Skip to Content

Themagebieden EuropaPark – een attractiepark met landen

Heb je weleens van Europa Park gehoord? Europa Park is een prachtig pretpark in Rust, aan de rand van het Zwarte Woud en de Elzas. Je kunt daar een reis door Europa maken, want het attractiepark is opgedeeld in themagebieden. En meer over de Themagebieden EuropaPark, lees je in deze blog!

zwitserland

Themagebieden EuropaPark – een flinke wandeling

Wij zijn laatst 3 dagen in Europa Park geweest. En zoals de naam al doet vermoeden, heeft Europa-Park de landen van Europa centraal staan. Je wandelt in EuropaPark door 15 verschillende themagebieden waarin Europese landen centraal staan. En dit is echt met veel zorg gedaan! Er is oog voor detail en gebouwen zijn tot in de puntjes nagebouwd. Ook is het ontzettend tof dat zelfs de beplanting helemaal is aangepast aan het betreffende land. In het Spaanse themagebied zal je dus totaal andere beplanting zien dan in IJsland! Het is dan ook net of je eventjes in dat land op vakantie bent…
En ook van het eten kun je in elk themagebied genieten. Dus kies je voor Hollandse pot, of ga je liever voor iets anders? Het kan allemaal in de 19 Themagebieden EuropaPark!

15 landen en 3 speciale Themagebieden in EuropaPark

Er zijn niet alleen 15 landen bij de Themagebieden EuropaPark, want er zijn in totaal 19 themagebieden. Want naast deze 15 Europese landen kun je namelijk ook nog Avonturenland, Grimms Sprookjesbos én het Koninkrijk van de Minimoys bezoeken. Vooral het Koninkrijk van de Minimoys vonden wij echt prachtig aangelegd! Je hebt de achtbaan Arthur die daar een centrale rol speelt, maar in die hal zijn nog meer attracties te vinden! Alles ziet eruit alsof je een een reuzegrote tuin terecht bent gekomen, vol enorme insecten en klaprozen. Daartussen kunnen de kleintjes naar hartenlust spelen en kunnen de ouders lekker iets te eten of drinken nemen.

Hoeveel attracties heeft Europa park?

Ik kreeg van een volger de vraag hoeveel attracties Europa park heeft. Vandaag de dag is Europa-Park, met meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar, meer dan 100 attracties, 19 themagebieden, zes themahotels en de bijbehorende Waterwereld Rulantica, niet alleen een bezoekersmagneet, maar ook een belangrijke onderneming voor de regionale economie. Maar elk jaar komen daar nieuwe attracties bij. Deze cijfers zijn bijgewerkt tot januari 2024.

We hebben heel wat artikelen geschreven over Europapark in Rust, daar verwijs ik onderaan dit artikel naar.

Spanje

Als je in een hotel in EuropaPark verblijft, kom je binnen via de entree in themagebied Spanje. Ook ons hotel El Andaluz had een Spaans thema. Je stapt naar buiten, en komt dan zo in de kleine Spaanse straatjes met kinderkopjes terecht. Een groot theater en een arena waar shows worden opgevoerd nemen een grote rol in in dit themagebied van EuropaPark. En achter de geveltjes zijn attracties verstopt, zoals de Kolumbusjolle (het lijkt een rustig bootje, een soort kermisattractie, maar gaat enorm hard en draait ook nog eens rond…) En natuurlijk kun je hier in een Spaans restaurant of een bodega een hapje eten.

Griekenland: één van mijn favoriete Themagebieden EuropaPark

Als ik van alle Themagebieden EuropaPark mijn favoriet zou moeten noemen, zou Griekenland toch zeker in mijn top 3 staan! (het is moeilijk om maar één favoriet te noemen…) We zijn zelf een aantal keer in Griekenland op vakantie geweest, en als je hier door de straatjes rondloopt, voelt het net alsof je echt in Griekenland bent! Als het zonnetje schijnt, zijn de witte huisjes extra fel. In het begin moesten we even zoeken, want er zijn veel kleine straatjes, steegjes en trappetjes. Als je dan uit een attractie komt, moet je echt even oriënteren waar je precies bent.

