Skip to Content

Stadsnatuur op de stoep – een boek en spellenmap

Wil je ook graag meer naar buiten met je kinderen? Met Stadsnatuur op de stoep kun je direct als de voordeur uit bent aan de slag met je kind. Je hoeft dus niet helemaal naar het bos, het strand of een speeltuin. Er is namelijk dichtbij genoeg te ontdekken! Ik ben zelf niet gezegend met heel veel kennis van plantjes. Mijn kinderen vinden dit wel heel interessant, maar ik kan ze er zelf echt heel weinig over vertellen. Wij gaan dus dit boek en ook de spellenmap uitproberen!

Stadsnatuur op de stoep

Stadsnatuur op de stoep

Natuur vind je in het bos, op het strand, in het oerwoud… maar ook gewoon in de stad. Heel dichtbij en vaak heel klein. Bijna alle mensen lopen erlangs zonder het te zien. Met Stadsnatuur op de stoep weet je waar je kunt kijken en wat er te zien is, in alle seizoenen. Naast stoepplantjes komen ook groenten en botanische bijzonderheden aan bod.

Dit aanbod is gemaakt samen met de Hortus Botanicus Leiden. Dit is de oudste botanische tuin van Nederland. Het is het groene hart van Leiden en de plaats waar voor het eerst succesvol in Nederland tulpen werden gekweekt.

Op naar buiten!

Graag had ik jullie foto’s laten zien van hoe we met het boek buiten aan de slag zijn gegaan. Helaas was het beide keren aan het motregenen en dat vond ik zonde van het boek. We hebben foto’s gemaakt op onze telefoons en zijn toen naar buiten gegaan met de kinderen. Op zoek naar stadsnatuur op de stoep in de winter. Thuis lazen we alvast de informatie en het was zo leuk om te zien hoe anders de kinderen buiten liepen! We hebben kinderen van 10, 8 en 6 jaar oud en alle drie waren ze actief bezig om de plantjes te vinden. De feitjes vlogen ons namelijk om de oren!

Bovenstaande bladzijdes over ‘jonge onderzoekers’ gaven nog wat handige tips voor onze onderzoekers thuis. Je kunt het stadsnatuur op de stoep goed in beeld brengen door middel van een handige app, die we direct geïnstalleerd hebben. Daarnaast hebben we bladzijdes van de ‘winter’ goed gelezen en was het grootste avontuur: op zoek naar de Vroegeling! We waren nog iets te vroeg denken we, dus in de voorjaarsvakantie gaan we verder zoeken.

Wat vind je in Stadsnatuur op de stoep?

Wij hebben heerlijk buiten gestruind en gespeeld. Tijd om jullie even bij te praten over wat er allemaal te vinden is in het boekgedeelte van Stadsnatuur op de stoep:

 • Hier begint je avontuur!
  Met een korte uitleg over het boek, maar ook praktische tips om veilig en natuurvriendelijk op onderzoek uit te gaan.
 • Natuur vanuit de seizoenen
  In stadsnatuur op de stoep is geen seizoen saai. Want voor zowel de lente, zomer, herfst als de winter staat er heel uitgebreid beschreven wat je kunt vinden in de stad. Dit zijn zowel plantjes als dieren, alhoewel dit laatste minder uitgebreid aan bod komt. Het is echt gericht op planten.
 • Groente uit eigen tuin
  Naast plantjes op de stoep staat er in dit boek ook een hoofdstuk over groente in je tuin. Het gaat dan niet zozeer om het moestuinieren, maar om de weetjes over de planten die groente laten groeien.
 • Botanische bijzonderheden
  Hierin staat een uitstapje naar de botanische tuinen die je in Nederland vindt. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op tropische kassen.

Spellenmap

Wat hebben we ook plezier van de spellenmap die bij Stadsnatuur op de stoep zit! Hier kunnen we onze kennis verder testen en uitbreiden. Het leuke is dat er verschillende spellen zijn met ook variatie in moeilijkheidsgraad. Laat ik het zo zeggen…de beginnersspellen waren eigenlijk nog het best aan mij besteed. Dat zegt vooral iets over mij hoor! Maar ook dat het voor jong en oud leuk is om de spelletjes te spelen.

In de spellenmap vind je grote kaarten, met op de achterkant de spelbeschrijving. De kleine kaartjes heb je nodig voor de verschillende spellen. Ze zijn van prettig, stevig papier gemaakt, waardoor ze goed uit de mal te halen zijn en niet snel beschadigen.

Spelletjes in Stadsnatuur op de stoep

Welke spelletjes kun je spelen met Stadsnatuur op de stoep?

 • Stoepplanten Lente
  Eerst samen alle Lente plantjes bekijken en ze daarna aan de hand van de platen raden. Je kunt dit ook moeilijker maken door de andere kaartjes toe te voegen. Goed voor het herhalen van je kennis!
 • Stoepplanten Zomer
  In stadsnatuur op de stoep zit ook het spel Stoepplanten Zomer. Hierbij heb je de grote landschapsplaten nodig en gaat het erom de plantjes te linken aan het goede landschap.
 • Stoepplanten Winter
  Dit is een soort ‘wie ben ik’. Welk plantje ben jij? Kom er achter door gesloten vragen te stellen aan elkaar.
 • Stoepplanten Herfst
  Een echte stoepplanten bingo!
 • Botanische bijzonderheden
  Raad of de plantjes uit Stadsnatuur op de stoep voorkomen in de hortus, op de stoep of in de schooltuin. Weet jij de meeste plantjes te plekken?
 • Gewilde groenten
  Speel in teams tegen elkaar. Weet jij de plantjes goed te omschrijven aan je teamleden?

Superleerzaam deze spellenmap van Stadsnatuur op de stoep! Met name de bingo en het raden van de plantjes vinden ze hier thuis ontzettend leuk. En ik heb ondertussen heel wat kennis opgedaan!

Wil jij ook lekker naar buiten?

Wil jij naast Stadsnatuur op de stoep nog meer leuke buitentips? Kijk dan eens hier:

Specificaties Stadsnatuur in de bos

Auteur: Hanneke Jelles | Uitgever: KNNV Uitgeverij | 32 pagina’s | hardcover | 32 pagina’s | leeftijd 10+ | 9789050119436 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com*

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.