Schrijf jezelf gelukkig met het 6 minuten dagboek – een mooi invulboek

In een dagboek schrijven kan een fijne manier zijn om je gedachten te ordenen en dingen van je af te schrijven. Maar echt de tijd daarvoor nemen is best wel lastig. Bestsellerauteur Dominik Spenst maakte dit 6 minuten dagboek. Een invulboek waarin je je gedachten en goede voornemens op papier leert zetten. Een boek dat je leven zal veranderen, zo lezen we op de kaft. En dat dus in maar 6 minuten per dag! Zou het echt zo makkelijk zijn?

Geluk, niet ergens anders maar hier… niet straks maar nu.

Walt Whitman
Met het 6 minuten dagboek ga je actief aan de slag om je gedachten op papier te zetten en na te denken over je dag. Geluk en dankbaarheid!

Een beter humeur en meer geluk

Iedere dag even stil staan bij wat er goed is gegaan is een bewezen methode voor meer geluk en voldoening in je leven. Vaak zijn we geneigd om toch vooral terug te denken aan wat er niet goed ging. Die keren dat je snauwde naar je kinderen of een fout maakte op je werk. Dat blijft toch langer hangen in je geheugen. Door stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, kun je een dag heel anders afsluiten. Maar er is meer wat je kunt doen voor een beter humeur. Met het 6 minuten dagboek kun je hier actief en gestructureerd mee aan de slag gaan. En dat lijkt toch best de moeite waard!

Het boek dat je in handen hebt, is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee je de beste versie van jezelf kunt worden. Dat is de eerste reden die wordt genoemd om met dit 6 minuten dagboek aan de slag te gaan. Dat klinkt als een behoorlijke grote belofte, en eerlijk gezegd lijk het ook best wat hoog gegrepen. In een druk leven is de beste versie van jezelf soms ver weg. Het idee staat in ieder geval enthousiast beschreven in dit boek, alhoewel het in eerste instantie ook wel wat tell sell vibes geeft:

Met het 6 minuten dagboek heb je al een compact en effectief hulpmiddel in handen. Een middel waarmee je de theorie van positieve psychologie in je voordeel kunt gebruiken, effectief en blijvend, in nog geen 6 minuten per dag.

Basisprincipes van het 6 minuten dagboek

Het 6 minuten dagboek is gebaseerd op drie principes:

  • Positieve psychologie
  • De kracht van gewoonten
  • De waarde van zelfreflectie

Het boek begint met een wetenschappelijke onderbouwing van het begrip positieve psychologie. Want door dankbaar te zijn met wat we hebben, worden we bewezen gelukkiger. Door deze uitleg ben je als het goed is meer gemotiveerd om het invullen van het dagboek vol te houden. En om er echt een gewoonte van te maken. Een gedragsverandering duurt gemiddeld namelijk 66 dagen. Dan is het een onderdeel van je leven en een meer automatische handeling. Dus even doorzetten!

In de ochtend schrijf je op hoe je er een goede dag van gaat maken. En aan het eind van de dag bedenk je wat je hebt meegemaakt. Je bent er dan zowel in de ochtend als avond gemiddeld zo’n 3 minuten mee bezig. Dat klinkt kort en haalbaar, maar het is in de praktijk best wel heel moeilijk om er tijd voor vrij te maken. Zeker als moeder die allerlei ballen in de lucht houdt, kun je in de avond gewoon heel blij zijn dat je even niks hoeft. Maar toch is het belangrijk om tijd vrij te maken, want het levert je veel op!

Als je elke dag even stilstaat bij waardering, dus wat je AL HEBT in je leven, zul je je op de langere termijn gelukkiger en tevredener voelen – dat is aangetoond.

meer dan alleen een dagboek

Affirmaties, dankbaarheid en goede daden

De pagina’s van het 6 minuten dagboek bevatten de volgende vragen om in te vullen:

  • ik ben dankbaar voor
  • zo ga ik er vandaag een geweldige dag van maken
  • positieve affirmatie
  • mijn goede daad van vandaag
  • wat ik aan mezelf kan verbeteren
  • leuke dingen die ik heb meegemaakt.

