Skip to Content

Tijdschriften voor kinderen – een overzicht tussen alle bladen

Mijn ene dochter leest graag boeken. Mijn andere dochter kan ik daar wat minder blij mee maken, maar ze leest wel graag een tijdschrift! Maar wat is dan een geschikt tijdschrift? In tijdschriften voor kinderen is er wellicht nog wel meer keuze dan je zo zou denken. In deze blog probeer ik een overzichtje te geven van de bladen die voor kinderen beschikbaar zijn.

kinderen lezen een tijdschrift
Foto via Pexels door monstera

Lekker ontspannen lezen in tijdschriften voor kinderen

Als kind had ik vroeger zelf ook een tijdschriften abonnement. Ik vond dat altijd een heerlijk moment als deze post, speciaal voor mij, op de deurmat viel. Ik begon met een abonnement op de Barbie Club, daarna de Tina en later toen ik ouder werd, kreeg ik een abonnement op de Hitkrant. En ik had sommige jaren ook nog een abonnement op een tijdschrift via school. Sommige bladen zijn tegenwoordig niet meer verkrijgbaar, maar er is heel veel leuks op de markt als het gaat om tijdschriften voor kinderen. Voor jongens en meiden in alle leeftijden. Voor ieder wat wils dus.

Tijdschriften voor peuters en kleuters

Tijdschriften zijn niet alleen leuk voor oudere kinderen, maar er bestaan zelfs al titels speciaal voor de peuters! Zo komen jonge kinderen al op een speelse manier in aanraking met verhaaltjes en spelletjes.

 • PIPPO: PIPPO is een maandblad, dat speciaal gemaakt is voor kinderen van 1 tot 3 jaar. PIPPO heeft steeds voorleesverhalen, zoekprenten en leuke doepagina’s voor de jongste kinderen. Dit tijdschrift wordt uitgegeven door uitgeverij Clavis, bekend van de leuke kinderboeken.
 • POMPOEN: dit tijdschrift is de opvolger van PIPPO, en heeft een doelgroep van 3 tot 7 jaar. Geschikt voor voorlezen en samenlezen. POMPOEN verschijnt 10 keer per jaar. Het begint elke keer met een mooi geïllustreerd prentenboekverhaal, en heeft vaste rubrieken, zoals bijvoorbeeld een dier dat centraal staat en een kindervraag waarop antwoord wordt gegeven.

Educatief

Ik weet vroeger nog heel goed dat ik een abonnement heb gehad op Bobo, Okki en Taptoe. Die tijdschriften bestaan nu nog steeds! Vroeger werd het abonnement elke keer via school verspreid, nu krijg je het gewoon thuis gestuurd. Mijn eigen dochter heeft ook een abonnement gehad op Bobo toen ze jonger was. Leuk om te zien dat deze titels nog steeds zo populair zijn. Deze tijdschriften vallen onder de categorie ‘educatieve tijdschriften voor kinderen’, omdat ze leerzaam zijn en aansluiten bij wat er op school wordt aangeboden. Er zijn inmiddels ook nog wat andere titels op de markt. Hieronder kun je een overzichtje vinden.

 • Bobo: Bobo is al 50 jaar het grootste kleutertijdschrift van Nederland. Het bekende blauwe konijn staat centraal. Spelenderwijs leren kinderen de basis van letters, woorden, getallen, vormen en kleuren. 
 • Okki: Okki is de opvolger van Bobo en geschikt voor kinderen van groep 3 en 4. Kinderen gaan met dit tijdschrift op reis met astronaut Okki en ze leren zo spelenderwijs, lezen, schrijven en rekenen. Ook heeft het leuke puzzels, moppen, weetjes over dieren en de wereld, knutsel- en tekenopdrachten en leesverhalen.
 • Kidsweek: Kidsweek is een krant voor kinderen van 7-12 jaar. Deze verschijnt wekelijks en staat boordevol nieuws uit binnen- en buitenland. Verder staat Kidsweek boordevol sport- en dierennieuws, weetjes, puzzels, moppen en prijsvragen.
Tijdschriften voor kinderen
Foto via Pexels door Victoria Akvarel

Je kennis over de wereld ontwikkelen

Sommige tijdschriften voor kinderen zijn leerzaam omdat ze insteken op schoolse vaardigheden, andere zijn leerzaam omdat er veel interessante informatie in staat. Voor kinderen die nooit genoeg kunnen krijgen van allerlei weetjes!

