Skip to Content

Bujo met vlinders, een bullet journal bijhouden

Een bullet journal of bujo is een combinatie van een agenda, planner, dagboek en lijstjes. Je kan daarmee alles op een vaste plek bewaren, volgens een vast systeem. Je kan het aan je eigen wensen en behoefte aanpassen. In principe heb je al genoeg aan een pen en een blanco notitieboek om een bujo te starten. Een liniaal is ook handig. Maar als je creatief wil zijn kan je ook gebruik maken van stiften, washitape, stickers en wat je maar wil. Het oog wil ook wat toch?

Een nieuwe bujo voor een nieuw begin

In deze prachtige bullet journal met vlinders van Mus vind je voorin een klein schriftje met een crash course met uitleg en tips. De bujo bestaat uit 240 pagina’s met stipjes (dotted paper) waartussen je makkelijk lijnen kan trekken. Om bijvoorbeeld een tabel te maken of hokjes, die je kan aanvinken. De vlinders staan voor mij symbool voor verbinden met het universum, met het leven. Als ik ze in het echt tegenkom, zie ik dat als een teken. Dan word ik me er weer even bewust van dat alles met elkaar verbonden is.

Volgens het boek Tekens van het universum kan het tegenkomen van een vlinder wijzen op een nieuw begin op een hoger niveau. ‘Een rups ontpopt zich tot vlinder, wat aangeeft dat dit teken kan wijzen op het ontstaan van nieuwe schoonheid en nieuw bewustzijn. Het kan ook wijzen op wedergeboorte of transformatie.´ De bujo met vlinders past dus mooi bij mijn nieuwe bezigheden. Ik ben gestopt met mijn deeltijdwerk in loondienst om ruimte te maken voor een nieuwe weg.

Voor werk en studie

Ik ga in de zomer mijn studie psychologie verder oppakken en ik wil starten met zelfstandig ondernemen, onder andere als spreker over herstel. Dat doe ik naast het bloggen en reviewen. Hier komt veel bij kijken. Zo moet ik allerlei dingen doen en uitzoeken op het gebied van ondernemen. Onder andere hoe het met de Wajong en bijverdienen zit. Ik wil ook een website maken. En de opdrachten die ik krijg wil ik bijhouden in de bujo. Verder wil ik een lijst maken van alles wat ik moet doen voor mijn autismeblog en ideeën voor nieuwe blogs. Social media. zoals Instagram en TikTok, bijhouden komt er ook bij kijken.

Voor studeren ben ik bezig met wat ik allemaal vooraf moet doen en wat ik voor de studie zelf uiteindelijk nog moet doen om mijn master te halen. Het is veel en veranderingen vind ik lastig. Door to-do-lijstjes te maken krijg ik overzicht en maak ik het behapbaar. Als ik iets gedaan heb kan ik het afvinken. Zodat ik zie wat ik allemaal al gedaan hebt.

Werk in progress

Ik ben perfectionistisch en had daarom wel moeite om met de bullet journal te beginnen. Ik wil het namelijk perfect doen. Daarom heb ik vooraf wat lijstjes gemaakt in het klad en daarna pas ben ik de bujo gaan invullen. Dan nog is het een kwestie van een beetje spelenderwijs proberen ermee bezig zijn en wat wabi sabi toe te passen zodat ik me niet gaan ergeren aan imperfecties. Ik heb het nu ingevuld voor het eerste half jaar ongeveer van 2022. Het is een work in progress. Er zitten trouwens twee handige lintjes in de bullet journal; dat is fijn om snel bij bepaalde pagina’s te komen.

Los van deze bullet journal heb ik een gewone agenda voor mijn afspraken. Ik heb ook apart een boekje met huishoudtaken en routines. Ook houd ik op mijn telefoon wat lijstjes bij. Bijvoorbeeld eentje waarop staat wat ik nog nodig heb en moet kopen. En een lijstje met dingen die ik moet doen op mijn computer of iPhone, die niets met werken of studeren te maken hebben. Dat blijf ik nog wel even apart doen zo.

Gebruik een bujo op je eigen manier

Het is per persoon verschillend hoe het voor jou werkt. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om dingen op papier te hebben en niet alleen maar digitaal. En ik werk dus met meerdere boekjes (zie ook mijn vlog over plannen en autisme).

Maar je kan er ook voor kiezen om alles in één bullet journal bij te houden. Het is maar net wat werkt voor jou. Je kan werken met kleur, quotes en stickers zodat je de boel lekker kan opvrolijken. Je kan zoveel of weinig creatief zijn als je wil.

Ik kan je zeker aanraden om een bujo te beginnen. Het is handig en leuk om mee bezig te zijn. Bij Mus heb je naast de bujo met vlinders nog andere bujo’s, bijvoorbeeld met vissen. Laat onder in de reacties vooral weten waar jij de bujo voor gebruikt. Ik ben benieuwd!

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Mandy
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.