Vlinders aan de Vliet in Leidschendam – een warm uitje

Zo af en toe zoek ik op internet naar aanbiedingen voor een leuk uitstapje met een peuter, zodat ik daar alvast naar uit kan kijken met mijn zoontje van 2 jaar. Bij voorkeur in de omgeving van Delft, zodat hij zijn middagslaapje lekker thuis in zijn eigen bed kan doen. Via de website van “Social Deal” kwam ik erachter dat er een vlindertuin in Leidschendam bestaat! Vlinders aan de Vliet. Lees dus gauw mee naar onze vlinders aan de vliet review!

Bestemming bereikt

Vanuit Leidschendam volg je de doorgaande weg richting Voorschoten en daar zie je aan de linkerkant de windblades met Vlinders aan de Vliet erop al staan. Ik zag ze nét iets te laat en er reed een grote bus nét iets de dicht achter me, maar op het parkeerterrein bij de Gamma, die ernaast zit, keerde ik om en ik parkeerde de auto op het gratis parkeerterreintje voor de deur.

Entree met terras

Door de eerste deur bij Vlinders aan de Vliet, kom je meteen op een groot overdekt terras met een zacht kunstgras tapijt op de grond. Binnen is er een wat kleiner terras waar ook twee grote papegaaienkooien in het midden staan. Bij de kassa naast de bar gaven we mijn entreekaartje af, die ik voor de helft van de prijs (normaal 9 euro) had gekocht. Mijn zoontje is nog geen 3 jaar en mocht dus gratis naar binnen. Een van de eerste handige tips die je leest in deze vlinders aan de vliet review! Voordat we naar binnen gingen, bestelde ik een kop thee en mocht mijn zoontje zijn banaan nog even opeten op het terras. Een van de papegaaien klom ondertussen uit zijn kooi naar buiten en kletste gezellig met ons mee. De eerste vlinders had mijn zoontje ook al gespot vanaf zijn stoel.

Korte broek aan naar Vlinders aan de Vliet

Op het terras waren we een beetje geacclimatiseerd en verschenen er al rode wangen op mijn zoontje zijn gezicht. Ik had op www.vlindersaandevliet.nl gelezen dat de temperatuur in de vlindertuin tropisch is: 31 graden maar liefst. Dus mijn jas had ik al in de auto gelaten en op het terras trok ik mijn zoontje zijn vest uit. Daaronder had hij een romper met korte mouwen aan en ik ruilde zijn spijkerbroek voor de korte broek die ik voor hem had meegenomen. En zo gingen we Vlinders aan de Vliet binnen, een leuk uitstapje met een peuter.

Uitleg over vlinders

Als we ergens heen gaan, probeer ik mijn zoontje hier altijd op voor te bereiden. Ik had hem voor dit uitstapje naar Vlinders aan de Vliet, uitgelegd dat vlinders eigenlijk rupsen zijn. Hoe ik dat deed? De laatste tijd speelt hij elke keer al dat hij een dier is. De ene keer is hij een poes en wil hij geaaid worden, de andere keer vindt hij zichzelf een eekhoorn en dan moet ik de boom zijn (waar hij dan inklimt) met mijn armen omhoog.

De avond voordat we naar Vlinders aan de Vliet gingen, vertelde ik hem dat hij de rups is en ik moeder natuur die hem ging omtoveren tot een vlinder. Ik trok hem zijn slaapzak aan en zei dat dit een cocon is, de betovering die een vlinder van de rups maakt. Nu gaat de rups slapen in de cocon en als hij wakker wordt en tevoorschijn komt uit zijn slaapzak, dan kan hij ineens vliegen! En met dat verhaal haalde ik hem op de dag dat we gingen ook weer uit zijn bed: eerst heb ik even herhaald dat hij als rups was gaan slapen en dat moeder natuur hem een cocon had aangedaan zodat hij kon veranderen naar een vlinder. Ik deed zijn slaapzak uit en we vlogen samen naar de commode om hem klaar te maken voor een leuk uitstapje met een peuter.

Vlinders aan de vliet review – Enge poppen

Voordat we Vlinders aan de Vliet betraden via een soort gordijn, konden we naar een poppenkast kijken. De poppenkast hing vol met poppen. Ik tilde mijn zoontje op om ze samen goed te kunnen bekijken en vertelde het verhaal van de slaapzak er weer bij. Hij hield mij steeds steviger vast en ik merkte dat hij er niet lang naar wilde kijken. “Ik vind het een beetje eng,” zei hij eerlijk. Hij was daar gelukkig gauw weer van afgeleid, er fladderden veel prachtig gekleurde vlinders om ons heen die we goed van dichtbij konden bekijken zodra ze rustig op een van de vele groene bladeren zaten.

Rustig en voorzichtig in Vlinders aan de Vliet

In de Vlinders aan de Vliet wonen wel 1500 vlinders. Bij de ingang was er een boekje te koop waarin de verschillende soorten op plaatjes stonden, zodat je ze af kunt vinken wanneer je ze gezien hebt. Die heb ik niet gekocht, maar ik zag er wel wat kinderen mee rondlopen. Het viel mij op dat het ondanks dat er aardig wat kinderen waren, erg rustig was. Iedereen hield zich netjes aan de huisregels, onder andere niet gillen en niet rennen. Sowieso waren de smalle en soms ook wat vochtige paadjes niet erg aantrekkelijk om op te rennen. (Overigens is de vlindertuin wel goed te doen met kinderwagens en rolstoelen!) Maar al gauw werd duidelijk waarom je zo voorzichtig moest zijn, sommige vlinders zaten namelijk vlakbij de grond.

Flappentakken, krokodillen en meer in Vlinders aan de Vliet

Vóór en nadat je de vlindertuin betreedt, loop je door een grote ruimte waarin verschillende andere dieren en insecten te zien zijn. Grote aquaria met mooie gekleurde vissen en koraal, een hele grote bak met veel vissen, schildpadden en de twee krokodillen Krokkie en Ali. Een paar slangen en een hele grote spin. Ook zagen we leguanen. Soms vroeg mijn zoontje of ik hem wilde dragen. Zelf ben ik ook niet echt een held wat insecten betreft, maar met hem dichtbij mij kan ik de hele wereld aan en ik kon het niet laten om een grote flappentak op mijn hand te laten, toen dat door een werkneemster bij vlinders aan de vliet werd aangeboden.

Al met al een spannend en leuk uitstapje met een peuter dus om toe te gaan. Hier gaan we zeker nog eens terugkomen. Ben jij al wel eens bij vlinders aan de vliet geweest?

Lees ook deze blogs

Handige linkjes

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.