Skip to Content

Meditatie apps: mediteer je zen! – Een blog met tips

Een paar jaar geleden mocht ik een meditatie app uitproberen die nog in ontwikkeling was. En sindsdien gebruik ik regelmatig dit soort meditatie apps. Ideaal voor een (korte) meditatie, om rustig te kunnen gaan slapen en zelfs om lekker te kunnen werken met oordopjes op in een drukke omgeving. Inmiddels zijn er verschillende apps en ik kan een paar apps aanbevelen.

Waarom meditatie apps een aanrader zijn

De afgelopen jaren is meditatie veel gewoner geworden. Waar je 10 jaar geleden bij het woord meditatie misschien nog aan een monnik boven op een berg in Nepal dacht, is het nu veel gebruikelijker. Een goede manier om tot rust te komen, nieuwe inzichten op te doen en je af te sluiten tegen alle prikkels. Mediteren, mindfulness, yoga enz zijn vaak ook ‘tools’ die gebruikt worden als mensen last hebben van stress of een burn-out.

Logisch denk ik, want het helpt je om terug te keren naar een rustigere stand in jezelf. Wat mij betreft zijn meditatie apps een handig hulpmiddel om laagdrempelig, gewoon thuis, die rust te vinden. Mediteer je zen!

Meditatie apps

Internationale hit Headspace

De meest bekende meditatie app is Headspace. Headspace bestaat al 10 jaar en is in Groot-Brittainie en Amerika ontwikkeld. De app is 62 miljoen keer gedownload in 190 landen!

In de app wordt benadrukt dat het echt een oefening is: je kunt bijvoorbeeld beginnen met korte meditaties van maar 3 minuten en dan opbouwen. Het is belangrijk om te kijken wat er bij je past. De app houdt bij hoe vaak je hem gebruikt, en je kunt bijvoorbeeld ook bijhouden hoe gestressed je je voelt, om te zien of dat minder wordt na verloop van tijd.
Een groot nadeel van Headspace is wel dat de app niet in het Nederlands is. Er zijn een aantal talen waar je uit kunt kiezen, maar dat betekent dus wel dat de app in een andere (bijvoorbeeld Engels of Duits) is en de meditaties en oefeningen dus ook. Er staan ook meditaties op voor kinderen, wat op zich een mooie toevoeging is, maar daarin kan de taal dus wel een nadeel zijn
Headspace is ook op spotify (premium) te vinden, met naast mediaties ook een playlist met muziek en een podcast.
Je kunt de app gratis uitproberen en afhankelijk van het abonnement wat je kiest kost het 58 euro per jaar of 13 euro per maand.

Nederlandse favoriet Meditation Moments

Meditation Moments heb ik mogen testen toen deze nog in de ontwikkelfase was. Deze app is opgezet door Michael Pilarczyk, de vroegere radio DJ van onder andere radio 538. Als onderdeel van zijn bedrijf in persoonlijke ontwikkeling, is Meditation Moments ontwikkeld.

Deze app is in het Nederlands, en de mediaties zijn ingesproken door Michael zelf. De app heeft al meer dan 350.000 gebruikers, en is gevuld met veel verschillende meditaties. Ze zijn gegroepeerd naar thema’s, bijvoorbeeld: start je dag, slaap lekker en ontspanning. Er zijn ook meditaties voor kinderen, mijn zoon vindt ze fijn!

De meditaties die ik het meest gebruik zijn de muziek versies. Alle meditaties hebben muziek, en vaak worden ze begeleid door ingesproken tekst. Maar de muziekversies zijn dus alleen muziek, met verschillende lengtes. En daar slaap ik dus regelmatig mee in. En ik gebruik ze ook om rustig te kunnen werken.

Meditatie apps

Een extra bonus in de Meditation Moments app zijn de luisterboeken van Michael Pilarzcyk. Je kunt deze boeken via de app helemaal beluisteren. Ook deze app kun je gratis uitproberen, en via de website is er ook een meditatie challenge van 10 dagen. Als je overal toegang toe wilt, kost de app 40 euro per jaar.

Andere ontspannen tips

Dit zijn twee voorbeelden van goede meditatie apps, er zijn er nog veel meer! Ook bieden sommige zorgverzekeraars meditatie apps aan. En je kunt natuurlijk ook op youtube kijken, of juist een live meditatiecursus doen.

Mijn tip is, wanneer het om een app gaat, om de gratis apps uit te proberen voordat je een betaald account neemt. Welke stem vind je fijn? Met de app hoor je deze stem namelijk regelmatig, en als je de stem niet prettig vindt, helpt dat niet echt mee in het ontspannen. En welke meditaties vind je fijn: met of zonder tekst, lang of kort, of wil je juist steeds een andere doen? Met de antwoorden op deze vragen kun je de app kiezen die je het beste bij je past. En vanaf daar kun je aan de slag.

Er wordt weleens gezegd dat mediteren net zoiets is als je spieren trainen. Het is geen acuut wondermiddel, en in sommige (burnout) situaties is professionele begeleiding gewoon nodig. Maar een meditatie app kan wel een extra ontspannen steuntje in de rug zijn.

Handige items om te gebruiken tijdens het luisteren naar meditatie apps

Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.