Skip to Content

Regenboogkracht – een kleurrijke kaartenset met krachtige affirmaties voor kinderen

Hoe kunnen kinderen een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Best een belangrijke vraag, want dit zijn hele waardevolle eigenschappen. Voor kinderen die een beetje hulp daarbij kunnen gebruiken, is er de kaartenset Regenboogkracht van Rosalinda Weel. Op de kaartjes staan allerlei positieve affirmaties rondom jezelf zijn, zelfvertrouwen en ontspanning. Er zit ook een bijbehorend instructieboekje bij voor ouders, opvoeders en begeleiders die hiermee aan de slag willen gaan. Een mooie en kleurrijke set om te gebruiken met kinderen vanaf vier jaar.

Regenboogkracht doosje

Een gezonde emotionele ontwikkeling

Een liefdevol zetje in de rug. Zo wordt de kaartenset van Regenboogkracht omschreven. Met de 35 kleurrijke kaarten kun je kinderen helpen om hun zelfbeeld en zelfvertrouwen te versterken. Op elke kaart staat een positieve korte zin op het gebied van zelfbeeld en veerkracht. Door deze positieve affirmaties zoals Ik kan het en Ik ben sterk uit te spreken, krijgen kinderen meer geloof in zichzelf.

Dit is iets waar ik zelf als ouder en leerlingbegeleider veel positieve effecten van zie. Bijvoorbeeld als kinderen last hebben van spanningen of faalangst. Want vaak kunnen negatieve emoties dan overheersen. En als je maar vaak genoeg zegt dat je iets niet kan, dan ga je het ook echt geloven. Dus dat kunnen omdraaien naar positieve gedachten die je naar jezelf uitspreekt, dat is heel waardevol!

Hoe gebruik je de kaarten van Regenboogkracht?

Er zijn verschillende manieren om de Regenboogkracht kaarten te gebruiken. In het instructieboekje staan tips met een duidelijke uitleg hoe je kinderen kunt ondersteunen. Een aantal ideeën voor het gebruik van de kaarten:

  • Als bewust moment op de dag, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Kies een kaart en ga er samen over in gesprek. Zo geef je 1-op-1 aandacht en kunnen kinderen gevoelens en gedachten van de dag een plekje geven.
  • Maak een regenboog en kies van elke kleur een kaart. Zo maak je een mooie set met verschillende thema’s. Geschikt voor een wat langere sessie, bijvoorbeeld in een coachingsgesprek.
  • Of maak een regenboog met de 7 dagen van de week. Kies voor iedere dag een vaste kleur en trek dagelijks een kaart. Zo kun je op een fijne manier structuur aanbrengen in de week.

De Regenboogkracht kaarten zijn geschikt voor zowel thuis als op school, tijdens een coachingsessie of een kinderyogales. Op alle kaarten staat een mooie kleine illustraties en een korte en krachtige zin. Samen deze affirmaties uitspreken en herhalen kan kinderen in hun kracht zetten. Ze leren daardoor meer over wie ze zijn en wat ze kunnen. In het bijbehorende boekje staat per kaart een extra uitleg over het onderwerp en er staan ook verdiepende vragen bij die je kunt stellen. Zo kun je een inspirerend gesprek aangaan met een kind!

Elke kleur staat voor een thema:
rood: de kracht van in balans zijn
oranje: de kracht van jezelf zijn
geel: de kracht van zelfvertrouwen ervaren
groen: de kracht van liefde voelen
blauw: de kracht van je gevoelens uiten
paars: de kracht van je eigen magie
roze: de kracht van ontspannen zijn

Regenboogkracht 7 kleuren
Regenboogthema’s

Veiligheid, kracht en vertrouwen

Het is mooi dat de eerste kaart uit het boekje Ik ben veilig is. Dat is voor kinderen de basis en het belangrijkste wat alle kinderen zouden moeten voelen. Dat betekent dat ze zich op hun gemak voelen en niet bang hoeven te zijn dat er iets vervelends gebeurt. Helaas is dat voor veel kinderen niet vanzelfsprekend. Dat iemand daarover het gesprek aangaat op een laagdrempelige manier is heel waardevol. Stel vragen als Waar en bij wie voel je je veilig? Wat heb je nodig om je veilig te voelen?

Door middel van deze kaarten van de Regenboogkracht geef je dus een stukje echte aandacht en kun je in gesprek gaan over gevoelens en gedachten. Vervolgens geef je ook direct een handreiking aan kinderen om positief te denken. Als kinderen bijvoorbeeld iets vervelends hebben meegemaakt in het verleden, dan kan het uitspreken van de affirmatie Ik ben veilig heel helpend zijn.

Zelfbeeld, weerbaarheid en succeservaringen

Hoe kun je als ouder of begeleider een kind nog meer helpen als ze een laag zelfbeeld hebben? Voor kinderen is het belangrijk om veel te spelen en bewegen. Nieuwe dingen ontdekken, uitproberen en oefenen. Want door zelf succeservaringen op te doen, ontwikkel je zelfvertrouwen. Het gevoel dat je iets hebt geprobeerd en na een aantal keer onder de knie hebt gekregen. Daar hoort bij dat het ook een aantal keer fout zal gaan. Maar dan is de voldoening natuurlijk des te groter als het lukt. Dus als ouder moet je er dan ook niet te veel bovenop te zitten en je kind altijd willen beschermen. Liever een keer uit de boom vallen en pijn hebben, dan bang zijn om te klimmen, glijden en springen.

Door alle online activiteiten van kinderen is er helaas steeds minder tijd om te spelen en bewegen. Er zijn dus steeds minder mogelijkheden om het zelfvertrouwen te versterken. En daarbij komt natuurlijk ook nog eens dat het kijken van filmpjes en gebruik van social media juist schadelijk is voor het zelfbeeld. Dit komt doordat kinderen zichzelf bijvoorbeeld vergelijken met anderen of dingen zien die niet passend zijn bij de leeftijd. Voor jonge kinderen is zo min mogelijk schermtijd dus belangrijk en zoveel mogelijk ervaringen in de echte wereld. En voor kinderen die het nodig hebben, is het heel fijn als ze een extra steuntje in de rug krijgen door middel van coaching en positieve affirmaties zoals met de Regenboogkracht.

Regenboogkracht – auteur Rosalinda Weel

De auteur van Regenboogkracht is Rosalinda Weel, een leerkracht, yoga- en meditatiedocent. Ze is oprichter van de eerste gespecialiseerde beroepsopleiding voor kindermeditatiedocent. Ze heeft een grote passie voor bewustzijn en spiritualiteit en volgde haar opleiding bij Deepak Chopra in Amerika. Via haar website Droomstudio vind je uitgebreide informatie over onder andere yogalessen, coaching, meditaties en opleidingen!

Rosalinda Weel
tekst auteur

Lees ook deze blogs over emotionele ontwikkeling en diverse hulpmiddelen:

Specificaties Regenboogkracht

Tekst en concept: Rosalinda Weel | Illustraties: Ingrid Bockting | Uitgeverij: Altamira | 9789401305846 | november 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgeverij Altamira of kijk bij bol,com

 achterkant doosje
Footer4 nieuw
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.