Skip to Content

Kippen als huisdieren – Welk kippenhok is het beste?

Kippen zijn gezellige dieren om te hebben en de verse eieren zijn natuurlijk heerlijk. Een belangrijke veilige plek voor een kip is het kippenhok. Het is hierbij belangrijk dat je een goed kippenhok koopt voor je kip waarin zij zich veilig voelt. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten kippenhokken. Je hebt keuzes uit verschillende maten, kleuren, materialen en groottes. Maar hoe weet je wat het beste kippenhok voor jouw kippen is? In deze blog lees je meer over het beste kippenhok voor jouw kippen.

Een kippenhok kopen voor je kippen

Bij een kippenhok kopen spelen er een aantal belangrijke zaken mee. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar hoe groot het kippenhok moet zijn. Voor een nachthok kan je uitgaan van 1 vierkante meter per 3 kippen. Bij een kippenhok met ren kun je uitgaan van 1 vierkante meter per kip. Zo kan je berekenen hoeveel vierkante meter je ongeveer nodig hebt. Afhankelijk van het aantal kippen dat je hebt. Als je een iets kleiner kippen ras hebt kan je van kleinere maten uitgaan en met een groter kippen ras van grotere maten.

Voor kippen is het fijn als een kippenhok voldoet aan een legnest en zitstokken. Dit zorgt ervoor dat kippen eieren kunnen leggen en slapen. Voor zitstokken zijn de maten ongeveer 20 cm tot 30 cm per kip. Bij legnesten is het fijn om voor 3 kippen uit te gaan van ongeveer 30 cm bij 30 cm.

Kippenhok met of zonder ren

Wanneer je een kippenhok koopt heb je keuze uit een kippenhok met of zonder ren. Als je een kippenhok koopt met ren dan worden je kippen goed beschermt tegen roofdieren en kleine ongedierte. Dit geeft je een veilig gevoel. Met een ren lopen je kippen ook niet weg en kunnen ze niet je bloemen en planten uit je tuin aantasten. Je moet er wel rekening mee houden dat een kippenhok met ren meer ruimte inneemt dan zonder ren.

Als je je kippen graag los door de tuin wilt laten lopen dan is het een idee om een kippenhok zonder ren te kopen. Hierdoor hebben je kippen een grote ruimte om los te lopen. Daarnaast ben je minder ruimte voor je kippenhok kwijt. Het is wel belangrijk om te kijken of je kippen niet kunnen ontsnappen of dat roofdieren bij je kippen kunnen.

kippen
Foto door  William Moreland op  Unsplash

Verschillen tussen kunststof en houten kippenhok

Als je een kippenhok gaat kopen heb je vaak keuze uit verschillende materialen kippenhok. De meest voorkomende materialen zijn kunststof en hout. Tussen de twee zitten een aantal verschillen. Het is handig om te weten wat de verschillen tussen de twee zijn voordat je een kippenhok gaat kopen. Graag zetten we de verschillen voor je op een rijtje.

Voordelen kunststoffen kippenhok:
– gaan langdurig mee
– gemakkelijk schoon te maken
– geeft een moderne uitstraling
– gemakkelijk te verplaatsen

Voordelen houten kippenhok:
– traditioneel
– hoog kwaliteit hout
– hout ademt meer

Soorten bodembedekking voor kippen

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om bodembedekking voor een kippenhok. Je kunt kiezen uit stro, houtsnippers, houtvezels en tabakstellen. De juiste bodembedekking is erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je kippenhok niet gaat stinken en schoon blijft.

De meest voorkomende en gebruikte bodemdekking zijn houtvezels. Deze zorgen ervoor dat het vocht wordt opgenomen. Je kan stro gebruiken voor de legnesten. Dit zorg ervoor dat de legnesten warm blijft voor de kippen. Beukensnippers worden vaak gebruikt voor het kippenhok maar ook voor de ren. Het is gemakkelijk schoon te maken. Naast deze bodemdekkingen heb je ook tabakstellen. Deze worden gebruikt tegen bloedluis. Tabakstellen kan je gemakkelijk door de andere bodemdekking mengen die je gebruikt. Door de sterke geur van tabakstellen zorg je ervoor dat er geen bloedluis in het kippenhok komt. In de kippenren kan je als ondergrond ook wat zand of aarde aanleggen zodat dit wat fijner voor de kippen is.

kippenren
Foto door Zoe Schaeffer op  Unsplash

Ongedierte bestrijden

Vaak komen er ongedierte in je kippenhok. Je wilt dit natuurlijk graag voorkomen voor je kippen. Er kunnen muizen, ratten, vogels, luizen, vlooien, bloedluis en mijten in je kippenhokken komen. Het is belangrijk om van tevoren te kijken van welk ongedierte de kippen last van hebben. Hierdoor kan je de juiste middelen gebruiken. Tegen het kleinere ongedierte is het verstandig om middelen zoals tabak snippers, nestkruiden of anti-vlooien te gebruiken. Daarnaast het kippenhok regelmatig grondig schoon te maken. Wanneer je een kleiner gaas van de ren koopt zorgt dit ervoor dat muizen en ratten hier minder goed het kippenhok in kunnen. Je kan ook een diervriendelijke muizen of ratten val kopen.

Kippenhok schoonmaken

Je moet je kippenhok regelmatig schoonmaken, maar hoe doe je dat? Het beste is om dit wekelijks te doen zodat je kippen in een schoon kippenhok leven. Zodra het kippenhok vies ruikt, er vies uitziet, je kippen ziek zijn of bij warm weer is het verstandig om dit vaker te doen dan normaal.

Om een kippenhok schoon te maken heb je een emmer, water, zeep en desinfecterend middel nodig. Let hierbij op dat je geen gevaarlijke stoffen voor je kippen gebruikt. Als eerste is het belangrijk om de mest van de zitstokken en legnesten te verwijderen. Hierna verwijder je de bodemdekking. De kippenren kan je eens in de zoveel tijd even omspitten. En een aantal keer per jaar de ondergrond vervangen. Als je de bodemdekking hebt verwijderd kan je met water, zeep en desinfecterend middel het kippenhok schoonmaken. Hierna vul je het kippenhok met de bodemdekking en de middelen die in het kippenhok staan.

Het is belangrijk om de juiste en beste kippenhok te kopen voor jouw kippen. Dit zorgt ervoor dat ze een warme en veilige plek hebben. Hierbij heb je te maken met verschillende opties en keuzes. Zoals materiaal, grootte en vormen. Zo vind je het juiste kippenhok voor jouw kippen.

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.