 • Wild van Freek: voor alle jonge natuurliefhebbers is er het tijdschrift ‘Wild van Freek’. Dit tijdschrift verschijnt 14x per jaar. In het tijdschrift Wild van Freek neemt Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk kinderen mee op avontuur. Ze liften mee in zijn rugzak naar onbereikbare plekken en staan oog in oog met de wilde dieren dieren. Daarnaast staat het vol spectaculaire weetjes over wilde dieren, grappige strips, puzzels, quizzen, moppen en nog veel meer wild nieuws! Dit tijdschrift voor kinderen is geschikt voor een leeftijd van 7 tot 10 jaar.
 • National Geograhic Junior: Dit tijdschrift voor kinderen verschijnt 13x per jaar en is geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De wereld van wilde dieren en woeste natuur is spectaculair en indrukwekkend. Lees in National Geographic Junior de wildste weetjes en bekijk de mooiste foto’s van topfotografen.
 • Zo Zit Dat: Zo Zit Dat is een maandblad met de leukste feitjes en weetjes, dat speciaal gemaakt wordt voor nieuwsgierige kinderen van 7 tot 13 jaar. 
 • Quest Junior: het tijdschrift Quest voor volwassenen is wellicht al bekend, maar wist je dat er ook een junior variant is? Quest Junior is hét tijdschrift voor nieuwsgierige jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar. In Quest Junior gaat het net als in Quest over ons lichaam, natuur, techniek, geschiedenis, psychologie, maar dan gemaakt voor kinderen. Het magazine staat daarom vol leerzame strips, bijzondere foto’s, fijne doordenkers en gekke wetenswaardigheden. 

Tijdschriften voor meiden

Op een bepaalde leeftijd vinden meisjes het heerlijk om weg te kruipen met hun eigen tijdschrift. Lekker lezen over bekende sterren, quizjes maken en beautytips uitproberen.

 • Tina: als je denkt aan tijdschriften voor meiden, dan is Tina bij mij het eerste tijdschrift wat in mijn hoofd opkomt. Ik heb dit tijdschrift vroeger zelf gelezen, en ook mijn eigen dochter vindt dit een superleuk tijdschrift. Tina is hét meidenblad van Nederland voor meiden vanaf 8 jaar. In elk nummer vind je grappige stripverhalen, toffe interviews en leuke DIY’s.
 • Penny: Penny is het tijdschrift voor iedereen die gek is op paarden. Elke twee weken de leukste verhalen, posters en quizjes over paarden.
 • Meiden magazine: iedere 4 weken kun je even heerlijk jezelf verliezen in dit tijdschrift speciaal voor meiden. Posters, interviews met bekende mensen, tests, lijstjes, beauty tips en nog veel meer. En vaak ook een leuk cadeautje.

Tijdschriften voor jongens

Ook voor de jongens zijn er natuurlijk leuke tijdschriften op de markt. Maar dit hoeft natuurlijk niet alleen voor jongens te zijn, er zullen zat stoere meiden zijn die deze tijdschriften ook leuk vinden!

 • PANNA: PANNA! Magazine is een voetbaltijdschrift voor kinderen! Natuurlijk niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes van 7 tot 14 jaar oud. Vol posters, interviews, achtergrondverhalen en moppen, spelletjes en quizzen.
 • Lego Ninjago: Ken jij een echte Lego Ninjago fan? Dan is dit tijdschrift perfect! Vol spannende stripverhalen, uitdagende spelletjes en interessante weetjes over de ninja’s. En je krijgt bij elk maandblad een Lego minifiguur of miniset cadeau! LEGO® NINJAGO® abonnement – Meis & Maas

Donald Duck

Tja… voor de tijdschriften van Donald Duck moest ik gewoon even een apart kopje inruimen. Want deze vrolijke eend is al vele jaren een begrip in Nederland. Mijn man heeft vroeger als kind een abonnement gehad, en veel volwassenen vinden deze eend nog steeds erg leuk.

