De administratie bijhouden voor een oude tante, boodschappen doen voor de buurvrouw of met een ziek familielid naar doktersafspraken. Mantelzorg verlenen kan heel divers zijn. En soms heeft men eigenlijk niet eens in de gaten dat het om mantelzorg gaat! Het kan heel veel voldoening geven om dit voor iemand te doen, maar het kan ook veel tijd en energie vragen. Zeker in een leeftijdsfase waarin je zelf een druk gezin hebt. Wat als je dan ouders hebt met toenemende lichamelijke problemen? Wat kun en wil je voor ze doen? Hoe ziet de toekomst er voor hen uit op het gebied van wonen? Meer over alles wat er bij mantelzorg komt kijken, lees je in deze blog.
Mantelzorg verlenen – een diverse taak
Ongeveer 1 op de 3 mensen is mantelzorger voor een familielid of bekende. En dat zijn niet alleen volwassenen. Er zijn ook jongeren en zelfs kinderen die al mantelzorg verlenen. Bijvoorbeeld voor een broertje of zusje met een handicap. Maar soms ook voor een ouder met lichamelijke of psychische problemen. Dat kan in goede harmonie gaan, maar kan ook een grote belasting vormen voor kinderen.
Maar wat verstaan we dan eigenlijk onder mantelzorg:
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners vallen hieronder. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’
Website Mantelzorg.nl
Mantelzorg kan veel voldoening opleveren, want je doet echt iets wezenlijks goed voor iemand anders. Maar uit onderzoek is gebleken dat veel mantelzorgers zich overbelast voelen. Een burn-out ligt dan op de loer. Alle ballen in de lucht houden voor je eigen gezin, is immers soms al lastig genoeg. Maar je wilt er ook graag zijn voor familieleden of bekenden die wel wat hulp kunnen gebruiken. Mantelzorg verlenen kan variëren van af en toe een boodschap doen voor de buurvrouw of bijna fulltime zorgen voor een ziek familielid. Tot misschien zelfs een ouder in huis nemen. Daar komt veel bij kijken, natuurlijk alleen al qua wet- en regelgeving.
Een zorgwoning – mantelzorg dichtbij
Steeds populairder wordt de mogelijkheid van het creëren van een zorgwoning naast je eigen huis. Dan kan een hulpbehoevende ouder of je eigen kind wel zelfstandig blijven wonen, maar is er altijd iemand in de buurt voor hulp. Dat scheelt in ieder geval veel reistijd. En dan is het voor de mantelzorger ook makkelijker om de taken te verdelen, want dan kan een ander gezinslid ook af en toe een taak overnemen. Maar het is natuurlijk een ingrijpende beslissing met grote gevolgen voor het hele gezin.
Overigens is het zeker voor kinderen een mooie en waardevolle periode om mee te maken. Mantelzorg verlenen voor een grootouder, zolang als dat nodig en haalbaar is. Dat leert ook iets over normen en waarden. En wie weet levert het ook een stukje hulp de andere kant op, als de ouder graag de tuin bijhoudt bijvoorbeeld of op een huisdier past. Maar er komt natuurlijk veel kijken bij een mantelzorgwoning bouwen. Informatie inwinnen is dan ook belangrijk, evenals goede begeleiding tijdens het traject.
Ondersteuning van de mantelzorger
Het bieden van mantelzorg is in ieder geval van onschatbare waarde. Want het betekent ook dat professionele en duurdere hulp minder vaak nodig is. Maar daarom is het des te belangrijker dat een mantelzorger het wel vol kan houden. Daarvoor is gelukkig wel wat aandacht vanuit de overheid. Hierbij een aantal vormen van ondersteuning bij het verlenen van mantelzorg:
- Het mantelzorg compliment. Een vorm van erkenning vanuit de gemeente die bijvoorbeeld bestaat uit een geldbedrag, kortingsbonnen of speciale bijeenkomsten voor mantelzorgers
- Mantelzorg consulenten. Bij de welzijnsorganisatie van hun regio kunnen mantelzorgers terecht voor advies en ondersteuning. Bijvoorbeeld als ze overbelast of hulp nodig hebben bij het doen van aanvragen.
- Lotgenoten contacten. Het kan heel helpend zijn om met lotgenoten te spreken, die als geen ander weten hoe het voelt.
Meer over deze regelingen en alles wat er bij mantelzorg komt kijken, vind je op de website van de landelijke vereniging. Met veel tips, informatie en het laatste nieuws. Wat is in ieder geval belangrijk om het verlenen van mantelzorg vol te houden? Af en toe de zorg uit handen kunnen geven en kunnen ontspannen. Een klein bedrag van het mantelzorgcompliment voor bijvoorbeeld een dagje sauna kan net even datgene zijn wat nodig is.
Mooie kijktips over de impact van mantelzorg verlenen
Door de documentairemakers 2Doc is op 8 november de eerste aflevering uitgezonden van Kanaal Sociaal. In zes afleveringen worden mantelzorgers uit Deventer gevolgd. Wat voor impact heeft het verlenen van mantelzorg? Hoe houden ze het vol? De indrukwekkende serie is de moeite waard om te volgen!
Het is soms standje overleven – deelnemer Louise
Ook een kijktip is de dramaserie Maud en Babs van Omroep Max. Een beetje humor en mooi acteerwerk, waardoor we zien wat mantelzorg inhoudt. Met alle verdrietige, ingrijpende en bijzondere kanten.