Elektrische rolstoelen – een uitkomst voor ouders

Ben jij een ouder en ben je afhankelijk van een rolstoel? Overweeg dan de aanschaf van een elektrische rolstoel. Ze beschikken over een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van reguliere rolstoelen. Op die manier geef je je jezelf meer bewegingsvrijheid en dus een beter leven. In dit artikel geven we je zes voordelen van elektrische rolstoelen voor ouders. Ben je alvast benieuwd naar de opties? Klik hier voor meer informatie over elektrische rolstoelen. 

Het verschil van een gewone rolstoel en een elektrische rolstoel

Voordat we de voordelen van een elektrische rolstoel uitleggen, leggen we je eerst graag het verschil uit met een gewone rolstoel. Waar een elektrische rolstoel in verschilt met een handbewogen rolstoel is simpelweg dat de elektrische rolstoel beschikt over een elektrische aandrijving. De elektrische rolstoel wordt namelijk aangedreven door middel van een joystick of afstandsbediening. Dit verschil zorgt voor veel verschillende voordelen ten opzichte van een gewone rolstoel. Hierin ben je afhankelijk van iemand die je duwt of zal je zelf aan de slag moeten met je handen aan de wielen.

Onafhankelijkheid 

Om te beginnen stelt een elektrische rolstoel ouders in staat om zelfstandig te bewegen. Ze zijn dan niet meer afhankelijk van andere mensen om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan of een verjaardag te bezoeken. Je kind naar school brengen en naar de sportclub, het kan zoveel makkelijker! Het maakt hierbij niet uit hoe fysiek beperkt je bent. Met een elektrische rolstoel kun je jezelf namelijk, door middel van de joystick of de afstandsbediening, zonder kracht voortbewegen. Zeker op hete dagen is het prettig om jezelf niet fysiek in te spannen. Daarom is de elektrische rolstoel een perfect alternatief.  

Comfort van een elektrische rolstoel

Elektrische rolstoelen zijn speciaal ontworpen om een hoog comfort aan de gebruiker te bieden. Er zijn voldoende opties om de rolstoel geheel op maat te maken en zo te voldoen aan de wensen en voorkeuren van de gebruiker. Ze beschikken dan ook geregeld over rugleuningen, hoogteverstellingen en voetsteunen. Er zijn zelfs elektrische rolstoelen met een zitje achterop waar een kind kan plaatsnemen. Dit zorgt voor meer comfort en een gezondere zitpositie. Zeker voor mensen op leeftijd zijn dit belangrijke voordelen om een prettig dagelijks leven te leiden. 

Veiligheid voor ouderen in een elektrische rolstoel

Als je als ouder in een rolstoel rijdt, is het voor jou belangrijk dat je zonder zorgen de deur uit kan gaan. Veel elektrische rolstoelen zijn uitgerust met verschillende veiligheidsfuncties om de gebruiker te beschermen. Zo hebben ze uiteraard snelle remmen; voor mensen op leeftijd is dit van groot belang, omdat ze vaak niet meer veel scherpte hebben. Daarnaast beschikken ze over stabilisatoren. Zulke stabilisatoren zijn ontworpen om de stabiliteit en zo ook de veiligheid van een rolstoel te verbeteren. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat je uit de rolstoel valt. 

elektrische rolstoelen
Photo by Red John on Unsplash

(Groot)ouders betrokken bij kinderen

Voor kinderen is het belangrijk dat ouders betrokken zijn bij hun kinderen. Ook als je van een rolstoel afhankelijk ben wil je immers mee op dagjes weg, vakanties en de sportclub van je kinderen. En lees je dit artikel niet omdat jezelf in een rolstoel zit, maar omdat een of meerdere van de grootouders dat is dan is het ook voor hen belangrijk. Als opa en oma wil je natuurlijk ook betrokken zijn bij je kleinkinderen.

Denk ook aan de vrijheid die je krijgt om mee te gaan naar een dagje pretpark of dierentuin. Ok een attractie kun je misschien niet altijd in, maar je maakt wel de dag en de gezelligheid mee. Dit versterkt de band tussen kleinkinderen en (groot)ouders. Mocht je hier toe in staat zijn, kun je zelfs de kinderen een ritje geven op een elektrische rolstoel. Dit is een voordeel voor (groot)ouders, kinderen en uiteindelijk ook voor jezelf!

Toegankelijkheid

Elektrische rolstoelen zijn speciaal ontworpen om toegankelijkheid te bieden in verschillende omgevingen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden aangepast aan verschillende terreinen. Hierdoor overwinnen ze obstakels zoals drempels en hellingen eenvoudig. Door de kleine draaicirkel kan de gebruiker zich gemakkelijker voortbewegen op drukke plekken en in kleine ruimtes. Dit maakt ze een stuk toegankelijker dan reguliere rolstoelen. Wist je dat er ook speciale kisten zijn die je voor bijvoorbeeld een flatgebouw kunt plaatsen waar de rolstoelen in opgeborgen kunnen worden. Perfect als je wel kleine stukjes kan lopen, maar wel afhankelijk bent van een elektrische rolstoel om bijvoorbeeld bij een winkelcentrum te komen.

elektrische rolstoelen

Langere afstanden afleggen

Voor volwassenen kan het gebruik van een reguliere rolstoel zorgen voor snelle uitputting. Met een elektrische rolstoel hoef je je hier geen zorgen om te maken. Doordat je de rolstoel niet zelf hoeft aan te drijven, zal je geen last krijgen van overbelasting. Dit opent voor jou de deur naar meer vrijheid en zorgt ervoor dat je mee kunnen doen aan meer activiteiten verder van en buitenshuis. Zo is het voor jouw gemakkelijker om een sociaal netwerk op te bouwen en te onderhouden. 

De voordelen van een elektrische rolstoel op een rijtje

Met een elektrische rolstoel geef je ouders de vrijheid die ze verdienen. Daarom nog even de voordelen samengevat op een rijtje:

  • Het maakt ze niet meer afhankelijk van andere mensen voor hun verplaatsing.
  • Ze beschikken vaak over een verstelbare zitting, leuning en voetensteun, wat zorgt voor meer comfort. 
  • De rolstoel zorgt voor een grotere veiligheid door middel van remmen en stabilisatoren. 
  • Je bent meer betrokken bij je kinderen. 
  • De kleine draaicirkel en de inklapbaarheid geven ouders meer toegankelijkheid om zich te manoeuvreren in kleine ruimtes.
  • Het geeft jouw de mogelijkheid om langere afstanden af te leggen door de elektrische aandrijving. 

Of je het nou voor jezelf gebruikt of voor je ouders, zoals je ziet zijn er tal van voordelen van een elektrische rolstoel. Overweeg jij om er een aan te schaffen?

Lees ook deze blogs

Mantelzorg verlenen
Thuiskok met stichting thuisgekookt

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.