Met de auto door Kos eiland

Er zijn vele mogelijkheden om een auto te huren op Kos eiland. Bij de receptie van Pelagos Suites en Spa zit elke ochtend een meneer en naast het hotel vind je een bedrijf die ook een paar auto’s en fietsen heeft. In Kos stad vind je nog veel meer autoverhuurbedrijven die ook gave auto’s hebben als quads en jeeps. Wij huurden 1 dag een auto en gingen met de auto door Kos eiland rijden.

Auto huren op Kos

peugeot auto door kos

Wij besloten om bij de verhuurder naast het hotel een auto te huren. We kozen voor een basis model, De Nissan Micra. Geen aanrader overigens want in zijn 2 kom je bijna niet de bergen door. Beter van zijn 3 direct terug naar de 1 schakelen. Ik als “auto rij verslaafde” heb hier tijdens het rijden wel wat op gemopperd maar het uitzicht maakte veel goeds. Zeker als je met 4 personen raad ik je de Peugeot 208 aan. Die is wat pittiger voor in de bergen! 

Met de auto door Kos eiland rijden

We hadden de wekker die dag vroeg gezet zodat we lang de tijd zouden hebben om het gigantisch grote eiland te bezoeken. Grapje want het hele eiland is zo’n 40 km en na een dag rondtouren moest ik het schrikbarende bedrag van 15 euro benzine betalen. Met de auto door Kos eiland is in elk geval geen duur grapje! Neem voldoende accu’s mee voor je camera , want je kan behoorlijk wat mooie foto’s maken onderweg.

Met de auto door Kos naar Pyli

weg bij Pyli auto door kos

Omdat het in de ochtend nog lekker koel was ( eind april) besloten wij om eerst naar het spookdorpje bij Pyli te rijden. Maar helaas hebben we ergens een afslag gemist (ja je moet goed opletten want veel borden staan verdekt opgesteld) dus reden we zo hoog de bergen in naar Pyli zelf. Prachtig uitzicht dus niks te klagen!! 

Het plaatsje Pyli ligt 15 kilometer ten westen van Kos-stad en ongeveer 8 kilometer ten zuiden van de badplaats Marmari. Pyli is een traditioneel dorp. De meeste inwoners houden zich bezig met landbouw en veeteelt. Er zijn diverse leuke eetgelegenheden, een minimarket, slager en bakker. In het “Oude Pylí”, op een heuveltop iets buiten Pyli, kan men de ruïnes van een middeleeuws kasteel zien. In het kasteel bevinden zich drie kleine kerkjes, hier kun je de overblijfselen zien van het graf van de Mythische held Charmylos en een zeskranige waterbron.

Op de kruising aan de provinciale weg bevindt zich een meertje, waar veel eenden hun toevlucht zoeken. Op 23 juni, de dag Agios Ioannis Klidonas, is het een traditie dat jonge vrouwen “het zwijgzame water” drinken om van hun toekomstige man te dromen.

Kos nog niet wakker

uitzicht auto door kos

We reden verder met auto door Kos eiland. Onderweg kwamen we meerdere vuilnisbelten tegen. We hebben het vermoeden dat ze hier op Kos afval scheiden.. helaas waren bij 1 stuk allemaal vuilniszakjes weggewaaid en dat lag echt overal in de bergen.. sja waar zal die plastic soep nu vandaan komen?? Ook vonden we de zogenaamde winterstalling van strandbedjes en stoelen. Een enorme stapel kriskras door elkaar opgestapelde bende.. Dat uitzicht hebben we gelukkig maar 1 keer gezien. Het werd ons duidelijk dat Kos nog niet wakker was voor het toerisme op eind april. Dit gaf ons wel een uniek kijkje over het eiland. Gelukkig zijn de uitzichten prachtig en daar hebben wij ons prima mee vermaakt.

Paradise Beach

meisje in het water op Kos eiland

We wilden met de auto eigenlijk direct door naar Kefalos, maar we besloten de afslag van Paradise Beach te nemen. Dit schijnt het mooiste strand van Kos te zijn. De horeca gelegenheid was nog dicht, maar de zee was open 😉 Heel helder water waar je kleine visjes ziet zwemmen. Neem je onderwater camera dus zeker mee! De zee wordt langzaam dieper dus perfect voor kinderen om te spelen in de zee zonder dat het direct te onveilig wordt op het strand.

met de auto door kos op Paradise Beach

Onderweg met de auto door Kos reden we al langs een paar kusten. Daar lag net als op Paradise Beach veel stukken wakhout en gedroogde zeewier op het strand. We zagen ook voor het eerst gigantische mieren op het zand lopen. Kos kent maar liefst 27 soorten mieren! 

Paradise Beach ligt op de route vliegveld Kos stad – Kefalos. Dit strand is ( in het hoogseizoen 😉 ) het meest populaire strand van Kos. Het ligt in een baai met veel bomen. Het zeewater is hier kristalhelder en watersporters kunnen zich hier werkelijk uitleven, want bijna alles is hier mogelijk.

Op de helling van de heuvel is een groot restaurant met fantastisch uitzicht op de zee. Het was echt jammer dat deze dicht was. Verder zijn aan het strand snacktentjes ( ook alleen in het hoogseizoen). Parkeren kan gratis aan het strand zelf. Maar Paradise Beach is niet het enige leuke strand hier in dit gebied; andere leuke stranden zijn Sun Beach, Lagkades, Golden Beach (Chrissi Akti), Polemi en Camel Beach (Akti Kamila).

