Skip to Content

Elke dag een vraag – een modern dagboek

Al vijf jaar lang houd ik een dagboek bij waar ik elke dag een vraag in beantwoord. Net op het moment dat ik de laatste in kon vullen, zag ik dat er een prachtig nieuw exemplaar van te koop is. Een mooie cover, 365 superleuke nieuwe vragen. Ik ben er dan ook helemaal klaar voor om in een gloednieuw dagboek te beginnen!

Elke dag een vraag

Elke dag een vraag

In Elke dag een vraag beantwoord je vijf jaar lang, elk jaar op dezelfde datum dezelfde. Door dit te doen, heb je na die tijd een ontzettend leuk en persoonlijk naslagwerk. Het concept is simpel: het boek stelt je 365 vragen, één voor elke dag. Op elke pagina staan vijf vakken om je antwoord op te schrijven: één vak voor één jaar. Je kunt dus ook zien hoe je zelf in vijf jaar verandert en wat je allemaal meemaakt en denkt. Een ideaal dagboek voor mensen die geen lange verhalen willen schrijven en een geweldig boek om cadeau te geven of te krijgen.

Ook voor mensen met weinig tijd

Ik ben best vaak met nieuwe dingen begonnen. Dagboeken, lijstjes, ‘miracle mornings’, avondrituelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik vond het een supergoed plan. Twee dagen, hooguit een week hield ik het vol en dan kwam de klad er in. Ik ben dan ook best trots dat ik in de vorige versie van Elke dag een vraag het voor elkaar heb gekregen om vijf jaar lang te schrijven. Oke, ik zal toegeven, heel af en toe vergat ik een dag. Dat is geen probleem, dan vul je gewoon op één avond twee bladzijdes in.

Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Door het in te bouwen in mijn vaste routine. Het beantwoorden van de ‘vraag van de dag’ kost mij meestal maximaal 1 minuut. Dus zodra ik in bed ga liggen pak ik het boekje er bij en schrijf ik het antwoord op. Tip van mij dus… zorg voor een vaste plek, in het zicht, en voor een routine. Leg er een pen bij, op die manier kost het je zeer weinig moeite om het in te bouwen.

Het enige wat ik jammer vind aan deze variant is de belettering van de cover. Hij glimt prachtig, maar het ligt er ‘bovenop’ waardoor het vrij snel beschadigd. Dit kun je bijvoorbeeld zien op één van mijn foto’s, waar een woord van de flaptekst al weg is gevaagd doordat ik er met de achterkant van een pen tegenaan kwam. Daarentegen vind ik de uitstraling heel mooi en ook het binnenwerk heel prettig rustig.

Elke dag een vraag

Elke dag een vraag is geweldig om terug te lezen

Zodra je een jaar hebt ‘volgehouden’ begint het leukste deel. Je kunt namelijk teruglezen welke antwoorden je een jaar geleden gaf. Op deze manier bouw je een document op waarin je jezelf ziet veranderen. In mijn vorige boekje zag ik mijn kinderwens ontstaan, het moment van de positieve test, etc. Ik heb mijlpalen soms in het boekje er bij geschreven. Want een positieve zwangerschapstest kun je niet altijd inpassen in de vraag van die dag.

De verschillende soorten vragen vind ik echt een feestje. Het verveelt ook absoluut niet, en geloof mij… ik ben echt heel snel verveeld. Er staan heel serieuze, diepgaande, vragen in, maar ook heel luchtige onderwerpen. Het is ook zeker niet voor een bepaalde doelgroep geschreven, de vragen zijn heel breed en door iedere volwassene te beantwoorden. Ik heb door het boekje gebladerd en zie bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Voor wie of wat ben je dankbaar?
  • Van welke olifant heb je een mug gemaakt?
  • Met welk ijsje blijf je koel op een warme zomerdag?
  • Welke app gebruik je het meest?
  • Welke mooie plek in Nederland heb je onlangs ontdekt?

Ik wilde ook wat ingevulde vragen met jullie delen, maar merkte dat ik dat toch wat prive vond. Mijn antwoorden gaan ook best vaak over de mensen om mij heen. En nog een leuk detail: je kunt op elk moment beginnen! Zo begon ik in oktober. De vragen staan bij specifieke data, dus je begint gewoon op de datum van vandaag!

Dagboek modern kort snel

Meer van Mus?

Mus heeft zoveel geweldige creatieve boeken en dagboekvormen. Al heel lang mogen we als team van MamaScrapelle hiervan genieten. Kijk bijvoorbeeld eens hier:

Elke dag een vraag

Uitgever: BBNC / MUS | november 2023 | 368 pagina’s | paperback | 9789045329161 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Lees ook deze blogs

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.