Skip to Content

Gevoelsdagboek, een prachtig cadeau voor gevoelige kinderen

Het Gevoelsdagboek is een prachtig cadeau voor gevoelige kinderen. Maar eigenlijk gun ik elk kind dit boek. Het geeft kinderen inzicht in hun eigen gevoelens. En bied de mogelijkheid hier over te praten met een ouder of verzorger. Een geweldig boek om kinderen vanaf 4 jaar te helpen omgaan met hun emoties.

Het Gevoelsdagboek is een prachtig invulboek om samen in te vullen met gevoelige kinderen die meer inzicht in hun emoties willen hebben.

Gevoelsdagboek samenvatting

Onze kinderen kunnen soms zoveel gedachtes en gevoelens hebben in hun overvolle hoofden. Erover praten en de goede woorden vinden is niet altijd eenvoudig. En hoe graag je je kind ook wilt snappen, als ouder is dat ook niet altijd simpel.

Met het Gevoelsdagboek geeft psycholoog Anky De Frangh een aanknopingspunt om het gesprek aan te gaan. Het Gevoelsdagboek is een interactief dagboek waarmee je kind oefent om te praten over zijn of haar gevoelens. Jij als ouder leert om te luisteren en je kind traint om over zichzelf na te denken. Zo kan je kind zichzelf beter leren kennen en jij hem of haar natuurlijk ook!

Aan de hand van vrolijke stickers, dagelijkse vragen, rustgevende opdrachten en mooie illustraties oefen je samen met je kind. Samen bekijk je hoe je moeilijke gevoelens bespreekbaar kunt maken en emoties een plek kan geven.

Tekst van Anky De Frangh & illustraties van Natasha Sena
Tekst van Anky De Frangh & illustraties van Natasha Sena

Invuldagboek

Het Gevoelsdagboek is een eenvoudig invuldagboek. Er zijn een aantal open vragen en een aantal gesloten vragen. Natuurlijk te beginnen bij de datum. Je kunt de dag een aantal sterren geven door de sterren in te kleuren. Kies uit vijf poppetjes hoe je je voelt. Er is zelfs een poppetje dat je nog zelf kunt tekenen. Omcirkel of het eten wel of niet lekker was vandaag en of je vooral samen of alleen speelde. Schrijf op waar je trots op bent. Zet een pijl bij hoeveel zin je in morgen hebt. En dan zoekt mijn dochter vaak als laatste nog een sticker uit om die in het daarvoor bedoelde vakje te plakken. Ook staat er elke dag als allerlaatste nog een invulvraag of een opdracht. Denk hierbij aan wat helpt jou als je boos bent? Of doe een kussengevecht. Wie zal er winnen? Maar ook verschillende tekenopdrachten, ademhalingsoefeningen en nog meer andere opdrachten kun je terug vinden in het Gevoelsdagboek.

Stickers

Wat ik een leuke toevoeging vind voor jonge kinderen zijn de verschillende stickers achterin het boek. Bij elke dag mag je namelijk zelf een sticker plakken die het beste past bij de dag. En zeker kinderen die nog niet kunnen schrijven kunnen op deze manier hun eigen stukje toevoegen aan de pagina. Er is een ruime keus uit sticker zoals onder andere een koe, een hond, een paard, een regenboog, een zak patat, een drol, een donderwolk en nog heel veel meer. Er is echt zoveel keus dat mijn dochter soms gewoon niet kon kiezen welke sticker ze wilde gebruiken.

Stickers
Stickers uit Gevoelsdagboek

Voor wie is het Gevoelsdagboek?

Het Gevoelsdagboek is geschreven voor kinderen vanaf vier jaar. Het is een mooie manier om kennis te maken met je emoties. Omdat het boek ook veel inkleuren, aankruisen en omcirkelen is kunnen jonge kinderen er ook al makkelijk zelf gebruik van maken. Met een beetje hulp van papa of mama zal dit zeker goed komen. Kinderen die kunnen lezen en schrijven kunnen dit zelf doen en dan als ze willen het later laten zien. Mijn zevenjarige dochter vult graag zelf het boek in, maar we bespreken vaak wel even na wat ze heeft opgeschreven. Op deze manier krijgen we beide toch wat beter zicht op wat er nu allemaal in haar hoofd om gaat. En dat geeft rust wat een mooie bijkomstigheid van dit dagboek is.

Het Gevoelsdagboek is een prachtig invulboek om samen in te vullen met gevoelige kinderen die meer inzicht in hun emoties willen hebben.
Invulpagina & tekenopdracht uit Gevoelsdagboek

Doe je mee?

Graag deel ik één van de vele leuke opdrachten uit het Gevoelsdagboek. Eentje die wij erg leuk vonden om te doen. Nieuwsgierig? Doe dan vooral lekker mee de Tortilla.

Deze opdracht is echt heel leuk. Zeker als je afwisselt en je jezelf als ouder ook eens laat inwikkelen. Plezier gegarandeerd!

Inrollen als een tortilla
Tortilla uit Gevoelsdagboek

Wat vind ik van het Gevoelsdagboek?

Ik vind het Gevoelsdagboek een mooie en eenvoudige manier om samen inzicht te krijgen in de gevoelens van je kind. Daarnaast vind mijn dochter het zelf ook heel leuk om in te vullen. Ze vult hem niet elke dag in. Maar pakt hem erbij als ze daar behoefte aan heeft. Dat is momenteel vooral als ze iets leuks heeft meegemaakt en dat wil opschrijven. Ik merk dat het invullen van het dagboek haar een moment van rust geeft. En dat het haar bewust laat nadenken over wat ze ergens van vond.

De opdrachten die in het boek staan zijn leuk en divers. De ene keer is het een kleuropdracht en de andere keer een ademhalings- of ontspanningsoefening. Allen zijn hier in huis een succes. En mijn dochter kijkt dan ook echt uit naar de dagen met de wat uitgebreidere doe opdrachten, want die vind ze het leukst.

Wat mij betreft is het Gevoelsdagboek een prachtig boek voor alle kinderen die behoefte hebben aan overzicht in hun hoofd. Het biedt ruimte genoeg om elke dag in te vullen als vast onderdeel van een slaaproutine. Maar af en toe wanneer hier behoefte aan is kan natuurlijk ook goed. Hierbij kun je kijken wat bij jou kind past en zelfs dat kan per periode weer anders zijn. Hier in huis is het Gevoelsdagboek in ieder geval een enorm succes.

Het Gevoelsdagboek is een prachtig invulboek om samen in te vullen met gevoelige kinderen die meer inzicht in hun emoties willen hebben. inademen uitademen
Ademhalingsoefening regenboog uit Gevoelsdagboek

Leestips passend bij het Gevoelsdagboek

Net zoals het Gevoelsdagboek zijn er nog meer boeken & kaarten om kinderen te helpen. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Gevoelsdagboek

Auteur: Anky De Frangh | Illustraties: Natasha Sena | Vormgeving: Katrien Van De Steene | Uitgever: Uitgeverij Lannoo | 14 november 2023 | 152 pagina’s | 9789401495851 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

footer 8
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.