Met de auto op Kos door naar Kefalos

Op met de auto door Kos naar Kefalos. Dit is de oude hoofdstad van Kos en ligt aan de noordwestkant van het eiland. Een prachtig kerkje wit en blauw staat beneden aan het dorp en dan gaat de weg supersteil omhoog. Bovenin reed ik pardoes het dorp in, in plaats van de weg verder te volgen. En dat was maar goed ook want zo ontdekten we een prachtig restaurant met een geheel gerestaureerde molen. We genoten van het uitzicht met een drankje en een croque madame. Het personeel uiterst vriendelijk en alles netjes en schoon. Via een tunnel kom je van het restaurant gedeelte bij de molen terecht.

De Kefalos-baai is een van de meest geliefde baaien voor windsurfliefhebbers. Het grootste dorp is hier het gelijknamige dorpje Kefalos dat boven op de top van de heuvel ligt, 43 kilometer van Kos stad waar vlakbij ons hotel was. In Kefalos zijn er veel winkels, restaurants, terrasjes en het uizicht is echt prachtig.

Uitzich Kefalos op Kos eiland

De opvallendste bezienswaardigheid in de baai van Kefalos is het eilandje Aghios Nikolaos dat ook Kastrí genoemd wordt. Dit eilandje licht recht tegenover het strand van Aghios Stefanos, in het midden van de baai. In Kamari, het eerste dorpje aan de baai, bevindt zich een vissershaventje waar dagelijks verse vis geleverd wordt voor de taverna’s. Vanaf hier varen bootjes naar de eilanden Nisyros en Kalymnos.

Aghios Theologos

Wat wij niet hebben gedaan, maar wat mij wel erg mooi lijkt om te doen is om door te gaan naar de westkust van het strand van Aghios Theologos. De route met de auto door Kos van Kefalos naar Aghios Theologos loopt door een dennenbos en is 6 kilometer lang. Op deze route zijn de ruïnes van een oud paleis en theater uit de oudheid te zien. 7 kilometer ten zuiden van Kefalos bevindt zich het klooster van Agios Ioannis Thimianos met zijn opvallende klokkentoren. ieder jaar, op 29 augustus, wordt hier een groot volksfeest gehouden waar meer dan 6000 mensen naartoe komen.

Antimachia met de auto door Kos

We besloten om langzaam de hoofdweg terug te nemen richting Antimachia. Antimachia heeft drie trekpleisters om het dorp te bezoeken.
Het Huis van Antimachia hebben wij niet bezocht. Het huis is traditioneel, gelegen tegenover de windmolen, zowel van de buiten- als de binnenkant en je krijgt een goede indruk hoe men hier begin 20 eeuw leefde. De windmolen, milos tou papa, is een goed gerestaureerde windmolen. Omdat wij al een mooie windmolen hadden bezocht kozen wij om direct door te rijden naar de grootste bezichtiging!

Net buiten het dorp vind je de ruïne van het kasteel van Antimachia. Het staat met bordjes aangegeven langs de weg. Het oude fort dateert uit de 13e eeuw. De muren staan nog deels en er zijn nog twee kapels met oude fresco’s. De rest van het fort is ingestort tijdens twee zware aardbevingen aan het begin van de 19e eeuw. Je kunt er een lange wandeling doorheen maken. Als je goed kijkt zie je salamanders tegen de muren klimmen en ik stond zelfs oog in oog met een slang!

Zia prachtig dorp op Kos

Terug de bergen in met de auto door Kos naar Zia. Het mooiste dorp van Kos zo schijnt het. Ze zijn in elk geval helemaal ingespeeld op het toerisme. Schitterende eetplekjes met prachtig uitzicht op de bergen en het zoutwatermeer. En allemaal souvenirwinkeltjes.

Zia met de auto door Kos

Er staat een oud kerkje en je kan wat dieper het bos is en dan schijnt er ook nog van alles te doen zijn. Hier hadden wij helaas te weinig tijd voor.

Asklepedion van Hippocrates

Door de bergen gingen we met de auto verder door Kos eiland naar Asklepedion. Onderweg kwamen we heel veel wilde geiten tegen. En ook een stukje met veel schapen die gewoon op de weg liepen. 

Het Eiland Kos staat bekend als de geboorteplaats van Hippocrates,  de “Vader van de Geneeskunde”. Hippocrates leefde rond 460 voor Christus. Hij verloste de geneeskunde van het priesterschap en de tovenaars. Tot op de dag van vandaag wordt de eed der Geneesheren, de eed van Hippocrates afgelegd. Het Asklepedion is een van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland Kos. Dit was het beste en tevens het bekendste ziekenhuis uit die antieke tijd.

Aangekomen bij Asklepedion bleek deze helaas al gesloten. Het oude ziekenhuis van hippocrates moeten we dus maar een andere keer ontdekken als we op Kos zijn. Het schijnt namelijk voor kinderen ook heel leuk te zijn want ze krijgen een soort ipad mee en koptelefoon op.

Honing Wijn en Olijven

Onderweg stopten we nog bij een honingbedrijf om honing te proeven en te kopen. Helaas was de honingboerderij verder nog gesloten en konden wij niet meer ontdekken. Ook zijn er wijnboeren en olijvenboeren. Deze zijn wij niet tegengekomen, al komt dat ook omdat we er niet op aan het letten waren.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben wij 1 dag met de auto door Kos eiland gereden. Hier hadden wij makkelijk 2 dagen van kunnen maken. Maar ja het zwembad riep te hard deze vakantie.

Ben jij al eens met de auto Kos rondgereden? Heb jij nog leuke tips?

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.