 • Donald Duck: Met het tijdschrift Donald Duck beleef je spannende en grappige avonturen van Donald en zijn neefjes, oom Dagobert, de zware jongens en alle andere inwoners van Duckstad. Met Donald Duck lach je mee om de hilarische moppen uit de moppentrommel, duik je in Willie’s Wondere Wereld voor interessante weetjes en geniet je van de leukste strips. 
 • Donald Duck extra: Naast het Donald Duck wekelijkse magazine is er ook voor de échte fan Donald Duck Extra! Donald Duck Extra verschijnt elke maand en is boordevol met extra lange, extra grappige en extra spannende stripverhalen. Oom Donald, de neefjes Kwik, Kwek en Kwak, Katrien, Oom Dagobert en De Zware jongens beleven op hun reizen de meest fantastische avonturen.
 • Donald Duck junior: Voor de jongere Donald Duck fans is er Donald Duck Junior. De verhalen zijn net zo leuk, maar een stuk eenvoudiger te lezen. Ook de andere rubrieken zijn aangepast op de leeftijd van de lezers. Donald Duck Junior heeft grote letters en overzichtelijke bladzijden met leuke spelletjes en strips. Het tijdschrift komt elke 2 weken uit.
 • Katrien Duck: Katrien Duck heeft haar eigen maandblad speciaal voor meiden. Met een abonnement ontvang je 14 keer per jaar de leukste stripverhalen over de avonturen van Katrien, haar romantische afspraakjes met Donald en de hilarische uitstapjes met de Duckstadse Damesclub.

Antroposofisch tijdschrift Slot Sofenstijn

Maar er is meer keuze in tijdschriften voor kinderen! Ik wil jullie graag voorstellen aan een prachtig kwartaal tijdschrift voor kinderen tussen de 4 – 12 jaar. Zoals Slot Sofenstein heb ik nog nooit een tijdschrift gezien. Het is vriendelijk, prachtig ontworpen, en antroposofisch of sofisch zoals het brein José Klompenmaker graag gebruikt. Minder zwaar en met humor. Met oog voor de natuur, seizoenen en culturen. Het staat bomvol boeiende dingen, zonder dat het als een bom in slaat.

Slot Sofenstein is voor ouders en kinderen die van rituelen houden en die de overgangen van seizoenen eren. Maar die dit tegelijk niet te zwaar maken. Er is voldoende ruimte voor eigen invulling, zonder dogma’s en strakke hokjes. Het gezin staat centraal bij Slot Sofenstein. Ouders zijn betrokken bij de opvoeding en doen dit met plezier. Ze leven graag samen met hun kinderen. Esthetiek is belangrijk. De voorkeur gaat uit naar mooie, duurzame spullen die met liefde en aandacht gemaakt zijn. Dit mag niet missen in deze lijst met tijdschriften voor kinderen.

Én ik mag ook nog eens korting weggeven.

 • Doelgroep: kinderen 4 – 12 jaar
 • Aantal pagina’s: ongeveer 80 per editie
 • Prijs losse verkoop is 12,95
 • Abonnementenverkoop: 4 nummer voor 49.95
 • Komt elk kwartaal uit
 • De zomereditie 2022 was de eerste editie
 • Te koop via de website van Slot Sofenstein
 • Korting? Wij mogen 10% korting geven op je abonnement als je de code STOERLEESVOER10 invoert via deze link

Lees de volledige recensie via onze boekenblog van StoerLeesVoer

Ken jij nog andere tijdschriften voor kinderen die we moeten opnemen in ons overzicht? Laat het dan zeker even weten!

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.