Er staan wat voorbeelden in het begin van het boek om je een beetje op weg te helpen. Ik ben dankbaar voor mijn vrienden. Ik ga sporten omdat ik me fit en gezond wil voelen. De kunst is dus om er een gewoonte van te maken én om er het belang van in te zien. Want zes minuten schrijven in plaats van op je telefoon scrollen is natuurlijk best haalbaar. Het kan ook een prettig rustmoment zijn, zeker als je kiest voor een fijne en rustige plek om je dagboek in te vullen, bijvoorbeeld op een lekkere stoel in je slaapkamer.

De lay-out van het boek is in ieder geval wel heel uitnodigend! Fijn zijn ook de quotes in het dagboek die vaak wat inspiratie geven. Van allerlei invloedrijke personen, zoals filosofen, politici en wetenschappers. En het helpt echt om aan het begin en einde van de dag even stil te staan bij hoe je je voelt. Als je opstaat na een moeilijke nacht en je ziet op tegen de dag, dan kun je je eigen mindset toch een beetje positiever maken. Door te bedenken: hoe ga ik er een goede dag van maken? Waar ben ik op dit moment dankbaar voor? 

Het 6 minuten dagboek – een inspirerend hulpmiddel

Maar om van het 6 minuten dagboek echt een gewoonte van te maken is gewoon heel lastig. Je begint ijverig maar vaak versloffen zulke plannen. Zelfs als het wat oplevert. Zo is de eigen ervaring dat het na drie dagen invullen toch best veel moeite bleek om het dagelijks te blijven doen. Er staan gelukkig wel wat tips in het boek om je te helpen, zoals een partner inschakelen om je te helpen herinneren. 

Voor wie is dit boek een aanrader? Als je iemand bent die graag schrijft, misschien al ervaring heeft met het bijhouden van een dagboek en als je graag wat positiever in het leven wil staan. Dan zal dit 6 minuten dagboek je zeker aanspreken. En de vaste invuloefeningen geven houvast en richting. Het past mooi bij een stukje zelfzorg.

In ieder geval haal je uit het 6 minuten dagboek wel veel inzicht. Zoals wanneer je een kleine nieuwe gewoonte wilt toepassen (meer water drinken bijvoorbeeld). Dit werkt bewezen vaak door op andere gebieden. Je eet vervolgens ook gezonder, doet meer leuke dingen, je bent trots op jezelf etc. Ook het stilstaan bij de dingen in je leven waar je dankbaar voor bent is echt heel waardevol. Ook als er van alles mis ging, dan zijn er iedere dag kleine dingen die toch goed gingen. Een vriendelijke voorbijganger, een knuffel van je kind, een werksuccesje of wat dan ook. Dat je die momenten aan het eind van de dag even terughaalt, levert zoveel op. Maak je eigen goede humeur!

Specificaties Het 6 Minuten Dagboek

Auteur: Dominik Spenst | Opmaak: Rode Egel Producties | Vertaling: Erika Venis / Vitataal | Uitgeverij: Paper Life Unieboek het Spectrum | 9789000387427 | februari 2023 | 288 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Met het 6 minuten dagboek ga je actief aan de slag om je gedachten op papier te zetten en na te denken over je dag. Geluk en dankbaarheid!

Internationale dag van het geluk! 20 maart

Op 20 maart vieren we de Internationale Dag van het Geluk, een dag die door de Verenigde Naties is vastgesteld om het belang van geluk en welzijn als universele doelen van de mensheid te benadrukken. Als moeder is het voor mij extra belangrijk om te streven naar geluk, niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gezin. Deze dag herinnert ons eraan om stil te staan bij wat ons gelukkig maakt en om acties te ondernemen die bijdragen aan ons welzijn en dat van anderen. Het is een kans om vriendelijkheid, mededogen en solidariteit te bevorderen, en om te werken aan een wereld waarin mijn kinderen de kans krijgen om een vervuld en gelukkig leven te leiden. Laten we op deze dag samenwerken om een wereld te creëren waarin liefde, vreugde en verbondenheid centraal staan, zodat we allemaal kunnen gedijen en bloeien.

Lees ook deze blogs

footer 8
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.