21e eeuwse vaardigheden met STEAM – een tip

Op de Kindvak waren 2 exposanten aanwezig die het overduidelijk over 21e eeuwse vaardigheden hadden. Maar wat zijn dit dan? En wat houdt die nieuwe term STEAM nu precies in en hoe vertaalt dit zich naar speelgoed?

Wat is STEAM

STEAM Lego

Sommige Kinderdagverblijven en gastouders hebben misschien al van STEAM gehoord doordat ze de krant van Heutink hebben ontvangen. Een special over Spelend leren voor jong en oud met de Lego® Foundation. Op de Kindvak was Heutink ook aanwezig en hier kon ik met eigen ogen zien wat ze hier nu mee bedoelen.

STEAM is ontstaan in de Verenigde Staten en verbindt Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Door middel van wetenschap, techniek, bouwen, kunst en wiskunde leren kinderen de wereld om zich heen te begrijpen en te ontdekken. Kleine Munchkin heeft hier een heel duidelijk verhaal over opgeschreven.

Wendy schreef een duidelijke blog over programmeren en coderen met speelgoed.

Beweegbare delen waren in de Lego en Duplo wereld niet veel anders dan de wielen van de auto’s en treinen en de stuurtjes. Maar daar is nu verandering in gekomen! Tijd voor 21e eeuwse vaardigheden!

21e eeuwse vaardigheden

21e eeuwse vaardigheden

Kinderen leren door te spelen. Bij dochterlief in de kleuterklas zijn de kinderen de hele dag door aan het werk. Ook als ze een werkje maken van strijkkralen, of aan het puzzelen zijn of aan het kleuren. Spelen in een van de hoeken en noem maar op. Kenmerken van spelend leren zijn: Betekenisvol, sociale interactie, plezier, actief betrokken en herhaling. Kinderen zijn de hele dag door aan het werk.

De opbrengsten van het spelend leren komen door de 21e eeuwse vaardigheden:

Kritisch denken, Creatief denken, Probleem oplossen, Computational Thinking,  Informatie vaardigheden, ICT-basis vaardigheden, Media Wijsheid, Communiceren, Samenwerken, Zelfregulering, Sociale en culturele vaardigheden.

Waar op school vaak het ene uur centraal staat voor fysieke vaardigheden en het andere uur voor creatieve vaardigheden ligt bij STEAM de focus op meerdere aspecten tegelijk. Je kunt iets tekenen, bouwen, testen, versieren, observeren, voorspellen, probleem oplossen en ga zo maar door.

Geef ik jou als opdracht om een scheve toren te maken die blijft staan dan lach je mij waarschijnlijk heel hard uit. Een kind niet. Die gaat er mee aan de slag, tong uit de mond. Bedenken, bij mislukking nog een keer proberen, tekenen en nadenken. De toren van Pisa blijft immers ook al die jaren staan ook al is die scheef. Hoe kan dat! Ga uit je comfortzone en betrek alle onderdelen in 1 groot spel/leer project.

Steam Park van Duplo 21e eeuwse vaardigheden

STEAM Park Duplo 21e eeuwse vaardigheden

Een geheel nieuw product van Lego Innovation is het STEAM park van Duplo. Een grote set met veel blokjes die we al kennen, maar ook met totaal nieuwe blokken. Maak een wip, een draaimolen, hoe snel rijdt een auto van een berg af en wat gebeurt er als ik met een kanon vuur?

De basisset STEAM PARK bestaat uit:

  • 295 stenen om mee te spelen
  • 8 dubbelzijdige bouwinspiratiekaarten met 16 modellen
  • ‘Aan de slag’-activiteitenkaart met vijf ideeën voor activiteiten over STEAM
STEAM Park Duplo
STEAM Park Duplo
STEAM Park Duplo
STEAM Park Duplo 21e eeuwse vaardigheden

Steam Park is te koop bij Heutink, zij hebben nu speciaal voor ouders een nieuwe Heutink webshop waar je de set voor €199,00 incl. verzenden kunt kopen.

Ben je een professional dan kun je de set via je eigen account bij Heutink aanschaffen.

STEAM met Li La Land

Li La Land 21e eeuwse vaardigheden

Heb je net als ik al MEGAVEEL Duplo en wil je eens wat anders dan anders dan kun je ook met de 21e eeuwse vaardigheden aan de slag door middel van de Li La Land koffer en het activititeitenboek!

Bij de stand van Li La land heb ik het langste doorgebracht om te luisteren naar hun enthousiaste verhaal. In eerste instantie dacht ik namelijk dat ik met een nieuw soort Fabeltjeskrant te maken had. En dat is niet eens zo gek. Want Eric Slabbers is de geestelijke vader van Li La Land. Hij maakte poppen voor o.a. Paulus de Boskabouter, de Fabeltjeskrant, de Berenboot, Bolke de Beer en Sesamstraat.

Li La Land 21e eeuwse vaardigheden

Li La Land

In de Rode Koffer wonen de 10 karakters uit Li La Land in de vorm van een prachtige handpop. Naast de grote koffer met handpoppen is er ook een kleine koffer met vingerpopjes beschikbaar. De karakters uit Li La Land nemen de kinderen mee in een fantasievol avontuur met altijd een uitdaging. De poppen uit Li La Land vragen de peuters en kleuters om mee te helpen met het vinden van oplossingen. Spelenderwijs komen de kinderen tot hun eigen oplossingen. Leerzaam en leuk!

Li La Land 21e eeuwse vaardigheden

Li La Land heeft een boek met 50 activiteiten die een inspiratiebron zijn en concrete handvatten bieden voor de volgende 7 vaardigheden:

  • Probleemoplossend vermogen
  • Mediawijsheid
  • Creativiteit
  • Kritisch denken
  • Communiceren
  • Sociale en culturele vaardigheden
  • Samenwerken

Op het YouTube kanaal van LiLaLandTV kun je al 4 verschillende filmpjes van de Li La Land bewoners bekijken.

Via de site kun je ook gratis de inhoudsopgave en 2 activiteiten (Als ik naar de maan kan en schaduw vangen) downloaden om mee aan de slag te gaan.

De grote koffer met 10 handpoppen en het boek samen kost wel even wat namelijk €315,- euro. Maar je kan de kinderen op vaste momenten per week mee nemen naar een heel ander land! En dat is wel wat waard! Het complete pakket met de kleine koffer erbij is trouwens €498 euro!

Kende jij STEAM al?

Had jij al eens van STEAM en 21e eeuwse vaardigheden gehoord? Wat vind jij van het STEAM park van Lego® Education en van de koffer met poppen en activiteiten van Li La Land?

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.