Skip to Content

Getallenlijn oefenen, een aantal leuke tips om te oefenen

In groep 3 leren kinderen hun eerste sommen te maken. En dit gaat makkelijker als zij de getallenlijn goed kennen. In deze blog lees je hoe je op een leuke speelse manier de getallenlijn kan oefenen met je kind. Let hierbij op dat het vooral gewoon leuk moet zijn. Op school moeten ze namelijk al genoeg.

De getallenlijn oefenen veel kinderen in groep 3. En de getallenreeksen leren is best een hele opgave. Oefenen getallen lijn

Getallenlijn oefenen – raad het getal

Deze oefening voor de getallenlijn is gemakkelijk even tussendoor te doen, bijvoorbeeld op de fiets of tijdens het eten. Denk aan een willekeurig getal tussen 10 en 20 en zeg dan: “Raad het getal tussen de 10 en 20.” Als het geraden getal correct is, kun je nog een ronde spelen. Als het fout is, geef je hints door te zeggen of het getal hoger of lager moet zijn. Op deze manier bevorder je het begrip van de volgorde van getallen, wat ideaal is voor kinderen in groep 2 en groep 3. Je kunt de oefening zo eenvoudig of uitdagend maken als je zelf wilt. Het is ook leuk om een keer van rol te wisselen en het kind een getal te laten kiezen om te raden.

Punt naar punt tekening

We kennen allemaal wel de punt naar punt* tekeningen. Dit is een leuke manier om de getallenlijn te oefenen. En als beloning heb je een toffe kleurplaat om in te kleuren. Ook hierbij kun je het makkelijk of moeilijk maken voor het kind. Pas wel op dat je aansluit bij het niveau van het kind. Anders is de lol er snel af en dat is nou net niet de bedoeling.

De getallenlijn oefenen veel kinderen in groep 3. En de getallenreeksen leren is best een hele opgave. Oefenen getallen lijn punt naar punt tekening

Getallen(lijn) speurtocht

Welk kind is er nou niet gek op verstoppertje spelen of een speurtocht doen? Met deze leuke oefening kun je beide kanten op. Maak kaarten met de getallen die het kind wil oefenen, bijvoorbeeld 1 t/m 20. Deze kun je binnen of buiten random verstoppen of je legt/hangt ze in een route neer als speurtocht (wel door de war). Daarna mag het kind de verzamelde getallen in een horizontale getallenlijn leggen. Om het makkelijker te maken kun je de getallen per 10 op de getallen lijn een verschillende kleur geven. Zo weet het kind dat die kaartjes in ieder geval bij elkaar horen.

De getallenlijn oefenen veel kinderen in groep 3. En de getallenreeksen leren is best een hele opgave. Oefenen getallen lijn 15

Flash cards om de getallenlijn te oefenen

Dezelfde kaartjes als die je hierboven hebt gebruikt kun je ook perfect gebruiken als flash cards*. Kies willekeurig een kaart en vraag het kind om het bijbehorende getal op de getallenlijn voor groep 3 te identificeren. Om het wat uitdagender te maken, kun je het kind ook vragen het getal dat ervoor en erna komt te noemen, of ze laten zoeken. Een leuke variant hierop is het kind vragen het getal te vinden dat tussen twee gegeven getallen in ligt. Bijvoorbeeld, leg de kaartjes met 72 en 74 neer en laat het kind het ontbrekende getal zoeken. In dit geval is dat de 73.

De getallenlijn oefenen veel kinderen in groep 3. En de getallenreeksen leren is best een hele opgave. Oefenen getallen lijn 72 en 74

Loco

Loco heeft hele leuke boekjes om te oefenen met rekenen. Zo ook voor de getallen. Semsom* oefenen met getallen t/m 100 is er zo eentje. In verschillende opdrachten kan het kind op speelde manier oefenen met de getallenlijn in groep 3. Denk hierbij aan opdrachten waarbij je het goede getal op de getallenlijn moet zoeken, maar ook + en – sommen komen voorbij.

loco semson De getallenlijn oefenen veel kinderen in groep 3. En de getallenreeksen leren is best een hele opgave. Oefenen getallen lijn

Getallenlijn groep 3 met Squla

Ook met Squla kun je de getallenlijn groep 3 oefenen. Op deze manier kun je schermtijd combineren met leren. En welk kind is er nu niet dol op schermtijd. Squla is daarom bij ons dan ook echt één van de favoriete manieren om te oefenen met de getallenlijn.

Koala Kart

Hoewel het bordspel Koala Kart* niet echt oefenen met de getallenlijn is, gaat het wel degelijk om oefenen met getallen. Het spel maakt namelijk gebruik van twee dobbelstenen. Een normale dobbelsteen met de cijfers 1 t/m 6. En een tweede dobbelsteen waar o.a. x1, x2 of x3 op staat. Dit betekend dat er tijdens het spel soms even flink gerekend moet worden. Dit spel maakt dus eigenlijk al een klein uitstapje naar de tafels. Hier in huis tellen we op onze vingers de getallen bij elkaar op. En dat gaat ook prima. Koala Kart is een leuk competitief gezelschapsspel dat rekenen stimuleert.

koala kart dobbelstenen

Bewegend leren met meester Sander

Meester Sander heeft een scala aan leuke video’s op YouTube. Het hoofddoel is om te bewegen terwijl je tegelijkertijd oefent met de getallenlijn, met name het herkennen van cijfers tot en met 20. Daarnaast zijn de themavideo’s over getallen en rekenen ook erg vermakelijk en bieden ze een frisse uitdaging. Neem gerust een kijkje bij de video’s van meester Sander; er is voldoende keuze om te oefenen met de getallenlijn.

Lees ook deze blogs

Ga jij thuis aan de slag met de getallenlijn oefenen?

Footer1
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.