Skip to Content

5 eenvoudige tips om snel in slaap te vallen

Zoals je waarschijnlijk al weet, is een goede nachtrust ongelooflijk belangrijk. Het helpt je om je goed te voelen en zorgt ervoor dat je lichaam en hersenen optimaal kunnen functioneren. Terwijl sommige mensen geen problemen hebben met inslapen, is het voor veel anderen moeilijk om in slaap te vallen en de hele nacht in slaap te blijven. Een slechte nachtrust kan negatieve gevolgen hebben op je leervermogen, geheugen, stemming, emoties en verschillende biologische functies.

Hoe val je snel in slaap? Hieronder lees je onze beste tips! 

1. Verlaag de kamertemperatuur voor een gezonde nachtrust

Je lichaamstemperatuur verandert wanneer je in slaap valt. Je lichaam koelt af wanneer je gaat liggen en warmt opnieuw op wanneer je opstaat. Als je kamer te warm is, kun je moeite hebben om in slaap te vallen. Het kan helpen om je thermostaat op een koele temperatuur tussen 15,6 en 19,4°C in te stellen. Individuele voorkeuren verschillen, dus zoek de temperatuur die voor jou het beste werkt.

Het nemen van een warm bad of een warme douche kan ook helpen om de temperatuursveranderingen van het lichaam te versnellen. Als je lichaam erna afkoelt, kan dit een signaal naar je hersenen sturen dat het tijd is om te gaan slapen. 

2. Investeer in een goede matras

Wist je dat je ongeveer 35% van je leven in bed doorbrengt? Veel mensen zijn zich niet bewust van het belang van een goed matras voor een optimale nachtrust. ‘s Nachts moet je lichaam zo goed mogelijk kunnen ontspannen, en een correcte verdeling van je lichaamsgewicht is hiervoor een essentiële factor. Een te hard matras knelt je doorbloeding af waardoor je huid niet voldoende zuurstof krijg, en een zacht matras biedt niet voldoende steun. 

Net daarom is het belangrijk om in een matras te investeren die je gewicht optimaal verdeelt. Hoewel een traagschuim matras een goede optie kan zijn, houd je er best rekening mee dat de mogelijke voordelen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Als je bijvoorbeeld iets zwaarder bent, kan dit type matras je het gevoel geven dat je door het matras wordt opgeslokt. Onze raad? Test het gewoon eens uit!

3. Pas de 4-7-8 ademhalingsmethode toe

De 4-7-8 methode die Dr. Andrew Weil ontwikkelde, is een eenvoudige maar krachtige ademhalingsmethode die kalmte en ontspanning bevordert. Deze methode is gebaseerd op yoga ademhalingstechnieken en bestaat uit een ademhalingspatroon dat het zenuwstelsel ontspant. Het kan worden beoefend op elk moment dat je je angstig of gestrest voelt. Of voor een goede nachtrust om snel in slaap te vallen.

Dit zijn de verschillende stappen van de 4-7-8 ademhalingsmethode:

  1. Plaats het puntje van je tong achter je bovenste voortanden
  2. Adem volledig uit door je mond en maak een “whoosh” geluid
  3. Sluit je mond en adem in door je neus terwijl je in gedachten tot 4 telt
  4. Houd je adem in en tel tot 7
  5. Open je mond en adem volledig uit, terwijl je een “whoosh” geluid maakt en tot 8 telt
  6. Herhaal deze cyclus minstens drie keer

Deze techniek kan je ontspannen en je helpen snel in slaap te vallen. En een goede nachtrust te bereiken.

4. Zorg voor een tijdschema voor een optimale nachtrust

Veel mensen merken dat ze makkelijker in slaap vallen als ze zich aan een slaapschema houden. Je lichaam heeft een eigen reguleringssysteem, beter bekend als het circadiaans ritme. Deze interne klok zorgt ervoor dat je lichaam zich overdag alert en ’s nachts slaperig voelt. Elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan kan je interne klok helpen een regelmatig schema aan te houden. Zodra je lichaam zich aan dit schema heeft aangepast, wordt het makkelijker om elke dag rond dezelfde tijd in slaap te vallen en wakker te worden. 

nachtrust

5. Doe aan yoga, meditatie en mindfulness

Gestreste mensen hebben vaak moeilijkheden om in slaap te vallen. Yoga, meditatie en mindfulness zijn middelen om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen. Bovendien is van al deze middelen aangetoond dat ze ook een positief effect hebben op de kwaliteit van de nachtrust. 

Yoga stimuleert de beoefening van ademhalingspatronen en lichaamsbewegingen die stress en spanning loslaten die zich in je lichaam hebben opgehoopt. Bovendien toont onderzoek aan dat yoga een positief effect kan hebben op enkele belangrijke slaapparameters, zoals slaapkwaliteit, slaapefficiëntie en slaapduur. Meditatie kan je melatonineniveau verhogen en je hersenen helpen bij het bereiken van een bepaalde mentale staat waarin je makkelijker in slaap valt. Tot slot kan mindfulness helpen om je te concentreren op het heden, minder te piekeren en zelfs overdag beter te functioneren. Het beoefenen van één of meerdere van deze technieken kan bijdragen aan een betere nachtrust en een hoger energieniveau overdag.

Het is duidelijk dat de kwaliteit van je nachtrust een belangrijke invloed heeft op je algemene gezondheid. Stel je jezelf soms de vraag “Hoe val je snel in slaap?” We zijn er zeker van dat bovenstaande tips een positief effect op je nachtrust zullen hebben en ervoor zullen zorgen dat je elke ochtend opnieuw boordevol energie ontwaakt!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BeaG

Wednesday 10th of March 2021

Goede tips!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.