Doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen – een journal

Een journal waarmee je grip krijgt op je slaap. Want we weten allemaal wel dat slaap belangrijk is. Misschien niet helemaal de ins- en outs van het waarom. Maar zeker wanneer je een baby hebt mogen krijgen weet je dat slaap niet overschat moet worden. Als volwassene hebben we gemiddeld 7 uur slaap per nacht nodig. Kom jij daar eigenlijk aan? En als je niet aan deze uren komt, heb je al een idee wat de gevolgen van te weinig slaap kunnen zijn en hoe je dit kunt aanpakken? Doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen.

Doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen

Doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen

Ik hou van journalen. Het is een fijne manier om dingen inzichtelijk te maken. Ook wel lijstjes genoemd. Een habbit tracker in een bullet journal bijvoorbeeld. Doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen is ook zo’n journal. Maar dan volledig gericht op slaap. Op jouw slaappatroon en hoe je dit kunt verbeteren. Want slaap is jouw superpower. Er is super veel informatie te vinden in dit kleine, maar dikke boekje. Waar je vooral aandacht aan moet schenken? De basics pagina’s! Je kunt ook je kennis testen in een quiz. Super tof toch?!

Verder vind je dromerige ideeën, slaapverwekkende activiteiten en slaapproducten (yes, die gebruik ik ook). Je houdt een slaaponderzoek voor jezelf. Je begint bij Slapen: de basics, maar bladert daarna door het boek en zoekt de informatie en activiteiten die specifiek bij jouw behoeften passen en die voor jou het slapen gaan aanspreken. Het slaaponderzoek is dus altijd het startpunt en daarna is de reis voor iedereen anders. Je eindigt wel weer allemaal na 365 pagina’s met hetzelfde slaaponderzoek. Tof om te vergelijken hoe het in die 365 pagina’s (of in 1 jaar als je elke dag een pagina pakt) is veranderd. En je weet precies wat je elke dag kunt doen om elke nacht goed te slapen.

quote Doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen

Wat vind ik van het gebruik van deze journal

Chaotisch is het eerste wat in me opkomt. Toch dekt dat niet helemaal de lading. Want doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen is echt super handig met de verschillende tips en ideeën. Alleen mis ik dus het overzicht. Ik hou van structuur. De slaapbasics allemaal bij elkaar. De dromerige ideeën allemaal bij elkaar. En dan kun je tussen deze hoofdonderwerpen wel een quiz doen of iets anders. Maar dan is er structuur. Een inhoudsopgave is in dit kader ook fijn. Dan zou je nog kunnen zien op elke pagina de dromerige ideeën staan bijvoorbeeld. Maar nu ben je elke keer toch de bladzijden aan het omslaan tot je tegen komt waar je dan behoefte aan hebt.

Dat is wel de opzet van doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen natuurlijk. Dat je er doorheen bladert en zoekt wat op dat moment voor jou passend is. Er zit ook een leeslint in, dus je kunt makkelijk vinden waar je bent gebleven. Maar dan is het toch ook weer de bedoeling om overnieuw te beginnen en te zoeken naar wat jij op dat moment nodig hebt. En dat zal elke keer weer anders zijn. Het is ook de bedoeling met de slaap basics te starten. Zoek ze dus zeker op (misschien een sticky note ertussen), want er staan fijne weetjes en tips tussen. Maar het kost dus wel even wat tijd en geduld om alles te zoeken en vinden.

medicatie voor nachtrust

Gebruik van geuren en beelden

Dat geuren kunnen helpen om in- en door te slapen wist ik wel. Zo gebruiken wij zelf essentiële oliën en die zetten we ook in voor het slapen gaan. Lavendel, Stress Away, Orange, Dreamcatcher, Cedarwood en dreamease bijvoorbeeld. Dat beelden een zelfde effect hebben wist ik niet. Bepaalde situaties visualiseren kan je helpen je zorgen van de dag los te laten. Het maakt dan niet uit of het echt of verzonnen is. Of het gaat om een situatie in het verleden of het heden. Je kunt dan denken aan een fijne plek, een bergtop of de bossen. Een plek waar jij tot rust komt. Toch handig om dit eens te gebruiken wanneer je hoofd weer overuren draait op het moment dat jij graag wilt gaan slapen. En zo leer je veel meer van deze leuke en handige tips en weetjes in ‘doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen’.

vrije gedachte

Pas je alles toe uit doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen

Niet iedereen zal iets kunnen met alle tips. Ik denk zelfs dat niemand alle tips zal toepassen. De ene avond heb je meer aan een beeld waarvan je tot rust komt en de andere avond is een fijne geur voldoende. Of heb je juist meer aan het eten of drinken van bepaalde dingen die voor jouw helpend zijn bij je slaappatroon. Dit zal voor iedereen anders zijn. Het is geen one size fits all. Gelukkig maar. Wanneer je dit boek hebt doorgewerkt en wel alles hebt gedaan kun je er de tips en adviezen uit halen die voor jou helpend en passend zijn. Dan maak je er een selectie uit die je gebruikt om elke nacht lekker te slapen.

Doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen - achterkant

Specificaties doe elke dag iets om elke nacht goed te slapen

Auteur: Robbie Rogge & Dian G. Smith | Uitgeverij: MUS | Eerste uitgave: 15 mei 2023 | 9789045327839 | 368 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Lees ook deze blogs

footer 8
Delen is enorm lief

Minke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.