En af en toe verscholen zijn er leuke zitplekjes en terrasjes. In het Griekse themagebied zitten er ook hele leuke attracties: achtbaan Pegasus en waterachtbaan Poseidon. Een favoriete attractie in dit gebied van ons gezin was ‘Atlantis adventure’. Hier ga je met een karretje met pistool door een prachtige onderwaterwereld. Met je laser moet je op allerlei doelen schieten, en proberen zoveel mogelijk punten te halen!

Hoe groot is Europapark? Op naar Bella Italia!

De eerste dag dat we in EuropaPark waren, zijn we vooral aan de rechterzijde van het park geweest. Het park is zo groot, dat je echt wel twee of drie dagen nodig hebt om alles te kunnen zien! Pas op onze tweede dag kwamen we in themagebied Italië terecht. En wat is dit een geweldig pleintje zeg! Venetië is nagemaakt, maar dan met prachtig blauw water. Rondom het water zijn terrasjes te vinden. En hier is eten in overvloed! Pizza’s, pasta, churro’s, wafels en een snoepwinkel.

De lekkerbek kan hier wel even vooruit! Voor ons was dit dus de perfecte plek om lekker te lunchen! Leuk weetje is dat Italië het eerste themagebied in EuropaPark was dat na de opening werd toegevoegd. Ook in Italië zijn weer attracties te vinden, zoals bijvoorbeeld een spookhuis en ‘Volo da Vinci’. Hierbij stap je in een vliegmachine, zoals Leonardo da Vinci deze ontworpen zou kunnen hebben en verken je zo op 7 meter hoogte het park.

Ik hou van Holland

Een van de themagebieden van EuropaPark waar ik heel nieuwsgierig naar was, was natuurlijk Nederland! Want ook ons kleine landje heeft een plekje gekregen in dit attractiepark. Dus ook in Duitsland, kun je tijdens je trip even op vakantie naar Nederland. En dat voelt echt even als thuiskomen! Mooie grachtenpandjes, een ‘kaaswinkel’ en een molen. En ook qua eten zijn hier natuurlijk Nederlandse specialiteiten te verkrijgen! Zo kun je bij het ‘Friethuys’ terecht voor een lekker frietje met, of je kan bij een ander kraampje heerlijke poffertjes kopen!

In het Nederlandse themagebied van EuropaPark kun je meerdere kleine attracties vinden, maar ook één van de mooiste attracties van het park. Dit is namelijk ‘De piraten van Batavia’. Hier zie je Bartholomeus van Robbemond op zoek gaan naar de mysterieuze dolk van Batavia, de ‘Fire Tiger’. In een 8 minuten durende boottocht ga je op reis naar exotische oorden. Echt een prachtige attractie! Ook nog een tip: er zit in het Nederlandse themagebied een restaurant met de naam ‘Bamboe Baai’. Als je in dit restaurant gaat zitten, heb je uitzicht op de bootjes van de attractie, dus je zit er eigenlijk middenin. Hoe tof is dat!

Themagebieden van EuropaPark: Oostenrijk

Het gebied Oostenrijk neemt een groot deel in van het attractiepark. Dat komt door de enorme waterplas die aan dit themagebied grenst. En op die plas kun je sinds dit jaar genieten van de attractie ‘Josefinas kaiserlich Zauberreise’. Je stapt hier op een prachtige boot, en maakt dan een reis over de de waterplas, langs de paleistuinen van keizerin Josefina. Je geniet onderweg van prachtige omgeving én als je onder de prieeltjes doorvaart, krijg je ook stukjes film te zien!
In Oostenrijk is ook een superleuke achtbaan te vinden, die heel geschikt is voor kinderen. Onze kinderen zijn daar zelfs wel 10 keer achter elkaar in gegaan!

IJsland – een gebied met spectaculaire attracties

De durfallen zullen niet lang hoeven na te denken over naar welke van de themagebieden van EuropaPark ze als eerste zullen gaan: dat gaat IJsland worden! Daar is namelijk de razendsnelle lanceerachtbaan ‘Blue Fire Megacoaster’ te vinden. Je wordt daar namelijk in 2,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur gelanceerd! Ook kun je daar de Wodan vinden, een enorm grote houten achtbaan! Ben je dus gek op achtbanen, dan zit je in IJsland goed!

