Zeker in coronatijden is met je gezin naar het bos gaan een favoriet uitje. Als je een keer een ‘anders dan anders’ bos zoekt om te wandelen, ga dan wandelen in het Waterloopbos. Dat ligt in Flevoland in de buurt van Marknesse. Dit bos is een rijksmonument, waardoor er veel te zien en beleven is. Ik bezocht dit bos met mijn zoon Mels van 11 en onze jongere nichtjes.
Een bos als rijksmonument?
Het Waterloopbos was vroeger een openlucht laboratorium, waar vroeger onderzoek is gedaan naar het werken met en van het water, voor verschillende Nederlandse en buitenlandse projecten. In 1996 is het laboratorium gesloten en zijn de waterwerken met rust gelaten. Sommigen zijn inmiddels wat overgroeid door het groen. Nu kun je verschillende wandelingen doen door het bos langs de overblijfselen van deze onderzoeken. Er zijn verschillende routes door het bos, ook een rolstoelroute, die dus ook goed te doen is met een kinderwagen of buggy. En Natuurmonumenten organiseert excursies door het Waterloopbos, leuk als je graag meer achtergrondinformatie over dit bijzondere bos wilt horen.
De havenroute – wandelen in het Waterloopbos
Wij volgden de 3 kilometer lange Havenroute en op deze korte route is al genoeg te zien! In dit openlucht laboratorium zijn verschillende plekken nagebouwd, om te kijken hoe de waterloop is en om te testen wat er gebeurd als je daarin iets veranderd.
Tijdens het wandelen in het Waterloopbos kom je verschillende havens tegen, rivieren en zelfs een kustlijn. Die dus allemaal als een model zijn nagebouwd. Op de informatieborden staat uitgelegd welk model het is en wat ze hebben getest met het model. Wij kwamen de haven van IJmuiden tegen, maar bijvoorbeeld ook de haven van Bangkok. Best een gek idee dat deze modellen 20 jaar geleden druk bestudeerd werden, dat dit een werkplek was. Terwijl wij hier rustig rond dwalen. Voor de kinderen is het een soort ontdekkingstocht: al die bruggetjes, dammen, grote muren midden in het bos.
Bos ontdekkingen
Naast de waterwerken is het Waterloopbos vooral gewoon een prachtig bos om te wandelen. Wij waren er in de herfst en hebben veel paddenstoelen gespot. We hebben ze niet geteld, maar op de informatieborden lazen we dat er zelfs 400 soorten paddenstoelen zijn in dit bos. En natuurlijk leven er ook allerlei dieren, daarvoor moet je denk ik nog iets beter zoeken. Wij zochten de adders tijdens het wandelen in het Waterloopbos, maar die hebben we niet gezien.
Natuurlijke speeltuin om mee af te sluiten
Vlakbij de parkeerplaats, en daarmee ook het begin- en het eindpunt van de wandelingen is een paviljoen met een speeltuin. In Paviljoen het Proeflab kun je allerlei lekkers (af)halen, en het is ook een informatiepunt.
Naast het paviljoen ligt een natuurlijke (water)speeltuin, waar je nog lekker kunt spelen en er om heen picknicken. De kinderen hebben na de wandeling hier nog lekker gespeeld, echt de kers op de taart! Trek ze vooral oude kleren aan, want deze speeltuin levert lekker veel modder en zand op. Mels en mijn nichtjes hebben hier nog een uur gespeeld, nadat we er dus al 1.5 uur wandelen in het Waterloopbos op hadden zitten.
Op de website van Natuurmonumenten lees je meer informatie over dit bijzondere bos, en de verschillende wandelingen die je er kunt maken.
Lees ook mijn andere blogs
- The Last Kids On Earth and the Staff of Doom videogame
- Apeldoorn heeft het allemaal: een dagje uit of een vakantie
- Meditatie apps: mediteer je zen! – Een blog met tips
- Positivity journal – schrijf jezelf blij(er) - 11/04/2023
- Buiten hobby gezocht? Ga op zoek met de metaaldetector! - 10/04/2023
- Nationale museumweek: ontdek de leukste musea van Nederland! - 27/03/2023