De getallenlijn, een aantal leuke tips om te oefenen

In groep 3 leren kinderen hun eerste sommen te maken. En dit gaat makkelijker als zij de getallenlijn goed kennen. In deze blog lees je hoe je op een leuke speelse manier kan oefenen met je kind. Let hierbij op dat het vooral gewoon leuk moet zijn. Op school moeten ze namelijk al genoeg.

getallenlijn

Raad het getal in de getallenlijn

Deze oefening is eenvoudig tussendoor te doen zoals op de fiets of tijdens het eten. Neem willenkeurig een getal in je hoofd tussen bijvoorbeeld 10 en de 20. En roep dan: “Raad het getal tussen de 10 en 20.” Is het getal goed dan kun je nog een ronde doen. Is het getal fout geef je tips door hoger of lager te zeggen. Op deze manier stimuleer je het nadenken over de volgorde van getallen. En je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Een keer de rollen omdraaien en het kind een getal in zijn/haar hoofd laten nemen is ook erg leuk.

Punt naar punt tekening

We kennen allemaal wel de punt naar punt* tekeningen. Dit is een leuke manier om de getallenlijn te oefenen. En als beloning heb je een toffe kleurplaat om in te kleuren. Ook hierbij kun je het makkelijk of moeilijk maken voor het kind. Pas wel op dat je aansluit bij het niveau van het kind. Anders is de lol er snel af en dat is nou net niet de bedoeling.

getallenlijn

Getallen(lijn) speurtocht

Welk kind is er nou niet gek op verstoppertje spelen of een speurtocht doen? Met deze leuke oefening kun je beide kanten op. Maak kaarten met de getallen die het kind wil oefenen, bijvoorbeeld 1 t/m 20. Deze kun je binnen of buiten random verstoppen of je legt/hangt ze in een route neer als speurtocht (wel door de war). Daarna mag het kind de verzamelde getallen in een horizontale getallenlijn leggen. Om het makkelijker te maken kun je de getallen per 10 op de getallen lijn een verschillende kleur geven. Zo weet het kind dat die kaartjes in ieder geval bij elkaar horen.

getallenlijn

Flash cards om de getallenlijn te oefenen

Dezelfde kaartjes als die je hierboven hebt gebruikt kun je ook perfect gebruiken als flash cards*. Laat random een kaart zien en laat het kind benoemen welk getal dit is. Om het wat lastiger te maken kun je het kind ook het getal eronder en erboven laten benoemen of erbij laten zoeken. Een leuke variatie hierop is om het kind het getal tussen twee getallen te laten opzoeken. Leg dus bijvoorbeeld het kaartje met de 72 en de 74 neer. Dan mag het kind het getal zoeken dat er tussen hoort. In dit geval is dat de 73.

getallenlijn

Loco

Loco heeft hele leuke boekjes om te oefenen met reken. Zo ook voor de getallen. Semsom* oefenen met getallen t/m 100 is er zo eentje. In verschillende opdrachten kan het kind op speelde manier oefenen met de getallen. Denk hierbij aan opdrachten waarbij je het goede getal op de getallenlijn moet zoeken, maar ook + en – sommen komen voorbij.

loco

Getallenlijn oefenen met Squla

Ook met Squla kun je de getallenlijn oefenen. Op deze manier kun je schermtijd combineren met leren. En welk kind is er nu niet dol op schermtijd. Squla is daarom bij ons dan ook echt één van de favoriete manieren om te oefenen met de getallenlijn.

Koala Kart

Hoewel het bordspel Koala Kart* niet echt oefenen met de getallenlijn is, gaat het wel degelijk om oefenen met getallen. Het spel maakt namelijk gebruik van twee dobbelstenen. Een normale dobbelsteen met de cijfers 1 t/m 6. En een tweede dobbelsteen waar o.a. x1, x2 of x3 op staat. Dit betekend dat er tijdens het spel soms even flink gerekend moet worden. Dit spel maakt dus eigenlijk al een klein uitstapje naar de tafels. Hier in huis tellen we op onze vingers de getallen bij elkaar op. En dat gaat ook prima. Koala Kart is een leuk competitief gezelschapsspel dat rekenen stimuleert.

koala kart

Bewegend leren met meester Sander

Meester Sander heeft vele leuke video’s op YouTube staan. Het doel is om te bewegen en gelijktijdig te oefenen. In dit geval oefenen met het herkennen van cijfers t/m 20. Ook de thema video’s over getallen en rekenen zijn erg leuk. Dit geeft net weer even een andere uitdaging. Gewoon even rondkijken bij de video’s van meester Sander, want er is keus genoeg om te oefenen met de getallenlijn.

Lees ook deze blogs

Ga jij thuis aan de slag met de getallenlijn?

Footer1
Jolien
Delen is enorm lief

Jolien

Hoi hoi, ik ben Jolien. Ik ben getrouwd en moeder van een heerlijk eigenwijze dochter (2016). Sinds een aantal jaar werkzaam als Pedagogisch Medewerker op een kinderdagverblijf. In mijn vrije tijd ben ik een echte huismus. Ik geniet van een gezelschapsspelletje, een goed boek, tekenen, lekker eten of een beetje rommelen in de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.