En als je niet bang bent om een beetje nat te worden, dan is de attractie ‘Whale adventures’ ook nog wel een aanrader. Je zit daar in een bootje met een waterpistool. En door zo hard mogelijk te pompen, kun je de verschillende doelen natspuiten. Maar ook de passagiers van de andere bootjes! Qua thematisering is dit gebied ook weer totaal anders dan de andere themagebieden. Dit gebied oogt wat ‘strakker’ dan de andere themagebieden, door de bouwstijl van de huizen en de beplanting.

Ierland – een gebied speciaal voor jonge kinderen

In veel landen zijn er wilde of stoere attracties te vinden. Ierland is een themagebied dat speciaal is ingericht voor de jongste kinderen in EuropaPark. De kleintjes kunnen hier heerlijk voor het eerst kennismaken met attracties, maar ook superleuk spelen. En fijn om te weten: het themagedeelte Ierland is volledig rookvrij! Terwijl de kinderen zich vermaken, kunnen de ouders genieten van een drankje in de Irish Pub.

Frankrijk

De grote witte koepel die geplaatst is in het themagebied van Frankrijk is niet te missen. Deze koepel is markant en hoort echt bij EuropaPark. Maar hij staat er niet alleen voor de show, want in deze koepel is een spannende indoor achtbaan te vinden: de Eurosat CanCan Coaster. De wachtrij is volledig gethematiseerd in het thema Parijs. Met je karretje rijd je het nachtleven in: je begint aan de voet van de Eiffeltoren en klimt langzaam steeds hoger. Totdat je helemaal bovenaan bent, en dan kan de wilde rit door het nachtleven van Parijs beginnen!

Het themagebied Frankrijk is een van de meest sfeervolle themagebieden van Europa-Park. Je kunt langs het water genieten van een croissant, of zelfs op een boot op het water! Wil je een goed overzicht over het park, dan moet je echt even een rondje maken met de Euro-Tower. Vanaf 75 meter hoogte kun je het hele park zien! En als je gek bent op hoogtes, moet je ook zeker een rondje maken in de Silver Star, de hoogste én snelste achtbaan van het hele park! Deze begint in het Franse themagebied, maar loopt zelfs helemaal over de parkeerplaats!

Nog meer themagebieden van EuropaPark

Alle themagebieden van EuropaPark zijn even uniek. Elk land heeft zijn eigen charme. Het ene land heeft wat meer attracties, het andere land meer sfeer of restaurantjes. Ik heb nog niet alle landen genoemd. Europa-Park is echt een park dat je zelf moet ontdekken. Ik kan wel proberen de landen te beschrijven, maar pas als je hier zelf doorheen loopt, krijg je ook dat gevoel.
Duitsland is het themagebied bij de ingang. Daar tref je de ontzettend toffe attractie ‘Voletarium’, waarbij je een soort 5D-beleving hebt en je een vlucht over Europa maakt. In Scandinavië zie je veel wilde natuur, vissers en gezellige huisjes. En in Portugal zie je een prachtige boot, met een fantastische waterattractie. En dan zijn er gewoon nog meer landen…..

Themagebieden van EuropaPark in de toekomst?

Op dit moment zijn er al heel veel landen bij de themagebieden van EuropaPark te vinden. Maar Europa Park is nooit klaar, ze blijven vernieuwen en uitbreiden. De laatste jaren hebben ze zich vooral gericht op het verbeteren van de attracties, maar op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuw themagebied! Het land dat daar centraal zal komen te staan is Kroatië. En daar zal onder andere een supertoffe achtbaan komen, die ‘Voltron Coaster’ gaat heten. Het verhaal van Nikola Tesla zal in dit nieuwe gebied een grote rol gaan spelen. En ik ben nu al benieuwd naar dit nieuwe land!

Ik ben benieuwd: welk themagebied van EuropaPark lijkt jou het leukste?

Tips voor als je een vakantie wil boeken naar EuropaPark Rust Duitsland:

Lees ook deze blogs

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.