Skip to Content

Positivity journal – schrijf jezelf blij(er)

Positivity journal is een mooi vormgegeven journal wat door zijn kaft mij al geïnteresseerd en vrolijk maakt. Het ziet er vriendelijk uit, waardoor ik er gelijk doorheen ga bladeren. Dit boek is gemaakt door Manja de Neef, expert op het gebied van zelfbeeld. Ik hou wel journals, een soort dagboeken die er in allerlei vormen en maten zijn. Je hebt journals die (bijna) leeg zijn, wat eigenlijk meer een klassieke vorm van een dagboek is. Maar er zijn ook journals, net als deze positivity versie die je wat meer begeleiden en vragen stellen. Dat zet je aan het denken en geeft vaak net een andere invalshoek dan je zelf bedenkt. In dit geval gaat het om het onderzoeken van je eigen zelfbeeld, en hoe kunt oefenen om positiever over jezelf te denken.

dagboek

Zelfbeeld

Elk hoofdstuk in het Positivity journal begint met een toelichting, waarbij de start natuurlijk gaat over het zelfbeeld. Het belang van een positief en realistisch zelfbeeld is dat je goed naar jezelf kunt kijken, weet wie je bent en dat je op jezelf kunt vertrouwen. Je maakt dan ook keuzes vanuit vertrouwen, voor dingen die bij je passen. Een negatief zelfbeeld kan je enorm beinvloeden, in negatieve zin. Als je gelooft dat je niet goed genoeg bent of niet voldoet, ga je je daar ook naar gedragen. En zie en voel je ook vooral de negatieve zaken in het leven. Door te onderzoeken en experimenteren kun je je eigen zelfbeeld positiever maken.

Positivity Journal

Je start met dit journal door je af te vragen welk beeld je nu van jezelf hebt en dan hoe je er over een half jaar naar zou willen kijken. Daarna begint het dagboek, en prikkelt het Positivity journal je om de mooie en leuke dingen te zien. Als je daar wat aan gewend bent, ga je verder inzoomen op je positieve eigenschappen. De basis voor een positiever zelfbeeld is dan gelegd, waardoor je ook naar de negatieve stem kan gaan kijken: kun je deze steeds beter herkennen om hem af te kappen? Daarna werk je toe aan positiever gedrag en schrijf je op het laatst een positief verhaal over jezelf. Een mooi proces, waarmee je in kleine stapjes net anders gaat kijken naar jezelf en je leven.

positivity journal

Schrijf je blij

Wat ik mooi vind aan het Positivity journal is natuurlijk de optimistische insteek. En ik denk dat het juist beter werkt om dit vast te houden, omdat je het opschrijft. Je leest niet alleen tips, je schrijft je eigen ideen vanuit je eigen leven op. Ook mooi om op een wat minder moment terug te lezen: ‘oja, daar word ik blij van, deze dingen vind ik mooi’. Het positivity journal zelf is mooi vormgegeven, op een speelse manier. Lekker dik papier om goed op te kunnen schrijven. En voor de creatievelingen is er ook genoeg ruimte om de tekst nog te versieren met tekeningen, handletteren enz.

Specificaties Positivity journal

Auteur: Manja de Neef | Illustraties: Marianne Lock | Uitgever: Boom | oktober 2022 | 216 pagina’s | 9789024450268 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Lees ook deze blogs

footer 8
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.