ik.

Er zijn verschillen en overeenkomsten. Dit keer zijn de vrouwen sterk. De demonen zijn nog net iets gruwelijker en worden gewoon ontzettend goed neergezet met Ellie als queen demon. Ik ben meermaals geschrokken, heb genoten van bepaalde easter eggs, heb intens gegruweld en moest echt even bijkomen aan het einde van Evil Dead Rise. Dit is één van mijn favoriete horrorfilms van 2023!

Evil Dead Rise is een nieuw deel wat het verhaal verteld over de twee zussen die opgesloten in hun appartement The Book of Dead vinden.

Weetjes Evil Dead Rise

 • Cameo voor Bruce Campbell (ash). Als de eerste plaat wordt afgespeeld klinken er stemmen vanuit omstanders op de plaat. Degene die roept:”Destroy it! It’s called the Book of the Dead for a reason!” is Campbell
 • De pizzatent heet Henrietta’s, dit is een knipoog naar de demon in de kelder in Evil Dead 2
 • Er komt geen bezeten lichaamsdeel in voor (helaas), kenmerkend is een bezeten hand die veel karakters vervolgens verliezen. Beth haar hand heeft het overigens wel zwaar te verduren als knipoog
 • De klok die in de cabin hangt tijdens de openingsscène is precies dezelfde klok die het karakter Cheryl tekent in Evil Dead van 1981
 • Traditioneel is dat mensen gegrepen worden op een bepaald punt door klimop planten, in Evil Dead Rise hebben ze een creatieve knipoog gebruikt om dit in ere te houden. Check de tattoos van Ellie maar eens goed. (En dan is daar die gruwelijke liftscène nog)
 • De Oldsmobile Delta 88 Royala vehicle komt voor het eerst niet voor in deze film. Deze iconische auto van Ash is geel. Maar de kettingzaag in dezelfde kleur is wel een knipoog hiernaar
 • Spoiler alert: de kat overleefd het!

Ik heb dus echt genoten van deze film maar ook zeker gegruweld. Je kan deze film los zien van andere delen. Maar mocht je het nou tof vinden, dan wens ik je veel plezier met duiken in de eerdere delen! Want alles bij elkaar is natuurlijk wel de full experience.

De DVD* heeft trouwens een gruwelijk eng menu, een eenvoudig shot van bezeten Ellie. Maar dat beeld is zo onwijs goed. Wederom tof gedaan.

alyssa sutherland ellie horrorfilm demon

Kijk hier voor meer films en series!

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.